PDA

View Full Version : Ενεργειακά κέντρα – Ενδοκρινείς αδένες (1o)



Ε. Σούρδη-Ζάχαρη
15-02-2012, 06:31 AM
Αστρολογία - Αριθμοσοφία Πυθαγόρα
Όλες οι αρχαίες παραδόσεις μας μιλούν για 7 επίπεδα ή δονήσεις ή ακτίνες έκφρασης της πρωταρχικής Μητέρας – Ύλης – Φύσης – Γαίας, όταν γονιμοποιείται από το Πνεύμα – Λόγο, τον Πνευματικό Εαυτό. Τα ονόματα μόνον αλλάζουν ή η μυθική περιγραφή και προσέγγιση, στους διάφορους πολιτισμούς. Όταν αυτές οι δονήσεις περιβάλλουν τον άνθρωπο, δημιουργούνται 3 συνειδησιακές καταστάσεις οι οποίες αναφέρονται στο νοητικό πεδίο, και οι οποίες περιέχονται στο Ζωδιακό κύκλο. Αυτές είναι:


Η Θεμελιώδης ή Παρορμητική ενεργητική συνειδησιακή κατάσταση, η οποία υπάρχει στα ζώδια του Κριού, του Καρκίνου, του Ζυγού και του Αιγόκερω. Σ’αυτήν τη συνειδησιακή κατάσταση το Σύμπαν και ο άνθρωπος, σαν κατώτατη έκφρασή του, εισέρχονται σε λειτουργική δημιουργικότητα.

Η Σταθερή συνειδησιακή κατάσταση ή δεκτική, η οποία προϋπήρχε σε παθητική κατάσταση, πριν να ξεκινήσει η ενεργητική και υπάρχει στα ζώδια του Ταύρου, του Λέοντα, του Σκορπιού και του Υδροχόου και

Η μεταβλητή συνειδησιακή κατάσταση στην οποία περιέχονται και οι δύο προηγούμενες συνειδησιακές καταστάσεις, σαν παθητική παρατήρηση, δεκτικότητα και σαν ενεργητική λειτουργία. Αυτή αποτελείται από τα ζώδια των Διδύμων, της Παρθένου, του Τοξότη και των Ιχθύων.


Αν θελήσουμε στο Ζωδιακό Κύκλο να τις ενώσουμε γραμμικά, θα πάρουμε το αρχικό γράμμα του Ζηνός (Διός), ακολουθώντας, όμως, πλέον την ένωσή τους ως Ζήτα και όχι σαν Μεγάλο Σταυρό, όπως συνηθίζαμε μέχρι τώρα.



Ζ
Αν τοποθετήσετε στο Ζωδιακό Κύκλο το Ζ θα χωρίσετε τη λέξη Ζ-ευς στο Ζ και θα σας μείνει το ευ το οποίο σημαίνει Καλό, Θετικό, Σωστό. Ο Ζευς, λοιπόν, σαν έννοια, και γι’αυτό τον διαχωρίζω από το Δία, έχει να μας δείξει πώς μπορούμε να προσεγγίσουμε την καλή συνειδησιακή κατάσταση, εξουδετερώνοντας τα τετράγωνά μας με την υπέροχη απεικόνιση του ιδεογράμματος Ζ. Μας δείχνει δηλαδή τη λειτουργικότητα του Ευ - Ζην.

Για να γίνω κατανοητή, αν αυτό μπορώ να το κάνω με μία απλή αναφορά, ας πούμε, ότι στο ωροσκόπιό μας έχουμε ένα τετράγωνο μεταξύ Ουρανού και Άρη. Ένα τετράγωνο Ουρανού-Άρη γνωρίζουμε ότι δημιουργεί νευρικότητα.

Το άτομο που εξετάζουμε έχει Ουρανό στον Υδροχόο και Άρη στον Ταύρο. Είμαστε, λοιπόν, στον άξονα της σταθερής συνειδησιακής κατάστασης. Άρα το άτομο πώς θα εκφράσει αυτή του τη νευρικότητα;

