PDA

View Full Version : Ώρα γέννησης : Συμβατική ή Ουσιαστική;



Lena_P
04-03-2012, 12:47 PM
Βλέποντας (λέμε τώρα*) κάποια πράγματα σε χάρτες Ηλιακού Τόξου νιώθω να υπάρχει διαφορά στην ώρα που συνιστά ο χάρτης και την ώρα που πραγματικά συμβαίνει το γεγονός.

Αν η ώρα γέννησής μου είναι 9.20 αντί για 9.15, οι χάρτες ταιριάζουν* κατά 99% (dir.MC/AC).

Δύο φορές το χρόνο διορθώνουμε την τρέχουσα ώρα. Στα εξάμηνα που μεσολαβούν, αγνοούμε τη διαφορά, θεωρώντας συμβατικά την πραγματική ώρα..

Αναρωτιόμουν, θα μπορούσαμε να θεωρήσουμε την "πραγματική" ώρα ως Συμβατική και να ψάξουμε μέσω κατευθύνσεων ή κάπως αλλιώς την αστρολογικά Ουσιαστική ώρα;

Λένα

*=ακόμα δεν έχω ξεκινήσει το σεμινάριο Ηλιακού Τόξου, οπότε το σχόλιο το λαμβάνετε όπως νομίζετε..

Lena_P
15-03-2012, 06:05 PM
Δε σας άρεσε το θέμα όπως τέθηκε.. Οκ, να το πάρουμε αλλιώς:

Επίτοκος με δίδυμα.

Γεννιέται το πρώτο παιδάκι 25/3/2012 στις 02:50 ξημερώματα.
Γεννιέται το δεύτερο παιδάκι 25/3/2012,... είκοσι λεπτά αργότερα.

Ο γιατρός γράφει στα πιστοποιητικά για το πρώτο 2:50πμ και για το δεύτερο 2:10πμ. :D

Τις απόψεις σας για τους χάρτες των παιδιών;

CROUSSOS
15-03-2012, 07:54 PM
Λένα έχω μια απορία:

Στις 25/03/2012 τα παιδάκια δεν έχουν γενηθει ακόμα....:lost: Σήμερα έχουμε 15/03/2012.
Ο ανάδρομος Ερμής που είναι και κυβερνήτης μου τα κάνει όλα, κι έχω διάθεση να σε πειράξω...:)!!!

Και τώρα να σοβαρευτώ, καταρχήν πάμε μία ώρα μετά. Δηλαδή στις 03:00 25/03/2012 θα γυρίσουμε τα ρολόγια μας στις 04:00. Οπότε ο γιατρός θα γράψει 02:50 για το πρώτο και 04:10 για το δεύτερο.
Εγώ θα έπαιρνα ως ώρα υπολογισμού των χαρτών τη θερινή (νέα ώρα) και για τα 2 παιδιά. Δηλαδή αντί για 02:50 θα υπολόγιζα την καινουρια ώρα 03:50 για το ένα και 04:10 για το δεύτερο. Τα παιδια έχουν διαφορά 20 λεπτά, όχι 1 ώρα και 20 λεπτά. Σωστά?

Lena_P
15-03-2012, 11:57 PM
Σωστά σε όλα!

Το λοιπόν, τα παιδιά αυτά, αν θελήσουν να δουν τους χάρτες τους έχουν τις πραγματικές ώρες (αν δεν μπερδευτούν με τα πιστοποιητικά) γέννησής τους οι οποίες ώρες φαίνεται να συμβαδίζουν με τις πραγματικές λόγω εαρινής ισημερίας και τη 'διόρθωση ώρας'.

Οπότε 21/3 και 21/9 (εύκρατη ζώνη/βόρειο ημισφαίριο) έχουμε την 'πραγματική', διορθωμένη ώρα...no?

Την 21/6 ή/και την 21/12, η πραγματική ώρα δε θα έχει (λογικά) μισή ώρα διαφορά με τη συμβατική;

Αν και εφόσον αυτή η λογική ισχύει, την 6/2, 6/5, 6/8, 6/11 διαφορά ενός τετάρτου... κ.ο.κ;

(Το ίδιο αναρωτιόμουν και σε ό,τι αφορά στα δίσεκτα έτη, αλλά εκεί η ανάλυση είναι πιο περίπλοκη..)

Αν ισχύουν αυτά, δεδομένου ότι οι πλανητικές ώρες είναι δεδομένες -και χωρίς παρεμβατικές διορθώσεις-, αναρωτιόμουν κατά πόσο ουσιαστική θα ήταν η ακρίβεια της ώρα γέννησης σε ένα ωροσκόπιο με βάση το ρολόι...

Τι λες;

Atrapos
16-03-2012, 11:34 PM
Ρε Λένα, έχω διαβάσει αρκετές φορές το θέμα που άνοιξες αλλά δεν κατάφερα να βγάλω άκρη.

Ξεκίνησες να λες κάτι για το ηλιακό τόξο, μετά αναφέρθηκες σε πραγματική, ουσιαστική και συμβατική ώρα. Ύστερα ανέφερες το παράδειγμα για δύο δίδυμα που γεννιούνται πάνω στην αλλαγή της ώρας και μετά άρχισες να μιλάς για ισημερίες, ηλιοστάσια κλπ.

