PDA

View Full Version : [Συζήτηση] Τα φαινόμενα της Σελήνης



Κοραλλία Μόζορα
03-12-2011, 08:42 AM
Από την αρχή της ιστορίας της αστρολογίας η Σελήνη θεωρήθηκε ένα ιδιαίτερα σημαντικό σώμα τόσο για την επίδρασή της στις φυσικές συνθήκες της γης όσο και για την επίδρασή της στους ανθρώπους. Πέρα όμως από τις συνεχώς εναλλασσόμενες φάσεις της, η Σελήνη παρουσιάζει άλλα τρία φαινόμενα πάρα πολύ σημαντικά για την αστρολογική μελέτη: τις εκλείψεις, την σούπερ Σελήνη και την εκτός ορίων απόκλιση της Σελήνης. Ενώ όμως οι εκλείψεις μελετούνται σήμερα και χρησιμοποιούνται επισταμένα τα άλλα δύο φαινόμενα, που είναι εξίσου σημαντικά, δεν είναι το ίδιο γνωστά και δεν χρησιμοποιούνται ευρέως.


Ακολουθούν απορίες και συζήτηση επί του άρθρου: Τα φαινόμενα της Σελήνης (http://php56.astrowin3.org/forum/%CF%80%CF%81%CE%BF%CE%B3%CE%BD%CF%89%CF%83%CF%84%C E%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%B1%CF%83%CF%84%CF%81%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%C E%AF%CE%B1-149/%CF%84%CE%B1-%CF%86%CE%B1%CE%B9%CE%BD%CF%8C%CE%BC%CE%B5%CE%BD%C E%B1-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CF%83%CE%B5%CE%BB%CE%AE%CE%BD%CE%B7%CF%82-12710/)

toniateddybear
05-12-2011, 06:57 PM
Αρθρο χωρις απορια=φαγητο χωρις αλατι! )δικαιολογια επειδη ρωταω συνεχως)
σε καποιο αρθρο του κ. Αρχου εχω διαβασει για πλανητες εκτος οριων.Η ορολογια αυτη ειναι η ιδια με αυτη του αρθρου..?Δηλαδη, η φραση εκτος οριων παντα αναφερεται για την κινηση των πλανητων εκτος των 23μοιρων και 27΄...?Στο αρθρο του κ. Αρχου, αναφερονται εκτος οριων οι πλανητες που βρισκονται ειτε στην 1 μοιρα του αιγοκερω ειτε στην 1 του καρκινω, αν θυμαμαι καλα, δλδ στους ισημερινους. Που ακριβως λεμε οτι οι πλανητες, συμπεριλαμβανομενης και της σεληνης, κινουνται εκτος οριων...?
Ο λογος που μπερδευτηκα ειναι ο εξης: εχω σεληνη στις 4 μοιρες καρκινου, και βδ στις 7 ιχθυων, ενω ηλιο και ουρανο στις 1 αιγοκερω. ειναι η κινηση των ως ανω πλανητων εκτος οριων. κι αν οχι, ποτε θα ηταν και γιατι..?
Ευχαριστω.
Παντα τα αρθρα για τη σεληνη, προσωπικα τα βρισκω πιο ενδιαφεροντα, μιας και ειναι το πιο κοντινο σωμα στη γη και μιας και δημιουργει, μαζι με τον ηλιο φυσικα φαινομενα που μπορω να αντιληφθω αφου ειναι πιο απτα, πχ η παλλιροια.
Ευχαριστουμε για το αρθρο!!!:)

*alkmini
05-12-2011, 11:02 PM
Ο Ήλιος δεν είναι ποτέ εκτός ορίων. Η Σελήνη σας και ο Ουρανός είναι και αν ο Ερμής σας βρίσκεται στο ζώδιο του Αιγόκερου πολύ πιθανόν να είναι και αυτός.

