View Full Version : Τελικός Κυρίαρχος σε Χάρτη;
Lena_P
04-03-2012, 05:27 PM
Διαβάζοντας κάποια άρθρα περί κυριαρχίας πλανητών και εφαρμόζοντάς τα στο χάρτη μου, ανακάλυψα το εξής:
Σελήνη και Ποσειδώνας (Τοξότης) --> Δίας (Δίδυμοι) --> Ερμής (Ταύρος) --> Αφροδίτη (Κριός) --> Άρης (Κριός)
Κρόνος (Λέων) --> Ήλιος (Ταύρος) --> Αφροδίτη (Κριός) --> Άρης (Κριός)
Ουρανός (Σκορπιός) --> Πλούτωνας (Ζυγός) --> Αφροδίτη (Κριός) --> Άρης (Κριός)
Χείρων (Ταύρος) --> Αφροδίτη (Κριός) --> Άρης (Κριός)
Απ' ότι φαίνεται, όλοι μου οι πλανήτες καταλήγουν μέσω της Αφροδίτης στον Άρη.
Δεν κατάφερα να βρω πληροφορίες σχετικά με τέτοια περίπτωση..
Σας έχει τύχει να συναντήσετε κάτι τέτοιο;
Έχετε υπόψη κάποιο άρθρο/κάτι που θα μπορούσα να διαβάσω;
Atrapos
05-03-2012, 01:01 PM
Καλημέρα Λένα,
Αυτό που περιγράφεις δεν είναι κάτι σπάνιο. Ο Άρης είναι ο μοναδικός πλανήτης σε κυριαρχία στον χάρτη σου, στον οποίο δεν υπάρχει ούτε αμοιβαία υποδοχή. Φυσικά αυτό ισχυροποιεί τον ρόλο του Άρη. Η ισχύς του όμως εξαρτάται και από τον οίκο που βρίσκεται (αν είναι γωνιακός) και σε ποιον οίκο είναι ο Κριός.
Φαίνεται πως η δράση κάθε πλανήτη πρέπει να λάβει υπόψη της τον ρόλο του Άρη στον χάρτη σου αλλά βέβαια η ισχύς του Άρη ουσιαστικά οφείλεται στην παρουσία της Αφροδίτης στον Κριό, αφού μέσω αυτής «ελέγχει» τους υπόλοιπους πλανήτες.
Με Άρη και Αφροδίτη στον Κριό αυτό που χρειάζεσαι είναι ένα προσωπικό σύστημα αξιών και πολλή δράση. Τα υπόλοιπα θα τα βρεις στην πορεία.
SAGIVI
05-03-2012, 03:56 PM
Την μεθοδο στην οποια αναφερεται η Λενα, δεν την εχω ξαναδιαβασει, εκτος κι αν υπαρχει καποιος αλλος ορισμος. Δεν γνωριζω καν, αν η λεξη μεθοδεος που ανεφερα ειναι η σωστη. Υπαρχει δυνατοτητα να εχουμε καποια στοιχεια?
Atrapos
05-03-2012, 05:04 PM
Δεν πρόκειται για καμιά ιδιαίτερη μέθοδος. Απλά, ο κυβερνήτης ενός ζωδίου θεωρείται ότι κυβερνάει και τους πλανήτες που βρίσκονται στο συγκεκριμένο ζώδιο σε κάποιον χάρτη. Έτσι στο παράδειγμα της Λένας άμεσος κυβερνήτης του Ερμή είναι η Αφροδίτη και μέσω αυτής ο Άρης.
Ο όρος στα αγγλικά είναι «Final Dispositor» και για να υπάρχει σε κάποιον χάρτη πρέπει μόνο ένας πλανήτης να βρίσκεται στο ζώδιο της κυριαρχίας του και να μην υπάρχει αμοιβαία υποδοχή. Αν το ψάξεις αυτόν τον όρο στο Google θα βρεις πολλά άρθρα.
Lena_P
05-03-2012, 05:35 PM
Καλημέρα Λένα,
Αυτό που περιγράφεις δεν είναι κάτι σπάνιο. Ο Άρης είναι ο μοναδικός πλανήτης σε κυριαρχία στον χάρτη σου, στον οποίο δεν υπάρχει ούτε αμοιβαία υποδοχή. Φυσικά αυτό ισχυροποιεί τον ρόλο του Άρη. Η ισχύς του όμως εξαρτάται και από τον οίκο που βρίσκεται (αν είναι γωνιακός) και σε ποιον οίκο είναι ο Κριός.
Φαίνεται πως η δράση κάθε πλανήτη πρέπει να λάβει υπόψη της τον ρόλο του Άρη στον χάρτη σου αλλά βέβαια η ισχύς του Άρη ουσιαστικά οφείλεται στην παρουσία της Αφροδίτης στον Κριό, αφού μέσω αυτής «ελέγχει» τους υπόλοιπους πλανήτες.
Με Άρη και Αφροδίτη στον Κριό αυτό που χρειάζεσαι είναι ένα προσωπικό σύστημα αξιών και πολλή δράση. Τα υπόλοιπα θα τα βρεις στην πορεία.
Καλησπέρα :)
Αφροδίτη και Άρης στο 10ο.
η δράση κάθε πλανήτη πρέπει να λάβει υπόψη της τον ρόλο του Άρη
αυτό δεν το κατάλαβα.. :o
Λένα,
λίγη υπομονή, δεν τα παίρνω εύκολα..
P.S. Για τον όρο "penultimate dispositor" δεν κατάφερα να βρω κάτι ιδιαίτερο.. Μήπως ψάχνω με λάθος ορολογία;
Atrapos
05-03-2012, 06:06 PM
Με Άρη στον 10ο οίκο και τον Κριό πιθανώς στο Μεσουράνημα, η θέση του Άρη γίνεται ακόμα πιο σημαντική.
Η δράση κάθε πλανήτη επηρεάζεται από τον κυβερνήτη του. Στην περίπτωσή σου επηρεάζεται άμεσα ή έμμεσα από τον Άρη. Αλλιώς θα δράσει μια Αφροδίτη στον Κριό με τον Άρη στον Κριό και αλλιώς θα δρούσε με τον Άρη στο Ζυγό ή στους Διδύμους για παράδειγμα. Φυσικά η λειτουργία του κάθε πλανήτη επηρεάζεται και από τις όψεις που κάνει.