Παρατηρώντας και αντιδρώντας, σπάνια, αλλά όταν αντιδράσει θα το βγάλει πολύ έντονα. Τι όμως μπορεί να του το ενεργοποιήσει; Ο Ταύρος, σαν πρώτο ζώδιο, μετά ο Υδροχόος και, αν θελήσουμε να σχηματίσουμε το ιδεόγραμμα Ζ μέσα στο χάρτη του ατόμου, ο Λέων και ο Σκορπιός. Η γραμμή ξεκινά από τον Ταύρο, πηγαίνει στον Υδροχόο, κάνει την αντίθεσή της στον Λέοντα και τελειώνει στο Σκορπιό. Αυτή η φορά του ζωδιακού έχει να κάνει με την πνευματική εξέλιξη του ατόμου, γιατί είναι δεξιόστροφη φορά και η δεξιόστροφη φορά των πλανητών για όσους δεν γνωρίζουν, η οποία είναι αντίθετη από την κανονική τους φορά, δείχνει την πνευματική μας εξέλιξη. Τι πρέπει λοιπόν να πετύχει το άτομο για να εξελιχθεί ψυχικά; Να σκεφθεί επάνω στις ηθικές αξίες του Ταύρου, δηλαδή, το πώς θα φερθεί υλικά και συναισθηματικά στα άτομα του περιβάλλοντός του, και στην ελευθερία τους σε Υδροχοϊκό επίπεδο για να μπορέσει να δώσει και να εισπράξει με σωστό τρόπο την αγάπη του ερωτικού του συντρόφου και των παιδιών του (Λέων), καθώς επίσης να κάνει τη χρηματική και συναισθηματική προσφορά, σκοπό της ζωής του, λειτουργώντας σαν υψιπετής αετός (Σκορπιός).

Έτσι το τετράγωνό του θα εξισορροπηθεί, θα ακολουθήσει άλλα κανάλια και δεν θα έχει νευρικότητα, λόγω της νευροϋποφύσεως την οποία εξουσιάζει ο Ουρανός και της αδρεναλίνης, η οποία εκκρίνεται από τα επινεφρίδια, τα οποία εξουσιάζει ο Άρης.

Ας πάρουμε, τώρα, τις γραμμές έτσι ώστε να ακολουθούν την υλική πλευρά του Ωροσκοπίου, να πηγαίνουν δηλαδή από τον Υδροχόο στον Ταύρο και από κει στο Σκορπιό και στον Λέοντα. Τι, άραγε, θα παρακινήσει αυτό το τετράγωνο, το άτομο να κάνει;

Θα θέλει την ανεξαρτησία του (Υδροχόος) και θα προβάλλει την τάση του να ασχοληθεί με ό,τι το ενδιαφέρει με Ταυρίσια απαιτητικότητα σε υλικό και συναισθηματικό επίπεδο, αλλά και θα ζητάει να του προσφέρουν τα πάντα και με πείσμα (Σκορπιός) οι ερωτικοί του σύντροφοι και τα παιδιά του (Λέων), αλλιώς θα μπαίνει στην κατάσταση της νευρικότητάς του και θα του φταίνε όλοι, με αποτέλεσμα να έχει πονοκεφάλους Άρης (κεφάλι), Ουρανός (κεντρικό νευρικό σύστημα).

Δίνω το πιο απλό πρόβλημα υγείας, που μπορεί να παρουσιαστεί, για να το κατανοήσετε. Άρα, αν την εξέλιξη των τετραγώνων την διοχετεύσουμε στο ηθικό κανάλι, τότε τα προβλήματα της υγείας μας διορθώνονται και έχουμε το Ευ Ζην (Ζ-ευς), διαφορετικά υποφέρουμε από την υλιστική αρνητικότητά μας. Αυτά μας προσφέρουν με τη γνώση και την κατανόηση τους, οι τρεις συνειδησιακές μας καταστάσεις, η παρορμητική ή θεμελιώδης, η σταθερή ή δεκτική και η μεταβλητή, μέσα από το Ζήτα και όχι από το νοητό Μεγάλο Σταυρό, όπως συνηθίζαμε να αναπτύσσουμε τα τετράγωνα τού χάρτη μας μέχρι τώρα.