Ρίξτε μια ματιά και στο παρακάτω :
Declinations, η εωσφορική φάση στους εκτός ορίων πλανήτες (http://php56.astrowin3.org/forum/%CE%AC%CF%81%CE%B8%CF%81%CE%B1-%CE%B1%CF%83%CF%84%CF%81%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%C E%AF%CE%B1%CF%82-35/declinations-%CE%B7-%CE%B5%CF%89%CF%83%CF%86%CE%BF%CF%81%CE%B9%CE%BA%C E%AE-%CF%86%CE%AC%CF%83%CE%B7-%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%85%CF%82-%CE%B5%CE%BA%CF%84%CF%8C%CF%82-%CE%BF%CF%81%CE%AF%CF%89%CE%BD-%CF%80%CE%BB%CE%B1%CE%BD%CE%AE%CF%84%CE%B5%CF%82-10464/)

toniateddybear
06-12-2011, 12:28 AM
Η φραση "εκτος οριων" που χρησιμοποιειται απο την κ. Μοζορα εμπεριεχει το ιδιο νοημα με αυτη στο αρθρο του κ. Αρχου...? δεν μπορω να πω οτι καλυφθηκα επαρκως, οποτε θα ηθελα ει δυνατον, να εχω απαντηση απο την κ. Μοζορα, ιδιαιτερα για να καταστει σαφες αυτο με τις 23 και 27' που αναφερεται, σε σχεση με την 0-1 μοιρα που δινεται απο τον κ. Αρχο.

Ευχαριστω Αλκμήνη παντως! ιδιως για την περισσια προθυμια σου!!!:love:

Atrapos
06-12-2011, 01:43 PM
Μέχρι να σου απαντήσει η κ Μόζορα να σου πω εγώ ότι η φράση «εκτός ορίων» χρησιμοποιείται για τον ίδιο ακριβώς λόγο στα δύο άρθρα και πράγματι αναφέρεται στην απόκλιση των πλανητών πέρα από τις 23ο27’ από τον ισημερινό της γης, που είναι το όριο στο οποίο φτάνει ο Ήλιος.

Οι πλανήτες φτάνουν στη θέση αυτή συνήθως όταν βρίσκονται κοντά στα ηλιοστάσια δηλαδή το τέλος των Διδύμων / αρχή του Καρκίνου ή το τέλος του Τοξότη / αρχή του Αιγόκερου. Αυτό είναι το κομμάτι της εκλειπτικής (της τροχιάς του Ήλιου) που βρίσκεται στη μέγιστη απόσταση από τον ισημερινό της γης. Βέβαια αυτό δεν πολυισχύει για τον Πλούτωνα που έχει έκκεντρη τροχιά, ενώ Κρόνος και Ποσειδώνας δεν βγαίνουν ποτέ εκτός ορίων όπως αναφέρει το άρθρο του κ. Άρχου.

Γενικά μιλώντας, δεν μπορείς να προεξοφλείς ότι για παράδειγμα ο τάδε πλανήτης βρίσκεται στην 4η μοίρα του Καρκίνου άρα είναι εκτός ορίων ή δεν είναι. Οι πλανήτες κινούνται σ’ ένα χώρο τριών διαστάσεων κι έτσι κάνουν τρεις διαφορετικές κινήσεις: Μία κατά μήκος του ζωδιακού, μία πάνω και κάτω από τον ισημερινό της γης και μία ως προς την απόσταση τους από την γη. Γνωρίζοντας μόνο τη θέση του πλανήτη στο ζωδιακό δεν μπορείς να ξέρεις που ακριβώς βρίσκεται ως προς τον ισημερινό της γης ή σε ποια απόσταση από τη γη.

Κοραλλία Μόζορα
06-12-2011, 01:47 PM
toniateddybear,

ναι, μιλάμε για το ίδιο φαινόμενο με τον κο Άρχο. Οι πλανήτες βρίσκονται εκτός ορίων όταν ξεπερνούν την απόκλιση του Ήλιου. Ο Κρόνος και ο Ποσειδώνας δεν βρίσκονται ποτέ εκτός ορίων ενώ ο Δίας βρίσκεται σπάνια. Η Σελήνη μπορεί να βρεθεί εκτός ορίων μόνο όταν ο Βόρειος Δεσμός της διανύει τα ζώδια των Διδύμων, Ταύρου, Κριού, Ιχθύων, Υδροχόου και Αιγόκερου.

Οι υπόλοιποι πλανήτες μπορούν να βρεθούν εκτός ορίων μόνο στους Δίδυμους, τον Καρκίνο, τον Αιγόκερω και τον Τοξότη, όχι όμως απαραίτητα γύρω από την 0ο Καρκίνου ή Αιγόκερου. Σ' αυτό αποτελεί εξαίρεση ο Πλούτωνας που μπορεί να βρεθεί εκτός ορίων και στον Λέοντα ή τον Υδροχόο.