P.S. Για τον όρο "penultimate dispositor" δεν κατάφερα να βρω κάτι ιδιαίτερο.. Μήπως ψάχνω με λάθος ορολογία;
Είπα ότι ο αγγλικός όρος είναι «final dispositor». Είπαμε να κοιτάς τη δράση αλλά διάβαζε και τι γράφουμε.:p
Lena_P
05-03-2012, 06:31 PM
Είπα ότι ο αγγλικός όρος είναι «final dispositor». Είπαμε να κοιτάς τη δράση αλλά διάβαζε και τι γράφουμε.:p
Για τον προτελευταίο εννοούσα, την Αφροδίτη... :o
Λένα,
ήταν να μη μου βγει το όνομα... [/nagging]
Χρυσάνθη Σπίγγου
05-03-2012, 07:05 PM
Ως συνήθως με Αρη η "δράση πριν την σκέψη"! Δημήτρη μου
Lena_P
05-03-2012, 09:37 PM
Όντως μου έχει βγει το όνομα!!..
Penultimate dispositor είναι ο όρος που βρήκα να περιγράφει τον προ-τελευταίο κυρίαρχο σε ένα χάρτη... (Skyscript.co.uk :: View topic - Dispositors (http://skyscript.co.uk/forums/viewtopic.php?p=69521&sid=7d10e41b5ac173c0ce36e289f84e1e27))
Περισσότερες πληροφορίες όμως δεν κατάφερα να βρω και αναρωτιόμουν μήπως υφίσταται/προτιμάται κάποιος άλλος αγγλικός όρος.
Λένα,
να πω τώρα ή να μην πω για τους δικούς σας Άρη-δες;... :P
Atrapos
05-03-2012, 11:27 PM
Λένα,
Προσωπικά δεν νομίζω ότι υφίσταται τέτοιος όρος και δεν μου κάνει εντύπωση που δεν βρήκες αναφορές. Στην τελική δεν νομίζω ότι “προ-τελευταίος κυρίαρχος» σημαίνει και τίποτα.
Μπήκα στο link που έδωσες και βρήκα την αναφορά στον όρο που έδωσες.
«In many of these cases the final dispositor ends up being in own sign or exaltation and sometimes in mutual reception with the penultimate dispositor.»
Δεν κατάλαβα γιατί πράγμα μιλάνε. Ο τελικός κυρίαρχος πρέπει να είναι στο δικό του ζώδιο (own sign) και όχι απλά σε έξαρση (exaltation). Και φυσικά δεν μπορεί να είναι σε αμοιβαία υποδοχή (mutual reception) και ο ένας να είναι τελικός κυρίαρχος ενώ ο άλλος προ-τελευταίος.
Καλά είναι να ψάχνεις σε διάφορα Sites αλλά μην παίρνεις τοις μετρητοίς ό,τι διαβάζεις.
Lena_P
06-03-2012, 03:02 AM
Λένα,
Προσωπικά δεν νομίζω ότι υφίσταται τέτοιος όρος και δεν μου κάνει εντύπωση που δεν βρήκες αναφορές. Στην τελική δεν νομίζω ότι “προ-τελευταίος κυρίαρχος» σημαίνει και τίποτα.
Μπήκα στο link που έδωσες και βρήκα την αναφορά στον όρο που έδωσες.
«In many of these cases the final dispositor ends up being in own sign or exaltation and sometimes in mutual reception with the penultimate dispositor.»
Δεν κατάλαβα γιατί πράγμα μιλάνε. Ο τελικός κυρίαρχος πρέπει να είναι στο δικό του ζώδιο (own sign) και όχι απλά σε έξαρση (exaltation). Και φυσικά δεν μπορεί να είναι σε αμοιβαία υποδοχή (mutual reception) και ο ένας να είναι τελικός κυρίαρχος ενώ ο άλλος προ-τελευταίος.
Καλά είναι να ψάχνεις σε διάφορα Sites αλλά μην παίρνεις τοις μετρητοίς ό,τι διαβάζεις.
Η λογική της αμοιβαίας υποδοχής στην οποία αναφέρονται, νομίζω πως έχει να κάνει με
Παρόλο που κάθε πλανήτης σε κάθε ζευγάρι αμοιβαίας υποδοχής θα έπρεπε να ερμηνεύεται ατομικά, οι επιρροές των ενεργειών που συνδυάζονται και υφίστανται ανάμεσα στα δύο σώματα θα πρέπει να υπολογίζονται και να ερμηνεύονται ως μονάδα (Μια αληθινή ματιά στην αμοιβαία υποδοχή (http://php56.astrowin3.org/forum/%CE%BC%CE%B5%CF%84%CE%B1%CF%86%CF%81%CE%AC%CF%83%C E%B5%CE%B9%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B1%CE%BD%CE%B1%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CE%BF%CF%83%C E%B9%CE%B5%CF%8D%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82-152/%CE%BC%CE%B9%CE%B1-%CE%B1%CE%BB%CE%B7%CE%B8%CE%B9%CE%BD%CE%AE-%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B9%CE%AC-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%B1%CE%BC%CE%BF%CE%B9%CE%B2%CE%B1%CE%AF%CE%B1-%CF%85%CF%80%CE%BF%CE%B4%CE%BF%CF%87%CE%AE-12515/))
αν το κατάλαβα σωστά δηλαδή το άρθρο.
Όσο για τον "προ-τελευταίο" ίσως και να έχεις δίκιο, άξιζε όμως να ρωτήσω.. :)
Κοραλλία Μόζορα
06-03-2012, 09:53 AM
Η συζήτηση στην οποία παραπέμπει το λινκ αφορά εντελώς την παραδοσιακή αστρολογία που έχει κανόνες παρόμοιους με την ωριαία. Έτσι δέχονται την αμοιβαία υποδοχή όχι μόνο από κυριαρχία αλλά και από έξαρση και τριγωνοκρατία. Μ' αυτή την έννοια, ο προτελευταίος κυρίαρχος μπορεί να είναι σε αμοιβαία υποδοχή με τον τελικό κυρίαρχο.
