View Full Version : Προοδευμένος Άρης
Καλησπέρα! Γνωρίζει κανείς τι σηματοδοτεί η είσοδος του προοδευμένου άρη στον όγδοο οίκο; Ευχαριστώ!
aurelia
01-11-2011, 10:47 PM
Φαντάζομαι ότι ενεργοποιεί θέματα του 8ου...κληρονομικά, κοινά οικονομικά, σεξουαλικά, βαθύτερες αναζητήσεις κτλ. Μιλάς για δευτερεύουσες κατευθύνσεις να υποθέσω κι όχι ηλιακό τόξο ε? Αν θέλεις δες τι όψεις κάνει με τους γενέθλιους πλανήτες και τις γενέθλιες ακμές, ποιον οίκο κυβερνάει ο Άρης στο γενέθλιο χάρτη και πες μας να το βρούμε μαζί!
Όχι δε μιλάω για ηλιακό. Ο προοδευμένος άρης κάνει τετράγωνο με το γενέθλιο ήλιο στον τέταρτο και εξάγωνο με το δία στον έκτο οίκο. Ο γενέθλιος άρης κυβερνά τον τρίτο (κριός) και τον δέκατο (σκορπιός).
aurelia
02-11-2011, 04:32 PM
Οι οίκοι που κυβερνούν στο γενέθλιο ο Ήλιος και ο Δίας ποιοι είναι? Κι επιπλέον, ο γενέθλιος Άρης σχηματίζει μαζί τους κάποια όψη και στο γενέθλιο? Νομίζω κάπως έτσι πάει σιγά σιγά η ερμηνεία! Μη νομίζεις, κι εγώ τώρα εξοικειώνομαι με τις προόδους! Για πες...και να βγάλουμε μετά κανά συμπέρασμα!
ΥΓ Πάντως αυτό που ξέρω για τα προοδευτικά με σιγουριά είναι πως το σημαντικό γεγονός θα φανεί στο Ηλιακό Τόξο. Οι δευτερεύουσες κατευθύνσεις θα μας το επιβεβαιώσουν απλώς και θα μας βοηθήσουν ίσως για μια πιο ακριβή χρονική προσέγγιση του γεγονότος, σε συνδυασμό με ηλιακή επιστροφή και διελεύσεις. Πάντως νομίζω πως έτσι κι αλλιώς για την περίπτωση που ρωτάς, ανεξαρτήτως Ηλιακού Τόξου δηλαδή, η αλλαγή οίκου ενός πλανήτη στις δευτερεύουσες κατευθύνσεις είναι σημαντική ένδειξη και ενεργοποιεί τον 8ο...(Η κατάσταση του γενέθλιου 8ου ποια είναι? Έχει μέσα πλανήτες?)
να ξεκινήσω κάνοντας μια διευκρινιστική ερώτηση. τους προοδευτικούς πλανήτες τους ερμηνεύουμε όπως ακριβώς και τους 'κανονικούς' σε διέλευση; καταλαβαίνω πως η αλλαγή οίκου οριοθετεί μια νέα περίοδο με τα χαρακτηριστικά του νέου οίκου, οπότε μιας και συζητάμε για το προοδευτικό μιλάμε για μια ουσιαστική και μόνιμη αλλαγή π.χ. στον τρόπο σκέψης, δράσης κλπ, ανάλογα με τον πλανήτη; όπως καταλαβαίνεις δεν έχω την παραμικρή ιδέα πως να κινηθώ, ούτε ένα εγχειρίδιο να ψάξω.
τώρα στο χάρτη στον οποίο έχω αναφερθεί ο γενέθλιος ήλιος κυβερνά τον όγδοο οίκο και ο δίας τον ενδέκατο και δωδέκατο. ο γενέθλιος άρης κάνει όψη μόνο με την αφροδίτη (αυτό το τελευταίο δεν ξέρω αν συνδέεται κάπως). κάποια βοήθεια; :d
aurelia
03-11-2011, 12:59 AM
Θα έλεγα πως οι προοδευτικοί πλανήτες ενεργοποιούν τους γενέθλιους δίνοντας γεγονότα σύμφωνα με την τάση που προυπάρχει στο γενέθλιο χάρτη. Πχ αν σε έναν χάρτη δεν υπάρχει προδιάθεση για γάμο, τότε ένα τρίγωνο Αφροδίτης-Δία σε ένα προοδευτικό χάρτη θα μας παραπέμψει σε κάτι άλλο (πχ ένα οικονομικό κέρδος? κι εγώ υποθέσεις κάνω!).
Αφού ο γενέθλιος ήλιος στο παράδειγμά σου κυβερνά τον 8ο (και όπως είπαμε ο Άρης μπαίνει στον 8ο) τότε είναι πολύ πιθανό να δώσει καταστάσεις που σχετίζονται με τα θέματα του οίκου αυτού και είναι της φύσεως του Άρη και του Ήλιου. Και είναι και ο Δίας...
Ας μας δώσει τα φώτα του κάποιος πιο ειδικός από τα μέλη γιατί κι εγώ δεν τολμάω την πρόβλεψη! Δεν κοιτάς και το ηλιακό τόξο αρχικά θα έλεγα για να δούμε αν γίνεται κάποια όψη (όχι με τον Άρη αλλά με οποιονδήποτε προχωρημένο πλανήτη σε σχέση με γενέθλιο πλανήτη ή γενέθλια ακμή, ή προχωρημένη ακμή με γενέθλιο πλανήτη) για να πάρουμε καταρχάς μια εικόνα αν η χρονιά στην οποία αναφερόμαστε, αυτή δηλ. που ο προοδευμένος Άρης μπαίνει στον 8ο, θα έχουμε εντέλει κάποιο σημαντικό γεγονός? Υπάρχει επιλογή στους χάρτες του myhoroscope Ηλιακό Τόξο.