Η άλλη ενδιαφέρουσα αστρολογική έννοια την οποία πρέπει να αναπτύξουμε για να καταλάβουμε ορισμένες έννοιες, τις οποίες θα αναφέρουμε στη συνέχεια, είναι οι 4 φυσικές καταστάσεις της ύλης, οι οποίες αντιπροσωπεύουν τα 4 στοιχεία της δημιουργίας Πυρ – Αέρας – Νερό – Γη. Στην αστρολογία δεν υπάρχει ο αιθήρ, γιατί ο αιθήρ καλύπτει τα πάντα, δεν μπορούμε, λοιπόν, να τον τοποθετήσουμε χωροχρονικά στο γενέθλιο ωροσκόπιο, όπως γίνεται με τις αστρολογικές έννοιες των ορατών πλανητών, γιατί ο αιθήρ ανήκει σε όλους τους χώρους και τους χρόνους, είναι το Εν των αρχαίων μας προγόνων, το οποίο εμπεριέχει τα πάντα. Έχει, μάλιστα, ανιχνευθεί σε φαινόμενα μεγάλης κακοκαιρίας, πλέον, και οι φυσικοί τον ονομάζουν πλάσμα.

Ο Δίας, αντιπροσωπεύει το στοιχείο του Αιθέρος. Έτσι, λένε, όσοι ασχολούνται με τα ενεργειακά κέντρα. Θα ήθελα, όμως, πρώτα να αναλύσω σαν λέξη το όνομά του και μετά να σας πω την αστρολογική μου άποψη για τον Αιθέρα του Διός. Η λέξη Δίας αν χωριστεί σε Δέλτα και ιας, σημαίνει «η Δύναμη (Δέλτα) που πέμπεται» σύμφωνα με το λεξικό του Σουΐδα, γιατί ιάσι, σημαίνει, πέμπουσιν. Το στοιχείο, λοιπόν, του αιθέρος, σα δύναμη, διεισδύει παντού και όπως ανέφερα πριν, ανιχνεύεται. Η ποιότητά του είναι ο ήχος, σαν μουσική των σφαιρών, γιατί αυτή η έννοια βγαίνει από μόνη της από τη λέξη Ζώδιον. Η λέξη Ζώδιον αν χωριστεί σε Ζήτα, ωδ(ή) και ον, κατά τη γνώμη μου σημαίνει «Η ωδή (μουσική) του Ζηνός, δηλαδή το Ευ Ζην, όπως εξηγήσαμε πριν, στα όντα».

Άρα ο αιθήρ, σαν αίσθηση, βάσει αυτής της εξήγησής μου, αντιπροσωπεύει τη συμπαντική ακοή, την οποία επειδή την ακούμε πάντοτε, δεν την ακούμε βασικά και το εξηγώ για να γίνει κατανοητό, (φανταστείτε ένα συνεχή θόρυβο, που γίνεται στο σπίτι μας, στην αρχή μάς ενοχλεί, αλλά στο τέλος εξοικειωνόμαστε μαζί του και δεν τον ακούμε). Σαν ήχος, αντιπροσωπεύει το λόγο, γιατί οι λέξεις που βγαίνουν από το στόμα μας δονούνται στο υλικό του αιθέρος, γίνονται κατανοητές και διατηρούνται μέσα σε αυτόν. Έτσι υπάρχει καταγραφή αυτού που ήδη έχει γίνει παρελθόν, σε ακασικό επίπεδο.

Το χρώμα του αιθέρος είναι το μπλε, και ο Δίας, σαν πλανήτης, φέρνει την ενέργειά του παντού, όπως ανέλυσα πριν.

Θα προχωρήσω, όμως, αν μου επιτρέπετε λίγο πιο πέρα και θα σας εκφράσω τη δική μου, επί πλέον σκέψη.
Γνωρίζουμε ότι πρώτα σ’ένα άτομο αρρωσταίνει το αιθερικό του περίβλημα και μετά η ασθένεια μεταφέρεται στο υπόλοιπο σώμα. Αν, λοιπόν, με ολιστική ιατρική και μπλε ακτινοβολία, εξισορροπήσουμε το αιθερικό τού ατόμου, η ασθένεια, γνωρίζουμε, ότι υποχωρεί. Ποια, όμως, ασθένεια υποχωρεί; Όχι, βέβαια, αυτή η ασθένεια που έρχεται μέσω του DNA, από τους προγόνους του ατόμου, κληρονομικώ δικαιώματι, γιατί αυτή είναι κυτταρική, καταγραμμένη στα χρωμοσώματα και δεν οφείλεται σε ψυχολογικές εντάσεις του ατόμου. Αυτή η ασθένεια είναι σίγουρο ότι χρειάζεται ιατρική κάλυψη, γιατί το άτομο είναι ελαττωματικά δομημένο.