Επίσης, αν ο κυρίαρχος ενός πλανήτη δεν είναι καλά τοποθετημένος τότε παίρνουν ως κυρίαρχο του τον πλανήτη που είναι σε έξαρση στο ζώδιο εκείνο. Για παράδειγμα, ο Ερμής είναι στον Ταύρο, αν η Αφροδίτη δεν είναι καλά τοποθετημένη στον χάρτη τότε κοιτάνε αν είναι καλύτερα τοποθετημένη η Σελήνη που έχει έξαρση στον Ταύρο. Αν η Σελήνη είναι καλύτερα τοποθετημένη από την Αφροδίτη τότε θα πάρουν την Σελήνη ως κυρίαρχο του Ερμή.
Είναι ένα αρκετά διαφορετικό σύστημα από το σύγχρονο σύστημα εξέτασης της κυριαρχίας που βασίζεται στην παραδοσιακή και ωριαία αστρολογία.
Atrapos
06-03-2012, 10:47 AM
Μ' αυτή την έννοια, ο προτελευταίος κυρίαρχος μπορεί να είναι σε αμοιβαία υποδοχή με τον τελικό κυρίαρχο.
Κοραλλία, μπορείς να δώσεις ένα παράδειγμα να καταλάβω κι εγώ πως λειτουργεί αυτό;
Σε μια αμοιβαία υποδοχή με κυριαρχία ή έστω με έξαρση πως ξεχωρίζεις τον τελικό από τον προτελευταίο κυρίαρχο; Για σένα έχει νόημα η έννοια του προτελευταίου κυρίαρχου;
Κοραλλία Μόζορα
06-03-2012, 11:59 AM
Για παράδειγμα, αν η Αφροδίτη είναι ο προτελευταίος κυρίαρχος και είναι στον Αιγόκερω μαζί με τον Κρόνο που θα είναι ο τελικός κυρίαρχος, τότε η Αφροδίτη είναι σε αμοιβαία υποδοχή με τον Κρόνο από κυριαρχία και τριγωνοκρατία.
Δημήτρη, απλώς εξήγησα τι εννοούσαν με τους όρους αυτούς. Αυτό δεν σημαίνει ότι ασπάζομαι κιόλας τις πρακτικές αυτές.
Atrapos
06-03-2012, 12:32 PM
Φαίνεται ότι έχω πολλά κενά στους όρους της παραδοσιακής αστρολογίας:cry:. Αυτό για την τριγωνοκρατία δεν το ξέρω καθόλου. Στο παράδειγμα που αναφέρεις δεν μπορώ να δω καμιά αμοιβαία υποδοχή. Αν μπορείς να γίνεις πιο επεξηγηματική θα το εκτιμούσα.
Αν εννοείς ότι το ζώδιο της κυριαρχίας της Αφροδίτης (ο Ταύρος) είναι σε τρίγωνο με το ζώδιο που βρίσκεται ο Κρόνος (Αιγόκερος) και αυτό δίνει αμοιβαία υποδοχή, δεν θέλω να ακούσω τίποτα άλλο.:mad:
Κοραλλία Μόζορα
06-03-2012, 04:50 PM
Δημήτρη,
στην παραδοσιακή αστρολογία, οι πλανήτες έχουν πέντε θεμελιώδεις δυνάμεις: από κυριαρχία, έξαρση, τριγωνοκρατία (ή τριπλότητα), όρια και πρόσωπα. Στην τριγωνοκρατία, ο πλανήτης έχει θεμελιώδη δύναμη όταν βρίσκεται στην ίδια τριπλότητα με το ζώδιο που κυβερνά. Δεν είναι τόσο απλό όμως όσο ακούγεται επειδή στην παραδοσιακή αστρολογία κάθε πλανήτης κυβερνά δυο ζώδια και μόνο στο ένα έχει θεμελιώδη δύναμη από τριγωνοκρατία, για παράδειγμα η Αφροδίτη έχει μόνο τριγωνοκρατία στα ζώδια της γης. Επίσης, υπάρχουν ημερήσιοι και νυχτερινοί κυβερνήτες κάθε τριπλότητας (εκτός από το νερό όπου έχει τριγωνοκρατία μόνο ο Άρης).
Αμοιβαία υποδοχή υπάρχει με οποιαδήποτε από αυτές τις 5 θεμελιώδεις δυνάμεις.
Atrapos
06-03-2012, 05:38 PM
Μάλλον δεν θα έπρεπε να το κουράζουμε άλλο αλλά Κοραλλία, να δεχτώ ότι η Αφροδίτη έχει μια κάποια ισχύ επειδή βρίσκεται σε ζώδιο της Γης. Αν και αυτό θα σήμαινε ότι έχει την ίδια ισχύ όταν βρίσκεται στην Παρθένο, που παραδοσιακά και μοντέρνα είναι σε πτώση.
Η αμοιβαία υποδοχή δεν κατάλαβα που κολλάει. Όταν ο Κρόνος είναι κυρίαρχος στο δικό του ζώδιο και κυβερνήτης της Αφροδίτης. Και η Αφροδίτη έχει κάποια ισχύ λόγω τριπλότητας αλλά δεν ασκεί καμία επιρροή πάνω στον Κρόνο, δεν βλέπω κάτι αμοιβαίο. Απλά ο Κρόνος έχει υποδεχτεί την Αφροδίτη στο ζώδιο του.
Lena_P
06-03-2012, 08:17 PM
Ok, έβγαλα συμπέρασμα: Η μοντέρνα αντίληψη δε δέχεται τη λογική αυτή..
Ποια είναι η άποψή σας για τον Persona Chart;
Λένα
Υ.Γ. Σκόπευα να ανοίξω νέο Thread αλλά δεν ξέρω αν υπάρχει συγκεκριμένη ελληνική ορολογία
Τίνα Ζαχαριάδου
06-03-2012, 09:01 PM
Παιδιά για τον προτελευταίο κυρίαρχο πρώτη φορά ακούω όσο για τον τελικό κυρίαρχο τον κοιτάζω αλλά πάντα ξεκινώ από τον χορηγό του Ήλιου γι αυτό και δεν κατάλαβα στο αρχικό ποστ γιατί ξεκινησαμε με Σελήνη/Ποσειδώνα :lost:.
SAGIVI
07-03-2012, 01:13 AM
Κατ αρχην ευχαριστω ολους, που μπηκατε στον κοπο να δωσετε περαιτερω εξηγησεις. Ωστοσο μενω με την παρακατω απορια. Βρισκουμε τον επικυριαρχο του ωροσκοπιου (με τα βελακια που ειχε θεσει στο αρχικο της ποστ η Λενα), σε τι μας βοηθα αυτο? Στο να δουμε ποιος πλανητης εχει τελικη ισχυ στο ωροσκοπιο?