*alkmini
03-11-2011, 10:53 AM
... ο γενέθλιος άρης κάνει όψη μόνο με την αφροδίτη (αυτό το τελευταίο δεν ξέρω αν συνδέεται κάπως). κάποια βοήθεια; :d
o γενέθλιος άρης σας μπορεί να μην σχηματίζει όψη με τον γενέθλιο ήλιο, ο προοδευτικός άρης τετραγωνίζει το γενέθλιο ήλιο σας. έτσι έχετε τη δυνατότητα να βιώσετε τις ενέργειες αυτών των δύο πλανητών.
θα μπορούσε ο γενέθλιος άρης σας να βρίσκεται στο ίδιο ζώδιο(λέοντα)ή στον καρκίνο και πιθανόν και στους διδύμους, οπότε από μόνο του είναι ένα σημάδι αλλαγής του τρόπου δράσης σας( άρης).
Θα έλεγα πως οι προοδευτικοί πλανήτες ενεργοποιούν τους γενέθλιους δίνοντας γεγονότα σύμφωνα με την τάση που προυπάρχει στο γενέθλιο χάρτη. Πχ αν σε έναν χάρτη δεν υπάρχει προδιάθεση για γάμο, τότε ένα τρίγωνο Αφροδίτης-Δία σε ένα προοδευτικό χάρτη θα μας παραπέμψει σε κάτι άλλο (πχ ένα οικονομικό κέρδος? κι εγώ υποθέσεις κάνω!).
Αφού ο γενέθλιος ήλιος στο παράδειγμά σου κυβερνά τον 8ο (και όπως είπαμε ο Άρης μπαίνει στον 8ο) τότε είναι πολύ πιθανό να δώσει καταστάσεις που σχετίζονται με τα θέματα του οίκου αυτού και είναι της φύσεως του Άρη και του Ήλιου. Και είναι και ο Δίας...
Ας μας δώσει τα φώτα του κάποιος πιο ειδικός από τα μέλη γιατί κι εγώ δεν τολμάω την πρόβλεψη! Δεν κοιτάς και το ηλιακό τόξο αρχικά θα έλεγα για να δούμε αν γίνεται κάποια όψη (όχι με τον Άρη αλλά με οποιονδήποτε προχωρημένο πλανήτη σε σχέση με γενέθλιο πλανήτη ή γενέθλια ακμή, ή προχωρημένη ακμή με γενέθλιο πλανήτη) για να πάρουμε καταρχάς μια εικόνα αν η χρονιά στην οποία αναφερόμαστε, αυτή δηλ. που ο προοδευμένος Άρης μπαίνει στον 8ο, θα έχουμε εντέλει κάποιο σημαντικό γεγονός? Υπάρχει επιλογή στους χάρτες του myhoroscope Ηλιακό Τόξο.
Μπορούμε να αναφέρουμε κάποια υποθετικά σενάρια(δεν δηλώνω και δεν είμαι ειδικός) για τη συγκεκριμένη όψη, αφού δεν έχουμε στη διάθεσή μας το γενέθλιο χάρτη της emmy, δεν γνωρίζουμε και άλλα βοηθητικά στοιχεία (ελπίζω να μην θεωρηθεί αδιακρισία από μέρους μου).
Η ενεργοποίησή σας(Άρης) σε θέματα 8ου οίκου(κληρονομικά, κοινά οικονομικά,σύλληψη για απόκτηση απογόνου, σεξουαλικότητα, δάνεια,...) φαίνεται ότι συναντά κάποια εμπόδια(τετράγωνο) από αντρικό άτομο της οικογένειας ή μη( Ήλιος). Βιαστικές αποφάσεις καλό θα είναι να αποφεύγονται.
mersini1
04-12-2011, 08:29 AM
Καλημερα.Εχω μια απορια στον προοδευτικο χαρτη.Απο το προγραμμα tou site Πρόοδοι (δευτερεύουσες κατευθύνσεις) για όποια μέρα. Σύγκριση με Γενέθλιο χάρτη,εμφανιζονται 2 χαρτες.π.χ συγκεκριμενα εψαχνα να δω που ειναι η προοδευτικη σεληνη.Η γενεθλια μου ειναι στον 8ο στους ιχθυεις.Στον πρωτο χαρτη ειναι στον 7ο στος ιχθυεις ενω στον δευτερο στον 8ο ιχθυεις.Αυτο που θελω να καταλαβω ειναι αν πρεπει να την υπολογισω πανω στις ακμες γενεθλιων οικων η πανω στις ακμες προοδευμενων οικων.Συγνωμη που γραφω εδω αλλα δεν μπορεσα να ανοιξω αλλο θεμα.:o
Κοραλλία Μόζορα
04-12-2011, 09:50 AM
emmy, οι προοδευτικές όψεις λειτουργούν μόνο όταν υπάρχει μεγάλη ακρίβεια στην ανοχή τους. Ο προοδευμένος Άρης κάνει σύνοδο με την γενέθλια ακμή του 8ου σου μόνο αν έχεις τόσο μεγάλη ακρίβεια στην ώρα γέννησής σου. Τι ανοχή υπάρχει ανάμεσα στον προοδευμένο Άρη και τον γενέθλιο Ήλιο και Δία;
mersini1, την προοδευμένη Σελήνη την κοιτάμε τόσο σε σχέση με το γενέθλιο όσο και σε σχέση με τον προοδευτικό χάρτη.