Ασθένειες, που μπορεί, σίγουρα, να θεραπευθούν ολιστικά με τη συμμετοχή του ίδιου του ατόμου είναι ασθένειες που δημιουργούνται από το ίδιο το άτομο, καθαρά, σε ψυχολογικό επίπεδο, είναι ασθένειες, που οι πλανήτες που τις παρουσιάζουν είναι τις περισσότερες φορές σε όψη με τους Δεσμούς της Σελήνης, το Βόρειο και το Νότιο Δεσμό. Ο Νότιος Δεσμός της Σελήνης ή Ουρά του Δράκοντα ή καταβιβάζων Σύνδεσμος είναι η ενέργεια που περιβάλλει την ψυχή πριν γεννηθεί και ο Βόρειος Δεσμός της Σελήνης ή Κεφαλή του Δράκοντα ή αναβιβάζων Σύνδεσμος είναι το ενεργειακό φορτίο, που αποβάλλεται από το σώμα μας με το θάνατο μας. Το ζωδιακό σημείο, που εκφράζουν, είναι η νοητή τομή της τροχιάς της Γης με τη Σελήνη στο Βόρειο ημισφαίριο, σαν Βόρειος Δεσμός και στο Νότιο ημισφαίριο, πάλι η ίδια τομή, σαν Νότιος Δεσμός Αν κάποιοι πιστεύουν στις ενσαρκώσεις, όπως εγώ, για να προχωρήσω ακόμη πιο πέρα, είναι ο Νότιος Δεσμός της Σελήνης, οι ψυχικές μνήμες που κατεβάζουμε από τα αρχείο μας, άρα και οποιαδήποτε προϋπάρχουσα ασθένεια, ενώ ο Βόρειος δεσμός είναι το αρχείο, που θα πάρουμε μαζί μας φεύγοντας. Γι’αυτό τείνω να τοποθετήσω το αιθερικό σώμα στους δύο Σεληνιακούς δεσμούς και να δεχθώ το Δία, σαν εκφραστή του φυσικού και αστρικού, αιθερικού σώματος, όπως, ακριβώς τον αναφέρει και ο Άλαν Λήο. Αυτό το αστρικό_ αιθερικό περίβλημα της ψυχής, το οποίο ενώνεται με την αποκόλλησή του από το σώμα με τον Συμπαντικό Αιθέρα, είναι το ολιστικά ιάσιμο. Μία πληροφόρηση πλανήτη για ολιστική, επίσης, θεραπεία είναι ο ανάδρομος Ποσειδών στον έκτο οίκο, του τυχόν ωροσκοπίου.

Ας επανέλθουμε τώρα, αφού προσπάθησα, με τις γνώσεις που έχω να σας εξηγήσω τον αιθέρα, στα τέσσερα στοιχεία της δημιουργίας, στο Πυρ, στον Αέρα, στο Νερό και στη Γη, που αστρολογικά ονομάζονται τριπλότητες.



Τα ζώδια τα οποία ανήκουν στο στοιχείο του Πυρός είναι ο Κριός, ο Λέων και ο Τοξότης.
Το Πυρ καταγράφεται σαν θερμότητα και φως σε καθημερινό επίπεδο και το χρώμα που το αντιπροσωπεύει είναι, όπως, όλοι γνωρίζουμε το κόκκινο της φωτιάς. Η έδρα τού πυρός είναι το ηλιακό πλέγμα και το κέντρο της οράσεως και αντιπροσωπευτικός του πλανήτης, ο Ήλιος. Ο Ήλιος κυβερνάει, λοιπόν, το ηλιακό πλέγμα, το δεξί οφθαλμό στους άντρες και τον αριστερό στις γυναίκες. Οι αντίθετοι οφθαλμοί στους άνδρες και στις γυναίκες κυβερνώνται από τη Σελήνη. Το πυρ σχετίζεται με τον Ήλιο, σαν Φοίβο Απόλλωνα, σαν Απόλλωνα και σαν Πλούτωνα. Τις έννοιες αυτές ίσως τις δουλέψουμε σε κάποια επόμενη διάλεξη, για να μάθουμε να τις τοποθετούμε μέσα σε έναν αστρολογικό χάρτη.