Φανταζομαι οτι ειναι βοηθητικο ως προς αυτο το σημειο αλλα ποσο περισσοτερο? Εχω μπερδευτει τελικα. Μιλαμε για τον κυβερνητη του ωροσκοπιου? Συνηθως δεν παιρνουμε τον κυβερνητη του ωροσκοπου η εφ οσον ειναι αδυναμος τον ισχυροτερο πλανητη (διακυβερνηση, γωνια κ.λ.π) ?
Υ.Γ Προσωπικα δεχομαι τις θεμελιωδεις δυναμεις της παραδοσιακης, διοτι λειτουργουν καλα στην ωριαια. Ελπιζω αυτο να μην ακουγεται σαν αυτοσχεδιασμος.
Τίνα Ζαχαριάδου
07-03-2012, 01:32 AM
Έφη αυτό που κάνω εγώ είναι να ξεκινώ όπως είπα με τον χορηγό του Ήλιου (κυβερνήτη), έχουμε για παράδειγμα Ήλιο στον Ταύρο άρα συνεχίζουμε με την Αφροδίτη. Αφροδίτη στον Αιγόκερω άρα Κρόνος και πάει λέγοντας. Η λογική του τελικού κυβερνήτη έχει την έννοια του να βρούμε ποιός είναι ο πιο δυνατός πλανήτης μες τον χάρτη, σε ποιον καταλήγουν δηλαδή όλες οι ενεργειες των πλανητών. Αυτό όμως είναι σχετικό γιατί έτσι δεν υπολογίζουμε καθόλου αν είναι γωνιακός ένας πλανήτης ή όχι ή αν σχηματίζει όψη με τα φώτα ή τον ωροσκόπο.
Ο 2ος τρόπος είναι να δούμε με ποιούς πλανήτες κάνουν περισσότερες όψεις τα φώτα και ο ωροσκόπος και σύμφωνα με τη θέση, τίτλους, γωνιακούς κτλ. να βρούμε τον ποιό δυνατό πλανήτη μέσα στον χάρτη.
Υπάρχει και τρίτος τρόπος αλλά δεν τον θυμάμαι :lol:. Κάπου στο σάιτ είχε γράψει ο Χρήστος ο Άρχος ένα τέτοιο άρθρο μου φαίνεται. Με λίγα λόγια αυτό γίνεται για να δούμε ποιός πλανήτης ή ποιοί πλανήτες υπερέχουν σ' ένα ωροσκόπιο.
SAGIVI
07-03-2012, 01:58 AM
Τινα μου σ ευχαριστω πολυ!! Εγραψες την χρυση φραση, "δευτερος τροπος", και μου ελυσες καθε απορια.
:love:
SAGIVI
07-03-2012, 02:04 AM
Συμπληρωματικα θυμηθηκα, οτι σαν επικυριαρχος αναφερεται επισης ο πλανητης, που βρισκεται ακριβως πισω απο τον ηλιο.
Ισως αυτο να ειχε αναφερθει απο το κο Αρχο σε αρθρο του.:confused:
hattie23
07-03-2012, 02:10 AM
Ηταν πανευκολο να τον βρω μεσα στο δικο μου χαρτη .Εβγαζε ματι ...Πλουτωνας στον 4ο σε τετραγωνο με ωροσκοπο ..Ολοι οι δρομοι οδηγουν στην Ρωμη ....:lol
Κοραλλία Μόζορα
07-03-2012, 11:21 AM
Μάλλον δεν θα έπρεπε να το κουράζουμε άλλο αλλά Κοραλλία, να δεχτώ ότι η Αφροδίτη έχει μια κάποια ισχύ επειδή βρίσκεται σε ζώδιο της Γης. Αν και αυτό θα σήμαινε ότι έχει την ίδια ισχύ όταν βρίσκεται στην Παρθένο, που παραδοσιακά και μοντέρνα είναι σε πτώση.
Η αμοιβαία υποδοχή δεν κατάλαβα που κολλάει. Όταν ο Κρόνος είναι κυρίαρχος στο δικό του ζώδιο και κυβερνήτης της Αφροδίτης. Και η Αφροδίτη έχει κάποια ισχύ λόγω τριπλότητας αλλά δεν ασκεί καμία επιρροή πάνω στον Κρόνο, δεν βλέπω κάτι αμοιβαίο. Απλά ο Κρόνος έχει υποδεχτεί την Αφροδίτη στο ζώδιο του.
Δημήτρη μου,
στην παραδοσιακή αστρολογία και στην ωριαία όντως η Αφροδίτη στην Παρθένο θεωρείται ότι έχει την πτώση της αλλά ταυτόχρονα έχει και θεμελιώδη δύναμη από τριγωνοκρατία. Γι' αυτό και στην ωριαία όταν η Αφροδίτη είναι στην Παρθένο θεωρείται ότι θα δώσει κάτι αρνητικό στο θέμα αλλά με ελαφρότερες συνέπειες.
Στην σύγχρονη αστρολογία δεν έχει νόημα αυτό που συζητάμε και δεν χρησιμοποιούνται αυτές οι τεχνικές. Στην ωριαία αστρολογία όμως η αμοιβαία υποδοχή από τριγωνοκρατία θεωρείται σημαντική υποδοχή, όχι τόσο σημαντική όσο η υποδοχή από κυριαρχία και έξαρση αλλά αρκετά σημαντική. Αν έχουμε για παράδειγμα σ' ένα ωριαίο την Αφροδίτη στους Διδύμους και τον Κρόνο στην Παρθένο είναι σε αμοιβαία υποδοχή από τριγωνοκρατία (ο ένας βρίσκεται στην τριγωνοκρατία του άλλου) και οι πλανήτες αυτοί αν είναι σημειοδότες της ερώτησης θα το θεωρήσουμε θετική ένδειξη.
Στην σύγχρονη γενέθλια αστρολογία δεν κοιτάμε τέτοιες υποδοχές αλλά στην ωριαία η υποδοχή από τριγωνοκρατία λειτουργεί πολύ.