aurelia
04-12-2011, 11:30 AM
Κοραλλία (καλημέρα κιόλας!), η λογική στις δευτερεύουσες κατευθύνσεις είναι παρόμοια με το Ηλιακό Τόξο? Πχ για το παράδειγμα που αναφέρεται εδώ για τον προοδευμένο Άρη, θα με ενδιαφέρει όντως να δω τι κυβερνάει στο γενέθλιο, με ποιους πλανήτες κάνει όψη τόσο στο προοδευτικό ωροσκόπιο όσο και στο γενέθλιο και τι κυβερνούν αυτοί στο γενέθλιο χάρτη? Για να βγάλω συμπεράσματα από τις φύσεις των πλανητών που εμπλέκονται ως προς τα πιθανά γεγονότα.
Τι κοιτάω εν ολίγοις πρώτα από όλα στις δευτερεύουσες? Τι κυβερνάει ο προοδ. Άρης? Σε ποιον οίκο βρίσκεται κατά την πρόοδο? Τι όψεις κάνει?
Ευχαριστώ!
Κοραλλία Μόζορα
05-12-2011, 12:23 PM
aurelia, οι δευτερεύουσες κατευθύνσεις έχουν διαφορετική τεχνική κατάστρωσης, διαφορετική ανοχή στις όψεις και κάποιους κανόνες διαφορετικούς απ' αυτούς του ηλιακού τόξου. Όμως ο τρόπος ερμηνείας των όψεων που σχηματίζονται είναι ίδιος μ' αυτόν του ηλιακού τόξου.
aurelia
05-12-2011, 02:54 PM
Ευχαριστώ! (Δεν μπορώ να βάλω like στο πρώτο ποστ κάθε σελίδας!)
mersini1
05-12-2011, 08:48 PM
Ο γενεθλιος αρης μου βρισκεται στον 12ο οικο στον καρκινο και ειναι ο κυβερνητης του 10ου οικου κριος και 4ου σκορπιος.Ο προοδευτικος αρης θα ερθει σε συνοδο με τον γενεθλιο ωροσκοπο στον 1ο οικο στον λεοντα..Ο γενεθλιος αρης ομως δεν κανει καμια οψη στον γενεθλιο χαρτη με κανενα πλανητη.Αυτη η συνοδος με τον ωροσκοπο τι ειδους θεματα ενεργοποιει ;Μονο του 1ου ,η και τους υπολοιπους οικους που αναφερα;Πρεπει να κοιταξω και τις οψεις που κανει ο γενεθλιος ωροσκοπος;Αν ναι στο γενεθλιο ο ωροσκοπος ειναι σε συνοδο με ηλιο,τριγωνο με ουρανο,χιαστι me σεληνη.
*alkmini
05-12-2011, 10:22 PM
Ο γενεθλιος αρης μου βρισκεται στον 12ο οικο στον καρκινο και ειναι ο κυβερνητης του 10ου οικου κριος και 4ου σκορπιος.Ο προοδευτικος αρης θα ερθει σε συνοδο με τον γενεθλιο ωροσκοπο στον 1ο οικο στον λεοντα..Ο γενεθλιος αρης ομως δεν κανει καμια οψη στον γενεθλιο χαρτη με κανενα πλανητη.Αυτη η συνοδος με τον ωροσκοπο τι ειδους θεματα ενεργοποιει ;Μονο του 1ου ,η και τους υπολοιπους οικους που αναφερα;Πρεπει να κοιταξω και τις οψεις που κανει ο γενεθλιος ωροσκοπος;Αν ναι στο γενεθλιο ο ωροσκοπος ειναι σε συνοδο με ηλιο,τριγωνο με ουρανο,χιαστι me σεληνη.
Όταν ο προοδευτικός Άρης κυβερνήτης 10ου γενέθλιου βρεθεί με μία μοίρα διαφορά από τον Ωροσκόπο σας αρχίζει και ισχύει η όψη. Η επιρροή είναι πιο έντονη όταν γίνει ακριβείας η όψη και αρχίζει και εξασθενεί από κει και μετά.
Ο προοδευτικός Άρης σε σύνοδο με τον Ωροσκόπο μιλά για προσωπική δράση, νέα ξεκινήματα και επειδή κυβερνά τον 10ο γενέθλιο αναφέρονται στα επαγγελματικά σας.
Πιθανόν θα έχετε την ανάγκη να πετύχετε κάτι σημαντικό, να θέλετε να ηγηθείτε κάποιας κατάστασης(Λέων). Να διαχειριστείτε σωστά την ενέργεια του Άρη.
mersini1
05-12-2011, 11:43 PM
Σε ευχαριστω παρα πολυ alkmini για την βοηθεια σου!:)
Κοραλλία Μόζορα
06-12-2011, 01:24 PM
alkmini, ο προοδευτικός Άρης έχει περίπου 0ο.32΄ ανοχή και στις φάσεις που κινείται πιο αργά ακόμη μικρότερη. Επίσης, αυτό που θα δώσει μπορεί να μην το δώσει όταν η όψη είναι ακριβείας αλλά όσο η όψη είναι προσεγγίζουσα ή αποχωρίζουσα. Αυτό εξαρτάται και από άλλους παράγοντες.