Ο Ουρανός και ο Πλούτωνας, λόγω της αργής τους κίνησης, παραμένουν εκτός ορίων για αρκετές μέρες ενώ η Σελήνη λόγω της πολύ γρήγορης κίνησή της κινείται εντός και εκτός ορίων αρκετές φορές τον χρόνο, στην διάρκεια του κύκλου των εκτός ορίων αποκλίσεων της.

Για να ξέρουμε αν κάποιος έχει εκτός ορίων πλανήτες πρέπει να κοιτάξουμε την συγκεκριμένη ημερομηνία και ώρα γέννησής του την απόκλιση των πλανητών. Συγκεκριμένα για την Σελήνη σου, από την στιγμή που ο Β.Δ. σου είναι στους Ιχθείς, θα μπορούσε να είναι εκτός ορίων. Όμως η Σελήνη δεν βρίσκεται συνεχώς εκτός ορίων στην πορεία της εκείνα τα διαστήματα οπότε πρέπει να κοιτάξει κανείς την συγκεκριμένη ημερομηνία και ώρα που γεννήθηκες.

Κοραλλία Μόζορα
06-12-2011, 01:51 PM
Γράφαμε μαζί, Δημήτρη. Σ' ευχαριστώ για την διευκρίνηση.

toniateddybear
06-12-2011, 04:44 PM
μαλιστα...κυρια και κυριε, :wacko:
δηλαδη, ακριβως επειδη οι πλανητες κινουνται σε τρεις διαστασεις, τοτε οσα βλεπουμε σε ενα χαρτη, που εχει μια διασταση ειναι περιπου ετσι.....Μπορει δηλαδη, αυτο που βλεπω στο χαρτη, να μην ανταποκρινεται οντως στην πραγματικοτητα...?
Ακομη, αυτο με τις μοιρες δεν μπορω να πω οτι το καταλαβα, επειδη δεν μπορω να σχηματισω σαφη εικονα στο μυαλο μου. Ας υποθεσουμε οτι η σεληνη, που ειναι το πιο κοντινο σωμα και μπορω να αντιληφθω καλυτερα την κινηση του, κινειται και σε καποιο σημειο της τροχιας της, βρισκεται ακριβως απεναντι και στο ιδιο υψος με τον ισημερινο του καρκινου, εκει δηλαδη βρισκεται στις 0 καρκινου...? ή στις 0 καρκινου βρισκεται οταν περνα στο ζωδιο του καρκινουκαι ειναι στην πολυ αρχικη φαση του αστερισμου...?
Συγγνωμη και στους δυο, αλλα στο δικο μου μυαλο επικρατει συγχηση!!!!!
Αν υπαρχει κανενα σχημα διαθεσιμο, ωστε να μπορεσω να καταλαβω οπτικα την τροχια εκτος οριων, πραγματικα θα ημουν ευγνωμων!!!!καλο απογευμα!:D

Atrapos
06-12-2011, 05:38 PM
Ελπίζοντας να μη γράφω πάλι παράλληλα με την Κοραλλία και ζητώντας συγνώμη που παρεμβαίνω στο άρθρο της, θα προσπαθήσω να δώσω κάποια εξήγηση.

Υπάρχουν πράγματι σχήματα και είναι αλήθεια ότι βοηθάνε αλλά δεν τα έχω διαθέσιμα αυτή η στιγμή (άσε που αν τα ανεβάσουμε στο site μπορεί να μας βάλει χέρι ο administrator για κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας:p).

Καταρχήν μιλάμε για τη γεωκεντρική θεώρηση του κόσμου. Η γη θεωρείται κέντρο του σύμπαντος και γύρω από τη γη υπάρχει η ζώνη των αστερισμών ή η εκλειπτική ή η φαινόμενη τροχιά του Ήλιου ή ο ζωδιακός κύκλος (όλα αυτά είναι ουσιαστικά το ίδιο πράγμα). Φαντάσου λοιπόν μια ζώνη γύρω από τη γη που χωρίζεται σε 12 τμήματα, τα 12 ζώδια. Η ζώνη αυτή έχει κλίση ως προς τον ισημερινό της γης 23ο27’ και μέσα στη ζώνη αυτή κινούνται οι πλανήτες γύρω από τη γη. Παρεμπιπτόντως, στην κλίση αυτή οφείλεται ότι έχουμε τις 4 εποχές του χρόνου. Αν δεν υπήρχε αυτή η κλίση όλος ο χρόνος θα ήταν ομοιόμορφος, αλλά αυτό είναι άλλη ιστορία.