Τίνα Ζαχαριάδου
07-03-2012, 11:32 AM
Όλα όσα εγραψε η Κοραλλία είναι πολύ πολύ σωστά όμως το θέμα με τον "προτελευταίο" κυρίαρχο είναι πολύ πιο απλό. Ο προτελευταίος (έλεος πια με τις ορολογίες) κυρίαρχος είναι ο πλανήτης που βρίσκεται σε αμοιβαία υποδοχή με τον τελευταίο. Για παράδειγμα, Ηλιος στον Τοξότη, Δίας στην Παρθένο, Ερμή στον Τοξότη, Δίας στην Παρθένο. Ο Ερμής είναι ο προτελευταίος πλανήτης και βρίσκεται σε αμοιβαία υποδοχή με τον τελευταίο τον Δία. Αυτό είναι όλο και τίποτα περισσότερο, εγώ βέβαια όπου το δω αυτό δεν μιλώ για "προτελευταίο" κυρίαρχο αλλά για δυο τελικούς κυρίαρχους και τελειώνει εκεί το θέμα.
Lena_P
07-03-2012, 06:34 PM
Κα. Ζαχαριάδου,
όταν ο προτελευταίος ΔΕ βρίσκεται σε αμοιβαία υποδοχή με τον τελευταίο, δεν έχει κάποια ιδιαίτερη σημασία.. έτσι;
toniateddybear
07-03-2012, 08:23 PM
Παρακολουθω τη συζητηση απο την αρχη και προσπαθησα και στο δικο μου χαρτη να βρω τον κυριαρχο, αλλα ματαια. Ξεκινω με τον 1ο τροπο της κ. Ζαχαριαδου, ηλιος στον αιγοκερω, αρα κρονος, κρονος στον αιγοκερω. μετα...? κοιταξα τις οψεις των πλανητων και σε σχεση με τον ωροσκοπο και δεν υπαρχει μονο ενας πλανητης που να σχηματιζει τις περισσοτερες οψεις. Κοιτω τα φωτα, ειμαι γεννημενη σε πανσεληνο και τα φωτα ειναι σε αντιθεση μεταξυ τους, οτι αντιτοιθεται στην σεληνη αντιστροφως αντιτιθεται και στον ηλιο. Ο διας εχει μερικες αξιολογες χιαστι με ηλιο, ουρανο, μεσουρανημα, και εξαγωνο με ωροσκοπο και ειναι 2ος κυβερνητης του ωροσκοπου (ιχθυς). Ο διας ομως βρισκεται σε αμοιβαια υποδοχη με την αφροδιτη (διας στον ταυρο, αφροδιτη στον τοξοτη) τοξοτης αρα διας....?????:lost::lost::lost:
δεν ειμαι σιγουρη οτι μπορω να βρω τον κυριαρχο, αν χρησιμοποιησω τη μεθοδο με τις οψεις...:wacko:
Τίνα Ζαχαριάδου
08-03-2012, 12:31 AM
Λένα μου δεν γνωρίζω πόση ισχύ μπορεί να έχει ή όχι (εξαρτάται από τη θέση του κι αν είναι γωνιακός) σίγουρα όμως δεν είναι ο τελικός κυρίαρχος.
Τόνια τελικός κυρίαρχος είναι ο Κρόνος. Τώρα για τη 2η μέθοδο, δεν είναι τόσο απλή...θα πρέπει να βρεις τους πλανήτες που σχηματίζουν όψεις με φώτα και ωροσκόπο και να τους αξιολογήσεις σύμφωνα με τη θέση τους. Η αντίθεση του Ήλιου/Σελήνης δεν δέχεται καμία άλλη όψη; Πάντως ο Κρόνος είναι δυνατός στον χάρτη σου αφού βρίσκεται σε κυριαρχία, αν σχηματίζει και όψη με τα φώτα ή τον ωροσκόπο και είναι και γωνιακός ενδυναμώνεται ακόμη περισσότερο.
toniateddybear
08-03-2012, 03:54 PM
Κ. Ζαχαριαδου ευχαριστω πολυ που ασχοληθηκατε!
Οπως σωστα θυμαστε, τα φωτα ειναι σε αντιθεση μεταξυ τους. Η μεν σεληνη βρισκεται σε αντιθεση με κρονο, ουρανο, ποσεοδωνα και ερμη ο δε ηλιος σε συνοδο με τα παραπανω. Η σεληνη σχηματιζει μια χιαστει με την αφροδιτη και ο διας χιαστι με ηλιο, ουρανο και μεσουρανημα και εξαγωνο με ωροσκοπο. Οι δε διας και αφροδιτη βρισκονται σε αμοιβαια υποδοχη. Επειδη εχω και ωροσκοπο ιχθυ, σκεφτηκα πως ισως και ο διας (μεσω αφροδιτη και τοξοτη) και με τις οψεις που σχηματιζει, ισως ειναι αυτος κυριαρχος του χαρτη, αν και δε βρισκεται σε γωνιακο οικο. Η σεληνη και ο Ηλιος καθως και ολοι οι παραπανω πλανητες του στελιουμ, βρισκονται σε γωνιακους οικους. Τωρα κατα ποσο βοηθησα ή μπερδεψα...θα δειξει!:love:
Χρυσάνθη Σπίγγου
08-03-2012, 10:02 PM
Οι δικές σου χιαστί Τόνια μου, Αρη/Δία / Σελήνης/αποτελούν το ξεχωριστό και ιδιαίτερο κερασάκι και νομίζω πως τα δικά τους μυστικά θα σου αποκαλύψουν πολλά -όχι απαραίτητα κακά - σίγουρα όμως σημαντικά!
toniateddybear
09-03-2012, 12:06 AM
Ιχθυς, ιχθυς, αλλα με μνημη ελεφαντα...!:lol:
Αριστα θυμαστε τις χιαστι μου κ. Σπιγγου! Ναι, νομιζω κι εγω οτι οι χιαστι αποτελουν το κερασακι στην τουρτα και απο την αποψη της ιδιαιτεροτητας αλλα απο τη χρονικη αποψη, οτι δηλαδη τελευταιες απο ολες τις οψεις θα αποκωδικοποιησω τις χιαστι...Ισως, σκεφτομαι, μερικοι χαρτες να μην εχουν αυτο που λεμε κυριαρχο, υπο την εννοια οτι ισως το παιχνιδι να μοιραζεται με τετοιο τροπο που να ειναι εντελως αδυνατο να ρεπει η απαντηση προς τη μια λη την αλλη κατευθυνση. μπορει ομως και να υφισταται σε καθε χαρτη κι απλα εμενα να μου φαινεται κουλουβαχατα...:o
Σε καθε πρειπτωση, οι ειδικοι ειναι αρμοδιοι!