*alkmini
06-12-2011, 02:29 PM
alkmini, ο προοδευτικός Άρης έχει περίπου 0ο.32΄ ανοχή και στις φάσεις που κινείται πιο αργά ακόμη μικρότερη. Επίσης, αυτό που θα δώσει μπορεί να μην το δώσει όταν η όψη είναι ακριβείας αλλά όσο η όψη είναι προσεγγίζουσα ή αποχωρίζουσα. Αυτό εξαρτάται και από άλλους παράγοντες.
Η ανοχή των 0 μοιρών κ 32΄ ισχύει όταν η όψη είναι προσεγγίζουσα και αποχωρίζουσα ?
Η ανοχή της 1 μοίρας για τους προοδευτικούς πλανήτες και 1ο κ 30΄ για τα Φώτα σας βρίσκει σύμφωνη?
Κοραλλία Μόζορα
06-12-2011, 02:49 PM
Η ανοχή είναι περίπου 0ο.32΄ τόσο όσο είναι προσεγγίζουσα όσο και όσο είναι αποχωρίζουσα. Η ανοχή των όψεων στις δευτερεύουσες κατευθύνσεις δεν είναι ίδια για όλους τους πλανήτες και δεν είναι ίδια πάντα ούτε και για τον ίδιο πλανήτη. Δηλαδή, σε κάποιους προοδευτικούς χάρτες, μπορεί η ανοχή του Άρη να είναι μόνο μερικά πρώτα της μοίρας.
Αυτό συμβαίνει επειδή η ανοχή που δίνουμε στους πλανήτες στους προοδευτικούς χάρτες είναι η πραγματική τους κίνηση για την μέρα για την οποία καταστρώνεται ο χάρτης.
*alkmini
06-12-2011, 04:44 PM
Ευχαριστώ πολύ κα Μόζορα !
Σήμερα, για παράδειγμα η θέση του Άρη βρίσκεται στις 11ο κ 41 λεπτά της Παρθένου. Αύριο ακριβώς την ίδια ώρα θα βρίσκεται στις 12 μοίρες και 6 λεπτά. Η διαφορά τους είναι 25 λεπτά. Θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε αυτή την απόκλιση για τον Άρη στο προοδευτικό ωροσκόπιο?
Atrapos
06-12-2011, 05:20 PM
Αυτό συμβαίνει επειδή η ανοχή που δίνουμε στους πλανήτες στους προοδευτικούς χάρτες είναι η πραγματική τους κίνηση για την μέρα για την οποία καταστρώνεται ο χάρτης.
Κοραλλία, καταλαβαίνω τη λογική πίσω από τη θέση αυτή αλλά πόσο αυστηρή είσαι σε αυτό;
Θέλω να πω, η Σελήνη προχωράει περίπου 13 μοίρες την ημέρα. Αφήνεις 13 μοίρες ανοχή για τις όψεις τις προοδευμένης Σελήνης; Ο Ερμής μπορεί να είναι σχεδόν στάσιμος κάποια μέρα. Εκείνη τη χρονιά θα πρέπει ο προοδευμένος Ερμής να σχηματίζει όψεις απόλυτης ακριβείας για τις λάβεις υπόψη σου;
Κοραλλία Μόζορα
06-12-2011, 06:35 PM
alkmini,
στις δευτερεύουσες κατευθύνσεις, κάθε μέρα από τα γενέθλια μας (από την ημερομηνία της γέννησής μας) ισούται συμβολικά μ' ένα χρόνο της ζωής μας. Έτσι, αν θέλουμε να δούμε τι γίνεται στα 20 μας χρόνια θα πρέπει να μετρήσουμε 20 μέρες από την ημερομηνία της γέννησης μας και να καταστρώσουμε ένα χάρτη για εκείνη την μέρα. Οι δευτερεύουσες κατευθύνσεις καταστρώνονται από γενέθλια σε γενέθλια, όπως κι η ηλιακή επιστροφή.
Ο χάρτης αυτός θα ισχύει για ένα χρόνο, δηλαδή στο παράδειγμά μας, μέχρι τα 21α γενέθλια μας ή 21 μέρες μετά την ημερομηνία της γέννησής μας. Η ανοχή των προοδευμένων πλανητών που δίνουμε είναι η πραγματική τους κίνηση. Στο παράδειγμα μας, είναι η κίνηση που θα κάνουν από την 20η μέχρι την 21η μέρα από την ημερομηνία της γέννησή μας. Μετράμε δηλαδή την κίνηση των πλανητών από χρονιά σε χρονιά.
Δημήτρη, είμαι πολύ αυστηρή στις ανοχές των όψεων στα προοδευτικά, για τους λόγους που εξηγώ πιο πάνω. Δεν μπορεί κανείς να υπερβαίνει τις ανοχές γιατί τότε "προχωρά" στην επόμενη χρονιά ουσιαστικά και θα πέσει έξω χρονικά στον προσδιορισμό των γεγονότων. Για να λειτουργήσει μια όψη στα προοδευτικά έξω από την ανοχή της πρέπει να συντρέχουν άλλοι λόγοι, όπως το να ενεργοποιείται πολύ αυτή η όψη από άλλες όψεις είτε μέσα στον προοδευτικό χάρτη είτε από όψεις με τράνζιτς.