Λοιπόν, για να πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Στην αστρολογία χρησιμοποιούμε την τοπική ώρα, που είναι η ώρα που δείχνουν τα ρολόγια. Με την ώρα αυτή κοιτάμε τις αστρολογικές εφημερίδες ή πιο απλά φτιάχνουμε έναν χάρτη σε κάποιο πρόγραμμα. Σε περίπτωση που ο χάρτης σχηματίζεται για «θερινή ώρα» τότε πρέπει να γίνει διόρθωση μίας ώρας. Αυτήν την διόρθωση την κάνουν αυτόματα προγράμματα όπως αυτό στο site.

Η θερινή ώρα, που δεν είναι «πραγματική», ισχύει από τέλη Μαρτίου μέχρι τέλη Οκτωβρίου. Είναι καθαρά συμβατική, δεν ταυτίζεται με τις ισημερίες και φυσικά δεν έχει καμία σχέση με ηλιοστάσια.

Για να συνοψίσω. Η πραγματική ώρα στην αστρολογία είναι η τοπική, χειμερινή ώρα. Όταν ισχύει η θερινή ώρα πρέπει να κάνουμε διόρθωση μιας ώρας, ανεξάρτητα αν είμαστε στην άνοιξη, το καλοκαίρι ή το φθινόπωρο. Αν χρησιμοποιείς το πρόγραμμα του site δεν έχεις να ανησυχείς για τίποτα.:)

Lena_P
18-03-2012, 02:54 PM
Δε θα διαφωνήσω σε κάτι παρά μόνο στο θέμα χρήσης προγραμμάτων.

Θέλω να κάνω κάποια πράγματα "στο χέρι" και μιας και μελετάω ανορθόδοξα, έχω προβλήματα με την 'απόδοση' της πραγματικής ώρας γέννησης.

Οπότε, θεωρητικά, μία ώρα πίσω στις ημερομηνίες αλλαγής της ώρας, μισή στο ενδιάμεσο κ.ο.κ;

Atrapos
18-03-2012, 06:48 PM
Καλά κάνεις και θέλεις να δουλεύεις «στο χέρι» αλλά φαίνεται δεν ήμουν αρκετά κατανοητός πριν.

Η θερινή ώρα στην Ελλάδα έχει μια ιστορία κάτι λιγότερο από 40 χρόνια. Όσο ίσχυε μία ενιαία ώρα όλο τον χρόνο, δεν είχες να κάνεις καμία μετατροπή. Από τότε που για 7 μήνες το χρόνο (από τέλη Μαρτίου μέχρι τέλη Οκτωβρίου) ισχύει η θερινή ώρα πρέπει να κάνεις τη διόρθωση της μίας ώρας, αν πρόκειται να δουλέψεις με εφημερίδες. Η διόρθωση αυτή είναι η ίδια για όλο το επτάμηνο. Οπότε, απλά, αν στον χάρτη σου η τοπική ώρα είναι θερινή ώρα, αφαιρείς μία ώρα. Αυτό ισχύει για όλο το επτάμηνο. Δεν υπάρχει δηλαδή άλλη διόρθωση για το ενδιάμεσο, άλλη για το ένα τέταρτο κλπ.

Οι αστρολογικές εφημερίδες είναι φτιαγμένες για την «χειμερινή» ώρα. Όταν λοιπόν εσύ έχεις θερινή ώρα, απλά αφαιρείς μία ώρα και φτάνεις στην χειμερινή. Δεν ξέρω πόσο πιο απλά να το γράψω. :(

Lena_P
18-03-2012, 11:33 PM
Δεν ξέρω πόσο πιο απλά να το γράψω. :(

:o

Νομίζω πως επιτέλους το κατάλαβα, ευχαριστώ για την προσπάθεια

Λένα

Κοραλλία Μόζορα
19-03-2012, 08:10 AM
Λένα,

η αλλαγή ώρας τον Μάρτη δεν γίνεται για να διορθωθεί η συμβατική ώρα ώστε να την χωρίσουμε σε μισή ώρα και τέταρτα της ώρας στις ισημερίες και τα ηλιοστάσια. Η αλλαγή αυτή ώρας γίνεται μόνο για πρακτικούς λόγους. Ξεκίνησε να γίνεται μέσα στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο για να μπορούν να αξιοποιούν περισσότερη ώρα το φως της μέρας στα εργοστάσια και να εξοικονομούν ηλεκτρικό ρεύμα και από τότε επικράτησε να γίνεται μέχρι σήμερα. Είναι πρακτικοί οι λόγοι, δεν γίνεται για διόρθωση της συμβατικής ώρας.

Η συμβατική ώρα, που δείχνουν τα ρολόγια μας, είναι σωστή γιατί υπολογίζεται με βάση τον χρόνο που χρειάζεται η γη να κάνει μια πλήρη περιστροφή γύρω από τον άξονά της. Όπως σου εξήγησε ο Δημήτρης, αυτή την μια ώρα που πάμε πίσω τα ρολόγια μας την διορθώνουμε όταν κάνουμε χάρτη με θερινή ώρα ώστε να έχουμε πάντα την σωστή συμβατική ώρα.