Χρυσάνθη Σπίγγου
09-03-2012, 12:03 PM
Ιχθύς, Ιχθύς, αλλά ενώ αν με ρωτήσεις τι έφαγα χθες τρεχαγυρευόπουλος, - Θεού πρόσταγμα, πεπρωμένου γκαντεμιά, ή χάρισμα νεράιδων δεν ξέρω να σου πω - έστω και εάν έχουν περάσει χρόνια, θυμάμαι όντως σχεδόν κάθε ωροσκόπιο που έχω δει στην ζωή μου απέξω! Είναι όμως αρκετά επώδυνο! Το γιατί ίσως το πούμε κάποτε άλλοτε.
Καλό αλλά και δραματικό να σου πω. Ο λόγος είναι γιατί ξέρω και το επέκεινα............Αν είναι ευχάριστο πάει στο καλό μα αν είναι φορτωμένο κάρμα βράστα και άστα. Κλαίει η ψυχή μου!
Τώρα όσον αφορά τη δομή του δικού σου χάρτη, νομίζω πως οφείλω προς άρση οιασδήποτε τυχόν παρεξήγησης να πω, πως εγώ γενικά -λόγω αναδρομών και απολύτως εσωτεριστικής προσέγγισης των γενέθλιων χαρτών - έτσι και αλλιώς, θέτω σε προτεραιότητα εντελώς άλλες διαφορετικές προσεγγίσεις που ότι είθισται γενικώς στην παραδοσιακή αστρολογία. .
Τι εννοώ. Τόσο ως άτομο, ως εμπειρίες, ως πεπρωμένο και ως κάρμα που εγώ κουβαλώ (Ν/Β/Δ -Παρθένου/Ιχθείς, είμαι ταγμένη στην ψυχή!
Σε εκείνο τον πάρα πολύ αόρατο πυρήνα της ψυχής κάθε ανθρώπου - την αποκωδικοποίηση του οποίου εκλαμβάνω από τους Δεσμούς - και που κατά την προσωπική μου άποψη είναι αυτό το οποίο οδηγεί ηθελημένα, αθέλητα, είτε λόγω καταγραφής της εδώ αποστολής μας, στο εκάστοτε και απολύτως ξεχωριστό δρομολόγιο του, τον κάθε άνθρωπο.
Συνοδεία των όψεων 72ο - 135ο -150ο το Τα -τετραγώνου και η διπλή χιαστί όψη, -και πάντα κατά την γνώμη μου όχι τόσο οι σύνοδοι, τα τετράγωνα, τρίγωνα ή αντιθέσεις –είναι θέματα που κάνουν την τεράστια διαφορά.
Οταν δε, λέω διαφορά, εννοώ αυτό το οποίο αποτελεί το αρχέτυπο ή το συνδυασμό αρχετύπων που αντιπροσωπεύουν την θεμελιώδη εμπειρία μάθησης ή την διαδικασία εκείνου του βαθύτερου σκοπού και της καθοδήγησης, του δρόμου ή αν θες πιο απλά το ιδιαίτερο και ειδικό μονοπάτι που πλαισιώνει τον καθένα μας σε όλη την διάρκεια της ζωής μας!
Με άλλα λόγια. Το ότι εσύ είσαι π.χ. Αιγόκερως με 5 πλανήτες σε αυτό το ζώδιο και δη στον 10ο οίκο, π.χ. είναι ένα μέρος του δικού σου ξεχωριστού αρχετύπου. Είναι όμως ένα εντελώς διαφορετικός συνδυασμός αρχετύπων από κάποιον που έχει ίσως επίσης την ίδια βασική-κεντρική δομή, αλλά έχει γεννηθεί την ίδια ώρα, στον ίδιο τόπο δύο μέρες αργότερα, άρα έχει Σελήνη στον Λέοντα ( τσεκάρισε παράδειγμα εσύ ή ίδια και θα δεις την τεράστια διαφορά ) – μία διπλή χιαστί όψη και 2 όψεις 150ο !
Κοντολογίς για να εκπληρώσεις την βασική δομή που εκπροσωπεί η γέννηση σου στο ζώδιο του Αιγόκερω άρα και οι επιρροές αυτού του ζωδίου, θα το κάνεις κυρίως μέσα από το ιδιαίτερο βάρος από τα αρχέτυπα που εκπορεύονται από τις χιαστί όψεις ΚΑΙ ΟΧΙ από αυτό καθεαυτό το ζώδιο σου!
Κοινώς άλλο μία Κάντιλακ, και άλλο ένα Φιατάκι! Εκεί είναι που εγώ εντέλει θα βρω την διαφορετικότητα της ΨΥΧΗΣ ΣΟΥ! Αυτό δε είναι για εμένα η ΠΕΜΠΤΟΥΣΙΑ της μοναδικότητας σου!
Φιλιά
Τίνα Ζαχαριάδου
09-03-2012, 12:29 PM
Καλά όλα αυτά βρε παιδιά αλλά δεν έχουν σχέση με τον τελικό κυρίαρχο σ' έναν χάρτη. Τόνια μου αδίκως ψάχνεσαι ακόμη, είναι ολοφάνερο πως ο Κρόνος είναι ο τελικός κυρίαρχος και παράλληλα ο πιο δυνατός πλανήτης του χάρτη σου. Βρίσκεται σε κυριαρχία στο ζώδιο του, σε γωνιακό οίκο και πιάνει τα φώτα, τι άλλο να ζητήσεις :p
SAGIVI
09-03-2012, 01:37 PM
Μαρτυς μου ο Θεος, αν καταφερω ποτε να βρω τον ατιμο επικυριαρχο μ αυτη την μεθοδο!
Κραταω την αφροδιτη στον ζυγο στον 10ο κι ας μην κανει οψεις με τα φωτα! Κανει ακριβες εξαγωνο με τον ωροσκοπο, κι ας ειναι στην καμμενη ζωνη.