Η Σελήνη, φυσικά, δεν έχει ανοχή 13ο για τις όψεις της αλλά οι 13ο είναι για όλη την χρονιά που εξετάζουμε. Υπάρχει άλλη διαδικασία υπολογισμού της μηνιαίας κίνησης της Σελήνης, για να βρούμε πόσο κινείται κάθε μήνα μέσα στην χρονιά και αυτή είναι η ανοχή που δίνουμε στις όψεις της.
Atrapos
06-12-2011, 09:45 PM
Η Σελήνη, φυσικά, δεν έχει ανοχή 13ο για τις όψεις της αλλά οι 13ο είναι για όλη την χρονιά που εξετάζουμε. Υπάρχει άλλη διαδικασία υπολογισμού της μηνιαίας κίνησης της Σελήνης, για να βρούμε πόσο κινείται κάθε μήνα μέσα στην χρονιά και αυτή είναι η ανοχή που δίνουμε στις όψεις της.
Αν καταλαβαίνω καλά αυτό το μία μέρα για ένα χρόνο δεν το παίρνεις για τη Σελήνη; Γιατί μιλάς για μηνιαία κίνηση της Σελήνης και να βρούμε πόσο κινείται κάθε μήνα μέσα στη χρονιά; Κάθε μήνα η Σελήνη διανύει όλο το ζωδιακό. Τι θα πει οι 13 μοίρες είναι για όλη την χρονιά; Για όλους τους πλανήτες θεωρείς ότι η ημερήσια κίνησή τους αντιστοιχεί σε όλη τη χρονιά. Αλλά αν αυτό το πάρουμε σαν ανοχή όψης θα πρέπει να πάρουμε για την Σελήνη 13ο κάτι που φυσικά δεν ισχύει.
Συγνώμη αλλά δεν καταλαβαίνω τι θεωρείς για τη Σελήνη.
Κοραλλία Μόζορα
07-12-2011, 10:50 AM
Δημήτρη μου,
δεν είναι εύκολο σύστημα οι δευτερεύουσες κατευθύνσεις αλλά έχουν μια πολύ δομημένη λογική. Ας δούμε ένα πραγματικό παράδειγμα για να μπορεί να το κοιτάξει όποιος θέλει.
Ας πάρουμε ένα παιδί που γεννήθηκε στις 6/5/2000 και ας πάρουμε ότι γεννήθηκε στις 2 μ.μ. στην Αθήνα για να μην χρειαστεί να προσαρμόσουμε στην ώρα γέννησης τις πλανητικές θέσεις. Αν θέλουμε να δούμε τι θα γίνει στα 3 του χρόνια, θα κάνουμε τον προοδευτικό του χάρτη για 3 μέρες μετά τα γενέθλια του, δηλαδή ο προοδευτικός χάρτης θα γίνει με ημερομηνία 9/5/2000.
Για να μελετήσουμε σωστά αυτό τον προοδευτικό χάρτη θα πρέπει να κάνουμε ταυτόχρονα και τον προοδευτικό χάρτη για την επόμενη μέρα (10/5/2000) για όταν θα κλείνει τα 4 χρόνια του. Έτσι μπορούμε να εξετάσουμε σωστά όλες τις κινήσεις των πλανητών για όλη την χρονιά του, από την στιγμή που κλείνει τα 3 χρόνια του μέχρι την στγμή που θα κλείσει τα 4 χρόνια του.
Στις 9/5/2000 (όταν κλείνει 3 χρόνων) βλέπουμε ότι η Σελήνη βρίσκεται στις 1ο.45' του Λέοντα. Στις 10/5/2000 (όταν κλείνει 4 χρόνων και επομένως ξεκινά ο επόμενος προοδευτικός χάρτης) η Σελήνη βρίσκεται στις 15ο.48΄του Λέοντα. Δηλαδή, μέσα σ' εκείνη την χρονιά που εξετάζουμε η Σελήνη θα κινηθεί 14ο.03΄. Αυτή θα είναι η κίνησή της μέσα σε όλη την χρονιά.
Τώρα αν θέλουμε να δούμε τι όψεις θα κάνει η Σελήνη κάθε μήνα μέσα στην συγκεκριμένη χρονιά θα πρέπει με ορισμένους υπολογισμούς να βρούμε την μηνιαία της κίνηση. Αυτή η μηνιαία της κίνηση θα είναι η ανοχή που θα δίνουμε στις όψεις της Σελήνης για κάθε μήνα μέσα στην συγκεκριμένη χρονιά.
Στο παράδειγμά μας, η Σελήνη θα κινείται περίπου 1ο.10΄κάθε μήνα. Αυτό τον αριθμό θα τον προσθέτουμε στην θέση της Σελήνης κάθε μήνα και με αυτή την ανοχή θα εξετάζουμε τι όψεις κάνει. Αν δεν χρησιμοποιήσουμε αυτή την ακρίβεια θα πέσουμε έξω χρονικά. Αν για παράδειγμα, δίνουμε στην Σελήνη μια μοίρα ανοχή κάθε μήνα, μέχρι το τέλος της χρονιάς θα έχουμε πέσει έξω... 2 μήνες!
Atrapos
07-12-2011, 01:16 PM
Οπότε καταλαβαίνω ότι ο γενικός κανόνας σου ότι η ημερήσια κίνηση κάθε πλανήτη (που είναι ταυτόχρονα ετήσια κίνηση με τις δευτερεύουσες κατευθύνσεις) είναι ταυτόχρονα και η ανοχή των όψεων του, δεν ισχύει για τη Σελήνη. Ειδικά για αυτήν παίρνεις την απόσταση που διανύει σε ένα μήνα κι όχι σ’ ένα έτος, πάντα με τις δευτερεύουσες κατευθύνσεις. Νομίζω χρειαζόταν η διευκρίνηση.