Στις ισημερίες (αρχή του Κριού και του Ζυγού) η ζώνη αυτή εφάπτεται στον ισημερινό της γης. Στα ηλιοστάσια (αρχή του Καρκίνου και του Αιγόκερου) η ζώνη αυτή έχει την μέγιστη απόσταση από τον ισημερινό, που είναι 23ο27’, στο βόρειο και στο νότιο γεωγραφικό πλάτος. Τώρα κάποιοι πλανήτες ξεφεύγουν από αυτό το όριο και ανεβαίνουν λίγο παραπάνω, τότε λέμε ότι βρίσκονται εκτός ορίων.

Αυτή η θέση δεν έχει σχέση με αυτό που βλέπεις σ’ έναν κλασσικό αστρολογικό χάρτη, που είναι απλά μια δισδιάστατη απεικόνιση του σύμπαντος και αφορά την προβολή της θέσης των πλανητών πάνω στο ζωδιακό κύκλο. Δεν ξέρω τι εννοείς λέγοντας «ισημερινός του Καρκίνου». Υπάρχει ο τροπικός του Καρκίνου που είναι ο σε 23ο27’ παράλληλος του ισημερινού της γης. Όταν ο Ήλιος φτάνει σε αυτό το γεωγραφικό πλάτος, τότε πράγματι βρίσκεται στην 0ο του Καρκίνου. Για τους άλλους πλανήτες παίζεται. Οι δύο παράλληλοι, +23ο27’ στο βορά (τροπικός του Καρκίνου) και -23ο27’ στο νότο (τροπικός του Αιγόκερου) ορίζουν τη ζώνη της γης που ονομάζουμε Τροπικούς.

Αυτό δεν έχει σχέση με την «αρχική φάση του αστερισμού» που γράφεις. Φαντάζομαι γνωρίζεις τη διαφορά αστερισμού με ζώδιο, αλλιώς πρέπει να ξεκινήσουμε από την πολύ αρχή.

*alkmini
06-12-2011, 07:10 PM
3990


Τοποθετώ μια εικόνα μήπως μπορέσεις να πάρεις κάποια ιδέα.

Κοραλλία Μόζορα
06-12-2011, 08:16 PM
Είναι δύσκολο να εξηγηθεί το θέμα της απόκλισης σε ένα ποστ, ουσιαστικά θα χρειαζόταν ένα μεγάλο άρθρο.

Όλα όσα συζητούμε εδώ οφείλονται στο ότι ο άξονας της γης δεν είναι κάθετος αλλά έχει μια κλίση, έτσι βλέπει κατά κάποιο τρόπο λοξά την εκλειπτική. Σ' αυτή την κλίση του άξονα της γης οφείλεται η δημιουργία των 4 εποχών. Αν ο άξονας της γης ήταν κάθετος και ο Ήλιος έπεφτε συνεχώς κάθετα προς τον Ισημερινό θα είχαμε μόνο μια εποχή στην γη. Λόγω αυτής της κλίσης, και όπως η γη περιστρέφεται γύρω από τον Ήλιο, οι ακτίνες του Ήλιου πέφτουν κάθετα στην γη για ένα διάστημα στο βόρειο ημισφαίριο (και τότε έχουμε Καλοκαίρι εδώ) και πότε στο νότιο (και τότε έχουμε Καλοκαίρι εκεί και Χειμώνα στο βόρειο ημισφαίριο).