Η έλλειψη του πυρός σ’ένα ωροσκόπιο, όταν δηλαδή δεν υπάρχουν πλανήτες σε ζώδια του πυρός ή ο Ήλιος δεν βρίσκεται σε καλή θέση ή σχηματίζει αρνητικές όψεις ή η ποσότητά τού πυρός είναι πολύ αυξημένη, από αρνητικές πάλι όψεις, το αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης δημιουργεί στο άτομο φουσκώματα και έντονες ταραχές στο ηλιακό πλέγμα, καθώς, επίσης, και προβλήματα στους οφθαλμούς. Όσοι έχετε τις αντίστοιχες όψεις καταλαβαίνετε τι λέω και όσοι δεν γνωρίζετε αστρολογία, αν έχετε τα συγκεκριμένα συμπτώματα, έχετε αντίστοιχες όψεις.




Και ας πάμε τώρα στο στοιχείο του Αέρα. Στο στοιχείο του Αέρα ανήκουν τα ζώδια των Διδύμων, του Ζυγού και του Υδροχόου.
Στη φυσική του μορφή είναι ο αέρας που αισθανόμαστε στο πρόσωπό μας. Στις αισθήσεις μας αντιπροσωπεύεται από την αφή, γιατί τον αέρα τον αισθανόμαστε και στη χρωματική μορφή του έχει απαλό μωβ χρώμα. Η έδρα του αέρα είναι το κεντρικό και περιφερειακό νευρικό σύστημα και το αναπνευστικό και όλες οι ασθένειες που προέρχονται από έλλειψη νευρικής και αναπνευστικής ισορροπίας διορθώνονται, κατά τους ειδικούς, με μωβ ακτινοβολία. Γι’αυτό όταν ο άνθρωπος δεν έχει καλή οξυγόνωση μελανιάζει και κυρίως αυτό φαίνεται στο πρόσωπο και στα νύχια των χεριών του. Αυτό συμβαίνει, γιατί λόγω της κακής λειτουργίας, η οποία δημιουργείται από την έλλειψη πλανητών σε ζώδια του αέρα, ή κακών όψεων των πλανητών που τον εξουσιάζουν, του Ερμή (από τους Διδύμους), της Αφροδίτης ( από το Ζυγό) και του Ουρανού ( από τον Υδροχόο), υπάρχει σαφής διαχωρισμός αυτών των πλανητών δηλαδή, από πού προέρχονται μέσα στο ωροσκόπιο και αυτό πάλι μπορούμε να το συζητήσουμε, κάποια άλλη στιγμή, ίσως με το πέρας της διαλέξεως, στην κακή λειτουργία δεν απορροφά το σώμα του τη μωβ ακτινοβολία, με αποτέλεσμα να την εκπέμπει αφού δεν την αφομοιώνει και έτσι αυτή να γίνεται ορατή. Όταν, μάλιστα, ενωθεί το μωβ του αέρα, με το μπλε του αιθέρα (Δίας), το σώμα εναρμονίζεται και βελτιώνεται κατά πολύ το αναπνευστικό και η νευρικότητα του ατόμου.




Το επόμενο στοιχείο, όπως έχω αναφέρει, είναι το Ύδωρ. Στο υγρό στοιχείο ανήκουν ο Καρκίνος, ο Σκορπιός και οι Ιχθείς.
Όλοι γνωρίζουμε το στοιχείο του νερού, αλλά ίσως δεν γνωρίζουμε ότι είναι το λεπτότερο αιθερικό στοιχείο που υπάρχει στη γη μας. Γι’αυτό και το χρησιμοποιούμε για να εξισορροπούμε τα ηλεκτρομαγνητικά μας ρευστά μαζί με το Χλωριούχο Νάτριο, το κοινό μας αλάτι. Αυτός είναι ο λόγος, που στο μπάνιο μας βάζουμε άλατα, όχι τόσο για να μυρίζουμε ωραία, όσο για να εξισορροπήσουμε το κεντρικό νευρικό μας σύστημα το οποίο εξουσιάζει ο Ουρανός από το ζώδιο του Υδροχόου, του οποίου το θεραπευτικό άλας είναι το αλάτι. Την πιο λεπτή του μορφή την αισθανόμαστε με την αίσθηση της γεύσεως ( ξινό, γλυκό, αλμυρό, στυφό, πικρό κ.λ.π.). Σχετίζεται με τη Σελήνη η οποία εξουσιάζει τις υγρές εκκρίσεις του σώματος, όπως, ακριβώς, εξουσιάζει με το φαινόμενο της παλίρροιας, τους υδάτινους όγκους της θάλασσας. Το χρώμα του είναι το πορτοκαλί, αν όμως θεωρήσουμε και το ορμονικό σύστημα, σαν υγρό, τότε εξουσιάζεται στη συγκεκριμένη αναφορά από την Αφροδίτη και το χρώμα του είναι το μπλε του παγωνιού ή ινδικό ή Blue Royal. Άλλωστε το παγώνι, είναι το ζώο, που αντιπροσωπεύει την Αφροδίτη.