Γενικά συμφωνώ με την ανοχή στις όψεις περίπου στην 1 μοίρα αλλά δεν είμαι σίγουρος ότι χρειάζονται τόσοι υπολογισμοί. Ούτε καταλαβαίνω ακριβώς τι θα πει «θε πέσουμε έξω ... 2 μήνες». Για παράδειγμα, ένας προοδευμένος Ήλιος έχει ανοχή στις όψεις του 1 μοίρα, απόσταση που θα διανήσει όλη τη χρονιά. Αυτό δεν μας λέει αν θα συμβεί κάτι τον 3ο μήνα, τον 5ο ή τον 11ο. Βασικά διαφωνώ και με το να κοιτάμε τις δευτερεύουσες κατευθύνσεις μόνο στα γενέθλια. Τα υπολογιστικά προγράμματα μας δίνουν τη δυνατότητα να τις δούμε οποιαδήποτε μέρα. Γιατί δηλαδή να υπολογίσω τη Σελήνη στα γενέθλια και μετά να προσθέτω μηνιαίες κινήσεις και ανοχές και να μην δω κατευθείαν τη θέση της όποια μέρα με ενδιαφέρει; Ή να δω πότε μια όψη της θα γίνει ακριβείας αν πιστεύω ότι τότε θα εκδηλωθεί ένα γεγονός.
Προτιμώ να βλέπω τις δευτερεύουσες κατευθύνσεις σαν τις διελεύσεις, δηλαδή να υπολογίζονται για οποιαδήποτε μέρα, κι όχι σαν την ηλιακή επιστροφή. Όχι δηλαδή σαν ένα γεγονός που συμβαίνει μια φορά και χαρακτηρίζει ένα έτος. Όπως και οι διελεύσεις, έχουν μια ανοχή που δείχνει πότε ενεργοποιείται μια όψη. Αυτό μπορεί να συμβεί οποιαδήποτε μέρα κι όχι από γενέθλια σε γενέθλια.
Κοραλλία Μόζορα
07-12-2011, 03:01 PM
Δημήτρη μου,
κατ' αρχήν να πω ότι δεν είναι ο γενικός κανόνας "μου" αλλά αυτοί είναι οι κανόνες που ισχύουν για τις δευτερεύουσες κατευθύνσεις. Δεν τους ανακάλυψα εγώ.
Ναι, την Σελήνη, επειδή καλύπτει μεγάλη απόσταση σε μια μέρα/χρόνο την κοιτάμε ανά μήνα. Κι αυτό το κάνουμε επειδή η Σελήνη είναι το μόνο σώμα στις δευτερεύουσες κατευθύνσεις που μπορεί να μας βοηθήσει στον χρονικό προσδιορισμό ενός γεγονότος.
Τι εννοώ με την φράση "θα πέσουμε έξω 2 μήνες". Αν δίνουμε ανοχή στην Σελήνη μια μοίρα τον μήνα, στους έξι μήνες (στην μέση της χρονιάς) θα έχουμε προχωρήσει την Σελήνη 6ο ενώ η Σελήνη μπορεί να έχει προχωρήσει 7ο κι αν είναι μέρα γρήγορης ταχύτητας μπορεί και περισσότερο από 7ο. Αυτό σημαίνει πως έχουμε πέσει ήδη έξω στις προβλέψεις μας κατά ένα μήνα. Μέχρι το τέλος της χρονιάς θα έχουμε πέσει έξω 2 μήνες και μπορεί και περισσότερο.
Είναι σωστό όμως αυτό που λες ότι τα υπολογιστικά προγράμματα μας δίνουν ανά πάσα στιγμή τις θέσεις. Αυτό μας βοηθά να δούμε πού έχουν φτάσει οι πλανήτες και η Σελήνη μέσα στην χρονιά.
Τις δευτερεύουσες κατευθύνσεις είναι καλύτερα να τις κοιτάμε από γενέθλια σε γενέθλια για δύο κυρίως λόγους. Ο πρώτος είναι ότι έτσι βλέπουμε καθαρά τις ανοχές των πλανητών και πότε θα γίνει μια όψη και έτσι ξέρουμε ποια χρονιά θα ενεργοποιηθεί ένα γεγονός. Αν δεν κοιτάμε σωστά τις ανοχές μπορεί ένα γεγονός που υπολογίζουμε μέσα σε μια χρονιά να έχει γίνει την προηγούμενη ή να γίνει την επόμενη. Υπάρχουν πλανήτες που αν δεν υπολογίσουμε σωστά την ανοχή τους μπορούμε να πέσουμε έξω πολλά χρόνια.
Ο δεύτερος λόγος είναι ότι για να βγάλουμε σωστά συμπεράσματα από ένα προοδευτικό χάρτη πρέπει να τον συγκρίνουμε με το ηλιακό τόξο και την ηλιακή επιστροφή. Για να συγκρίνουμε 3 συστήματα μαζί πρέπει να έχουμε ένα σταθερό χρονικό πλαίσιο. Αυτό το σταθερό χρονικό πλαίσιο είναι από γενέθλια σε γενέθλια επειδή δεν μπορεί να καταστρωθεί διαφορετικά η ηλιακή επιστροφή.