Εχω καταμπερδευτει τελειως.:lol::lol::lol::lol::lol::lol::lol: :cry::cry::cry::cry::cry::cry:
Κοραλλία Μόζορα
09-03-2012, 02:21 PM
Έφη μου,
επικυρίαρχος, κυρίαρχος του χάρτη και ο πιο δυνατός πλανήτης ενός χάρτη είναι τρεις διαφορετικοί όροι με διαφορετική έννοια.
Ο επικυρίαρχος πλανήτης (όπως και η καμένη ζώνη) είναι όροι της ωριαίας αστρολογίας που δεν χρησιμοποιούνται πια στην γενέθλια. Επικυρίαρχος είναι ο πλανήτης που έχει τις περισσότερες θεμελιώδεις δυνάμεις σε κάθε μοίρα του ζωδιακού.
Κυρίαρχος πλανήτης, μια έννοια που εξετάζουν στην γενέθλια κάποιοι αστρολόγοι και κάποιοι άλλοι όχι, είναι ο πλανήτης που κυβερνά τελικά όλους τους άλλους με τον τρόπο που εξηγήσαμε πιο πάνω. Μπορεί να μην είναι μόνο ένας όμως αλλά περισσότεροι. Για παράδειγμα, Ήλιος στον Λέοντα, είναι κυβερνήτης εκεί άρα δεν προχωρούμε άλλο. Σελήνη στον Κριό μαζί με τον Δία - κυβερνήτης ο Άρης, Άρης στον Ζυγό - κυβερνήτης του η Αφροδίτη, η Αφροδίτη στον Λέοντα, κυβερνήτης ο Ήλιος. Έτσι, βλέπουμε ότι ο Ήλιος είναι τελικός κυρίαρχος της Σελήνης, του Δία, του Άρη και της Αφροδίτης.
Συνεχίζοντας έχουμε: κυβερνήτης του ωροσκόπου ο Ποσειδώνας στον Σκορπιό, κυβερνήτης του Ποσειδώνα ο Πλούτωνας στην Παρθένο, κυβερνήτης του Πλούτωνα ο Ερμής που βρίσκεται στην Παρθένο. Κρόνος στον Υδροχόο, κυβερνήτης του ο Ουρανός, ο Ουρανός βρίσκεται στην Παρθένο, κυβερνήτης ο Ερμής και ο Ερμής κυβερνήτης της Παρθένου. Κάνοντάς το αυτό, βλέπουμε ότι τελικοί κυρίαρχοι του χάρτη (όλων των πλανητών) είναι ο Ήλιος και ο Ερμής.
Ο πιο δυνατός ή οι πιο δυνατοί πλανήτες ενός χάρτη είναι οι πλανήτες που επηρεάζουν περισσότερο την ψυχοσύνθεση και τις εμπειρίες ενός ατόμου, ανεξάρτητα από τους τίτλους και την θέση τους. Για παράδειγμα, κάποιος μπορεί να είναι κρόνιο άτομο αλλά ο Κρόνος του να βρίσκεται σε αδυναμία στον Καρκίνο.
SAGIVI
09-03-2012, 02:41 PM
Koραλια ευχαριστω πολυ για τις διευκρινισεις. Πρεπει να πω, οτι εχω υπ οψιν μου περι ¨καμμενης ζωνης" και γενικοτερα για τον επικυριαρχο στην ωριαια, αλλα ηθελα να φανει περισσοτερο το μπερδεμα μου.:o
Ωστοσο τωρα μου δημιουργησες μια νεα απορια. (τρομερο, γιατι αισθανομαι οτι ξαναγυριζω στα πρωτα-πρωτα βηματα).
Πιστευα παντα, οτι οταν ονομαζουμε ενα ατομο π.χ κρονιο, εχει σιγουρα ισχυρο κρονο. (διακυβερνηση, γωνιες, οψεις).
Αν οχι, ποιες ενδειξεις λαβμανουμε υπ οψιν, για να ορισουμε τον δυνατο πλανητη η πλανητες?
Κοραλλία Μόζορα
09-03-2012, 03:00 PM
Έφη μου,
ο πιο δυνατός ή οι πιο δυνατοί πλανήτες ενός χάρτη είναι πολύ μεγάλο και πολύπλοκο κεφάλαιο που δεν μπορεί να εξηγηθεί σ' ένα ποστ. Πάνω σ' αυτούς τους πλανήτες βασίζεται όλη η σύνθεση ενός χάρτη.
Θα σου δώσω όμως ένα παράδειγμα. Ας πούμε ότι έχουμε ένα Κρόνο στον Καρκίνο σε σύνοδο με τον Ήλιο μέσα στο 6ο σπίτι και σε τετράγωνο με την Σελήνη στον Ζυγό. Παρόλο που ο Κρόνος είναι σε αδυναμία στον Καρκίνο και δεν είναι γωνιακός στον 6ο οίκο, το άτομο αυτό θα είναι κρόνιο. Αυτό σημαίνει ότι θα έχει έντονα κρόνια στοιχεία στην ψυχοσύνθεσή του, στον τρόπο που σκέφτεται, στα εσωτερικά του κίνητρα, στις βασικές του ανάγκες ως άτομο, στον τρόπο που βιώνει τις καταστάσεις της ζωής του και πολύ βασικές και σημαντικές εμπειρίες της ζωής του θα είναι κρόνιας φύσης. Αυτό θα πρέπει να το λάβουμε υπόψη στην ερμηνεία ολόκληρου του χάρτη.
SAGIVI
10-03-2012, 03:21 AM
Ευχαριστω πολυ Κοραλλια.
Τουλαχιστον δεν μπαινω σε αμφιβολιες για ζητηματα που θεωρουσα οτι ειχα λυσει στο παρελθον, αφου μου επιβεβαιωνεις την δυναμη του δικου μου πλουτωνα, που ειναι σε συνοδο με τον ηλιο και μαλιστα στον 8ο οικο.