Στο γήινο στοιχείο ανήκουν ο Ταύρος, η Παρθένος και ο Αιγόκερως.
Τη Γη την πατάμε, αλλά είναι Γη και κάθε μορφή, που κατασκευάζεται από στερεά γήινη ύλη. Κάθε τι υπαρκτό, μπορούμε να το κατανοήσουμε με την όσφρηση. Λέμε «τι ωραία που μυρίζει το χώμα τώρα που έβρεξε!»Ή «πόσο ωραία μυρίζει αυτό το ξύλο!» και άλλα πολλά. Το χρώμα της Γης σε θεραπευτικό επίπεδο είναι το πράσινο, όπως ακριβώς το γρασίδι, που την καλύπτει και το φύλλωμα των δένδρων. Σε ανθρώπινο επίπεδο το στοιχείο της Γης έχει να κάνει με τον ανθρώπινο σκελετό και ο,τιδήποτε οστέινο υπάρχει στο σώμα μας, δηλαδή, με τη δική μας Γη.


Έχουμε, λοιπόν, εδώ, στις τριπλότητες 4 μεγάλα τρίγωνα ( Grand Trine), όπως τα λέμε στην Αστρολογία, που αντιπροσωπεύονται με το γράμμα Δ. Για την κατερχόμενη βοήθεια - δύναμη (κορυφή του Δέλτα), στο χάρτη μας, θα παίρνουμε τον κοντινότερο πλανήτη στο 10ο οίκο, και θα την τοποθετούμε, όπως πέμπεται, στη βάση του τριγώνου, θα την γειώνουμε, μάλιστα, στο δικό μας κόσμο, σαν καθημερινή συμπεριφορά, η οποία θα λειτουργεί με μεγάλη θετικότητα.

Γι’αυτό, λέμε, οι αστρολόγοι ότι παρέχει εύνοια σε όποιον αστρολογικό χάρτη υπάρχει το μεγάλο τρίγωνο. Γιατί είναι μία δύναμη που έχει την προέλευσή της άνωθεν και αν την εκμεταλλευθούμε κατάλληλα, όλα θα μας έρθουν θετικά. Αυτά τα τέσσερα στοιχεία, το Πυρ, ο Αέρας, το Νερό και η Γη, ονομάζονται αστρολογικά, όπως είπα τριπλότητες, και σε ένα μεταφυσικό επίπεδο αντιπροσωπεύονται, πλέον, με το όνομα Δίας και όχι με το όνομα Ζευς.


Διαβάστε επίσης: Ενεργειακά κέντρα – Ενδοκρινείς αδένες (2ο) (http://php56.astrowin3.org/forum/%CF%80%CE%B1%CE%B3%CE%BA%CF%8C%CF%83%CE%BC%CE%B9%C E%B1-%CE%B1%CF%83%CF%84%CF%81%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%C E%AF%CE%B1-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%AC%CE%BB%CE%BB%CE%B5%CF%82-%CF%83%CF%87%CE%BF%CE%BB%CE%AD%CF%82-151/%CE%B5%CE%BD%CE%B5%CF%81%CE%B3%CE%B5%CE%B9%CE%B1%C E%BA%CE%AC-%CE%BA%CE%AD%CE%BD%CF%84%CF%81%CE%B1-%E2%80%93-%CE%B5%CE%BD%CE%B4%CE%BF%CE%BA%CF%81%CE%B9%CE%BD%C E%B5%CE%AF%CF%82-%CE%B1%CE%B4%CE%AD%CE%BD%CE%B5%CF%82-2%CE%BF-13210/)


Βιβλιογραφία
«Κρατύλος» του Πλάτωνος από τη σειρά: «Οι Έλληνες» του Εκδότη Οδυσσέα Χατζόπουλου.
Πυθαγόρας- Πέτρος Γράβιγγερ –Εκδόσεις: Ιδεοθέατρον και Περιοδικό: «Ιδεοθέατρον»