Atrapos
07-12-2011, 04:43 PM
Κοραλλία,
Επέτρεψε μου να αμφισβητώ το κατά πόσο «αυτοί είναι οι κανόνες που ισχύουν για τις δευτερεύουσες κατευθύνσεις», όσο αναφορά τις ανοχές, το πότε τις υπολογίζουμε και την ανάγκη να τις δούμε ταυτόχρονα (την ίδια χρονική στιγμή) με την ηλιακή επιστροφή. Άλλο πράγμα είναι να προσπαθούμε να δούμε ένα γεγονός με διαφορετικά προγνωστικά συστήματα και άλλο να πρέπει να τα υπολογίζουμε όλα την ίδια χρονική στιγμή.
Έτσι δεν βλέπω πραγματικά καμιά διαφορά αν τις υπολογίσουμε στα γενέθλια μας, την πρωτοχρονιά, σε κάποιο σημαντικό γεγονός ή όποτε άλλοτε θέλουμε. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να δούμε τις ανοχές των όψεων στα γενέθλια κι όχι οποιαδήποτε άλλη στιγμή. Αν πρόκειται να αναλύσεις τον χάρτη κάποιου, είναι μαζοχισμός να υπολογίσεις τις δευτερεύουσες κατευθύνσεις ή και το ηλιακό τόξο στα προηγούμενα γενέθλια και μετά να αρχίσεις να κάνεις αναγωγές στο σήμερα. Υπολογίζοντας ταυτόχρονα και τα επόμενα γενέθλια ώστε να κάνεις πιο ακριβείς αναγωγές. Μπορείς να το κάνεις αυτό σαν προσωπική πρακτική επειδή ίσως έτσι έχεις μάθει και σε βολεύει αλλά μη μου λες ότι αυτοί είναι οι κανόνες που ισχύουν.
Και όσο αναφορά το «να πέσουμε 2 μήνες έξω» στη Σελήνη είναι προφανές νομίζω ότι δεν σκοπέυω να υπολογίσω τη θέση της Σελήνης στα γενέθλια και μετά να αρχίσω να προσθέσω 1 μοίρα για κάθε μήνα, ή 1ο10’ ή 1ο25’ ή όσο τέλος πάντως είναι η ταχύτητα της. Εννοείται ότι θα υπολογίσω κατευθείαν την ακριβή της θέση για όποτε με ενδιαφέρει. Γι’ αυτό δεν κινδυνεύω να πέσω καθόλου έξω.
Κοραλλία Μόζορα
08-12-2011, 12:56 AM
Δημήτρη μου,
κατά την γνώμη μου η ακρίβεια στον τρόπο εργασίας είναι που κάνει την διαφορά στην αστρολογία. Λες ότι: "εννοείται ότι θα υπολογίσω κατευθείαν την ακριβή της θέση για όποτε με ενδιαφέρει". Το θέμα όμως είναι ότι αν δεν κάνει κάποιος όλη την δουλειά ώστε να έχει σωστή και καθαρή εικόνα της χρονιάς δεν ξέρει πότε θα τον ενδιαφέρει να υπολογίσει την ακριβή θέση της Σελήνης. Όταν όμως έχει συνολική εικόνα, φυσικά το αστρολογικό του πρόγραμμα θα τον βοηθήσει να εντοπίσει το πότε θα γίνει μια όψη ώστε να μην χρειάζεται να κάνει τους υπολογισμούς στο χέρι.
Κατά την γνώμη μου, το να υπολογίζει κανείς την ηλιακή επιστροφή στα γενέθλια του, τις δευτερεύουσες κατευθύνσεις την Πρωτοχρονιά και το ηλιακό τόξο το Πάσχα δεν θα τον βοηθήσει να αξιολογήσει αυτά που βλέπει ούτε ως προς το τι θα συμβεί ούτε ως προς το πότε θα συμβεί. Κανείς δεν μπορεί να αξιολογήσει την σημασία μιας όψης στις δευτερεύουσες κατευθύνσεις αν δεν έχει σημείο αναφοράς τα άλλα δυο συστήματα. Και οι όψεις στις δευτερεύουσες κατευθύνσεις είναι πολλές κάθε χρόνο. Ποιες και με ποιο κριτήριο θα επιλέξει να κοιτάξει "όποτε τον ενδιαφέρει";
Μπορεί να θεωρείς μαζοχισμό, όταν πρόκειται να κοιτάξεις τον χάρτη κάποιου, να κοιτάξεις και λίγο πιο πίσω από το παρόν αλλά έτσι μπορεί να χάσει κανείς σημαντικά πράγματα. Το παρόν δεν είναι ποτέ ξεκομμένο από τις αιτίες και τα γεγονότα που το δημιουργούν.
Γι' αυτά που λες για την θέση της Σελήνης στην τελευταία σου παράγραφο, κι εγώ βλέπω την θέση της Σελήνης κάθε μήνα στον υπολογιστή, δεν το κάνω στο χέρι. Αν όμως δεν υπολογίσεις την μηνιαία της κίνηση πώς θα ξέρεις την ακριβή ανοχή που θα δώσεις για τον μήνα που σε ενδιαφέρει;
Atrapos
08-12-2011, 10:16 AM
Κοραλλία, δεν θεωρώ λάθος την πρακτική που αναφέρεις. Δεν μπορώ όμως να δεχτώ ότι αυτός είναι ο κανόνας. Φαντάζομαι συμφωνούμε ότι αν εγώ έχω γεννηθεί Μάρτιο και σκοπεύω να παντρευτώ το Σεπτέμβριο, δεν έχει νόημα να υπολογίσω τις θέσεις των πλανητών τον Μάρτιο και μετά να κάνω αναγωγή για Σεπτέμβριο. Θα πάω κατευθείαν στην ημερομηνία που με ενδιαφέρει.