Επομενως ενας πολυ σοβαρος παραγων ειναι η συνοδος με τον ηλιο και προφανως η συνοδος με την σεληνη. Ισως οταν ξαναδοθει η ευκαιρια, μας δωσεις καποια στοιχεια επιπλεον.:love:
Καλησπέρα και απο μένα. Γεννήθηκα 12-7-1976 αθήνα (ώρα νοσοκομείου επίσημη 05:45πμ / ώρα που κράτησαν στα προσωπικά τευτέρια τότε και επιμένει η μητέρα μου οτι άκουσε τον γιατρό να τη λεει οταν με ξεγέννησε 03:30πμ - σκέφτομαι να αναρτήσω ερώτηση για το πως μπορώ να καταλάβω ποια ώρα ισχύει , ίσως με κάποια μέθοδος) Βάση αυτών που διάβασα (ένα ευχαριστώ στη κα Μόζορα για την πρωτελευταία αναλυτική απάντησή της ), εγώ μάλλον δεν έχω κανένα κυρίαρχο πλανήτη στο χάρτη μου. Αντιθέτως όλες οι "ενέργειες" των πλανητών "περνάνε" απο τη σελήνη μου στον αιγόκερω αλλα δεν σταματούν - επικεντρώνονται εκεί γιατί είναι σε αδυναμία. Οπότε θα μπορούσε να είναι ο Δίας ή η αφροδίτη που κάνουν όψη και με τα 2 φώτα μου; Πάντως ο κρόνος η σελήνη και η αφροδίτη κάνουν πολλές όψεις στο χάρτη μου αλλα δεν ξέρω αν είναι οι πιο δυνατοί πλανήτες, γιατί δεν είναι σε ζώδια κυριαρχίας ή έξαρσή ή εστω συμβατά σαν στοιχεία. Θα ήθελα όποιος θέλει και μπορεί να μου δώσει τα ...φώτα του! Ευχαριστώ εκ των προτέρων για την όποια απάντηση.
Κοραλλία Μόζορα
18-03-2012, 08:51 AM
Αγαπητή Lam,
αν ο Δίας και η Αφροδίτη κάνουν κύριες όψεις και με τα δυο σου φώτα τότε είναι δυνατοί πλανήτες στον χάρτη σου, με την έννοια που εξηγώ στα πιο πάνω ποστ μου. Για τον κρόνο δεν μπορώ να ξέρω αλλά ήδη η Σελήνη σου στον Αιγόκερω έχει κρόνια στοιχεία.
Αγαπητή Lam,
αν ο Δίας και η Αφροδίτη κάνουν κύριες όψεις και με τα δυο σου φώτα τότε είναι δυνατοί πλανήτες στον χάρτη σου, με την έννοια που εξηγώ στα πιο πάνω ποστ μου. Για τον κρόνο δεν μπορώ να ξέρω αλλά ήδη η Σελήνη σου στον Αιγόκερω έχει κρόνια στοιχεία.
Ευχαριστώ πολύ για την απάντησή σας. Όντως και με τα 2 φώτα ταυτόχρονα, κάνουν κύριες όψεις μόνο ο δίας και η αφροδίτη. Ο κρόνος μόνο με τη σελήνη μου.
Χρησιμοποιώντας αυτή τη μέθοδο που διάβασα παραπάνω δηλ πχ αφροδίτη στη παρθένο, άρα ερμής. Ερμής στο σκορπίο άρα πλούτωνας και ούτω καθεξής παρατήρησα κάτι στο δικό μου χάρτη που μπορεί όμως να μην σημαίνει και τίποτα.
Όλοι οι πλανήτες του χάρτη μου με αυτη τη μέθοδο φτάνουν στη σελήνη όπου ισχύει το εξής:
σελήνη στον αιγόκερω άρα κρόνος. κρόνος στον λέοντα άρα ήλιος και ήλιος στον καρκίνο άρα σελήνη και ξανά απο την αρχή!!
Δεδομένου οτι όλοι οι πλανήτες στο χάρτη καταλήγουν στη σελήνη μου (μιας και ήλιος ερμησ και αφροδίτη στο καρκίνο)
δείχνει αυτο το σχήμα (ήλιου κρόνου σελήνης) να ανακυκλωνει κάποιου είδους ενέργεια; και πώς θα έπρεπε να προσεγγίσω κατι τέτοιο ερμηνευτικα;
Ευχαριστώ για την όποια απάντηση εκ των προτέρων
1. ερμης, αφροδιτη, ηλιος στο καρκίνο άρα σελήνη.
2. άρης στη παρθένο άρα ερμής, ερμής στο καρκίνο άρα σελήνη.
3. δίας στον ταυρο άρα αφροδίτη, αφροδίτη στο καρκίνο άρα σελήνη.
4. κρόνος στο λέοντα αρα ήλιος. ήλιος στο καρκίνο αρα σελήνη.
5. ποσειδώνας στο τοξότη άρα δίας.δίας στον ταυρο άρα αφροδίτη, αφροδίτη στο καρκίνο άρα σελήνη.
6. ουρανός στο σκορπιό άρα πλούτωνας. πλούτωνας στο ζυγό άρα αφροδίτη, αφροδίτη στο καρκίνο άρα σελήνη.
7. πλούτωνας στο ζυγό άρα αφροδίτη, αφροδίτη στο καρκίνο άρα σελήνη.
Όλοι οι πλανήτες καταλήγουν στη σελήνη Η ΟΠΟΙΑ ΟΜΩΣ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΑΔΥΝΑΜΙΑ (σελήνη στον αιγόκερω). ΆΡΑ λογικά δεν ισχύει ότι θα ίσχυε αν η σελήνη μου ήταν στο καρκίνο, δηλ σε κυριαρχία σωστά; ΑΡΑ δεν χρησιμοποιειται αυτη η μέθοδος όταν δεν έχουμε πλανήτη σε κυριαρχία. ΣΩΣΤΑ;
Παρόλα αυτα μου κάνει εντύπωση το εξής:
σελήνη στον αιγόκερω άρα κρόνος
κρόνος στο λέοντα άρα ήλιος
ήλιος στο καρκίνο άρα σελήνη
ΚΑΙ ΞΑΝΑ:
σελήνη στον αιγόκερω άρα κρόνος
κρόνος στο λέοντα άρα ήλιος
ήλιος στο καρκίνο άρα σελήνη
Δηλ μου κάνει εντύπωση που αυτοι οι τρεις πλανήτες βρίσκονται ο ενας στο ζωδιο του άλλου. Και η απορία μου ειναι η εξης: Δείχνει η παραπάνω συσχέτιση, κάποιου είδους ανακυκλούμενη να πω, εγκλωβισμένης που δεν εκτονώνεται να το πω, επαναλαμβανόμενης να το πω, ενέργειας μεταξύ αυτων των τριών πλανητών; Η καμία σχέση;
Ευχαριστώ εκ των προτέρων για την όποια διευκρινιστική απάντηση.