Λόγω αυτής της κλίσης του άξονα της γης όμως οι ακτίνες του Ήλιου μπορούν να πέσουν κάθετα μόνο μέχρι 23ο.27΄ βόρεια και νότια του ισημερινού. Έτσι σχηματίζονται οι δύο ζώνες των τροπικών. Ως προς την απόκλιση, ο Ήλιος κινείται συνεχώς πάνω και κάτω από τον Ισημερινό μέσα σ' αυτή την ζώνη. Όταν ο Ήλιος βρεθεί κάθετα στην ζώνη του Ισημερινού (δηλαδή έχει απόκλιση 0ο) περνώντας στο βόρειο ημισφαίριο έχουμε την εαρινή ισημερία στην 0ο Κριού. Όταν βρεθεί κάθετα προς τον Ισημερινό περνώντας στο νότιο ημισφαίριο έχουμε την φθινοπωρινή ισημερία και ο Ήλιος βρίσκεται στις 0ο του Ζυγού.

Όταν ο Ήλιος βρεθεί στην μέγιστη απόκλισή του στο βόρειο ημισφαίριο (δηλαδή στις 23ο.27βόρεια) τότε έχουμε το θερινό ηλιοστάσιο στο βόρειο ημισφαίριο και ο Ήλιος βρίσκεται στις 0ο Καρκίνου. Όταν ο Ήλιος βρίσκεται στην μέγιστη απόκλιση του στο νότιο ημισφαίριο τότε βρίσκεται στην 0ο Αιγόκερου και έχουμε το χειμερινό ηλιοστάσιο, δηλαδή έχουμε Χειμώνα στο βόρειο ημισφαίριο και την μικρότερη μέρα του χρόνου.

Στην πραγματικότητα, εμείς στην γη βλέπουμε τον Ήλιο να διανύει και τα 12 ζώδια ενώ κινείται πάνω και κάτω από τον Ισημερινό μέσα σ' αυτή την ζώνη των 23ο.27΄.

Κάποιοι πλανήτες, λόγω της δικής τους τροχιάς, μπορούν να βρεθούν για λίγο σε μεγαλύτερη απόκλιση απ' ότι ο Ήλιος. Τότε λέμε ότι για εκείνο το διάστημα αυτοί οι πλανήτες είναι "εκτός ορίων" σε σχέση πάντα με την απόκλιση που μπορεί ο Ήλιος να έχει προς την γη.

toniateddybear
06-12-2011, 10:42 PM
Εντάξει, μια χαρα, νομιζω καταλαβα καλα τα παραπανω (θα δειξει απο αυτα που θα ρωταω στη συνεχεια!) Ευχαριστω για το χρονο σας!
Τα αρθρα αυτα ειναι πολυ καλα, γιατι συνηθως συζηταμε (εξαιρω τους αστρολογους) για θεωριες απι θεωριων και για εξηζητημενα θεματα, χωρις οντως να εχουμε λύσει τα απλα πρωτα...
Και παλι ευχαριστω!!!:D

toniateddybear
06-12-2011, 10:44 PM
Ναι, Αλκμήνη, πραγματικα εξαιρετικά βοηθητικο! Ευχαριστω!:love:

theresa_alma
09-12-2011, 09:11 PM
Η Σουπερ Νεα Σεληνη της 13ης Νοεμβριου 2012 συμπτιπτει με Εκλειψη Ηλιου. Μηπως γινεται να εχουμε μια ιδεα πως θα επηρεασει τους γενεθλιους πλανητες μας? Δηλαδη τι περισσοτερο μπορει να κανει?
Προσωπικα, πρωτη φορα διαβασα για την Σουπερ Σεληνη και ευχαριστω πολυ!!! Μεχρι τωρα "ψαχνομουν" με τις Εκλειψεις. Και αυτην την Εκλειψη την τρεμω απο την πρωτη στιγμη που την ειδα. Χτυπαει και δικους μου πλανητες [Κρονος/Πλουτωνας] σε τετραγωνο και πλανητες αγαπημενων μου προσωπων [Κρονος/Πλουτωνας και παλι].

Κοραλλία Μόζορα
11-12-2011, 05:23 PM
Όταν μια έκλειψη είναι ταυτόχρονα και σούπερ Σελήνη είναι πιο έντονη στην επίδρασή της επειδή είναι μια έκλειψη που συμβαίνει πολύ πιο κοντά στην γη. Όμως δεν χρειάζεται να ανησυχείς τόσο. Μια έκλειψη/σούπερ Σελήνη σε τετράγωνο με βαριούς πλανήτες μέσα στον χάρτη μας δεν είναι απαραίτητο να μας φέρει κάτι τόσο φοβερό.