Από εκεί και ύστερα, το θέμα είναι πως βολεύει κάποιον να δουλεύει. Όπως ξαναέγραψα θεωρώ ότι οι δευτερεύουσες κατευθύνσεις είναι κάτι δυναμικό που εξελίσσεται μέσα στη χρονιά κι όχι κάτι που συμβαίνει μια φορά στα γενέθλια και ισχύει για ένα χρόνο με τις απαραίτητες αναγωγές.
Όσο αναφορά το σημείο που ξεκίνησε η κουβέντα, τις ανοχές στις όψεις, και μετά την απαραίτητη διευκρίνηση για την διαφοροποίηση της Σελήνης, νομίζω ότι αυτή η άποψη ότι είναι σχετική με την ταχύτητα των πλανητών έχει τις ρίζες της μάλλον στη λογική της Ωριαίας. Για να δώσω ένα παράδειγμα, αν κάποια χρονική στιγμή ο προοδευμένος Ερμής σχηματίζει όψη με ανοχή 20 λεπτά της μοίρας, εγώ δεν μπορώ να την αγνοήσω. Μπορεί εκείνη τη μέρα / χρόνο ο Ερμής να είναι στάσιμος αλλάζοντας πορεία και να ολοκληρώσει την όψη του σε τρεις μέρες / χρόνια ή και να μην την ολοκληρώσει ποτέ. Αν ήταν χάρτης Ωριαίας θα το λάμβανα υπόψη μου, αλλά σ’ έναν προοδευμένο χάρτη δεν μπορώ να πω ότι επειδή ο Ερμής θα αργήσει να φτάσει την ακριβή θέση της όψης δεν το λαμβάνω υπόψη μου. Και γνωρίζω ότι πολλοί αστρολόγοι ανά τον κόσμο θα κάνουν το ίδιο. Είναι το ίδιο με τη διέλευση trasit. Αν ο Πλούτωνας πλησιάσει μία όψη ακριβείας αλλά μετά γυρίσει ανάδρομος, απομακρυνθεί και επιστρέψει πολύ αργότερα, αυτό δεν σημαίνει πως όταν θα έχει πλησιάσει εγώ θα το αγνοήσω.
Ούτε βέβαια οι όψεις από δευτερεύουσες κατευθύνσεις είναι τόσες πολλές μέσα σ’ ένα χρόνο. Αντίθετα είναι πολύ λίγες για να μπερδευτούμε. Και δεν πιστεύω ότι «οι αιτίες και τα γεγονότα» που δημιουργούν το παρόν βρίσκονται στο παρελθόν των γενεθλίων μας. Χρήσιμη είναι η ηλιακή επιστροφή αλλά μην την κάνουμε πια το Α και το Ω της αστρολογίας.
Αλλά όπως είπα το θέμα είναι πως ο καθένας θεωρεί σωστότερο να δουλεύει. Ευτυχώς η αστρολογία αφήνει μεγάλα περιθώρια προσωπικής επιλογής.
Κοραλλία Μόζορα
08-12-2011, 11:36 AM
"Κοραλλία, δεν θεωρώ λάθος την πρακτική που αναφέρεις. Δεν μπορώ όμως να δεχτώ ότι αυτός είναι ο κανόνας. Φαντάζομαι συμφωνούμε ότι αν εγώ έχω γεννηθεί Μάρτιο και σκοπεύω να παντρευτώ το Σεπτέμβριο, δεν έχει νόημα να υπολογίσω τις θέσεις των πλανητών τον Μάρτιο και μετά να κάνω αναγωγή για Σεπτέμβριο. Θα πάω κατευθείαν στην ημερομηνία που με ενδιαφέρει".
Φυσικά όταν θέλουμε να κοιτάξουμε ένα συγκεκριμένο γεγονός που ξέρουμε ότι θα συμβεί στο μέλλον θα κοιτάξουμε συγκεκριμένα αυτό. Εγώ όμως δεν μιλώ γι' αυτό. Μιλώ για την συστηματική μελέτη του προοδευτικού χάρτη, όταν δεν ξέρουμε τι θα συμβεί, δεν έχουμε συγκεκριμένες ημερομηνίες και γεγονότα και ψάχνουμε να τα βρούμε.
"Από εκεί και ύστερα, το θέμα είναι πως βολεύει κάποιον να δουλεύει. Όπως ξαναέγραψα θεωρώ ότι οι δευτερεύουσες κατευθύνσεις είναι κάτι δυναμικό που εξελίσσεται μέσα στη χρονιά κι όχι κάτι που συμβαίνει μια φορά στα γενέθλια και ισχύει για ένα χρόνο με τις απαραίτητες αναγωγές".
Κι εγώ θεωρώ τις δευτερεύουσες κατευθύνσεις (και όλα τα προγνωστικά συστήματα γενικά) κάτι δυναμικό που εξελίσσεται μέσα στην χρονιά. Η διαφωνία μας είναι στο πότε είναι καλύτερα να γίνεται και με ποιο τρόπο το εξετάζουμε.
"Όσο αναφορά το σημείο που ξεκίνησε η κουβέντα, τις ανοχές στις όψεις, και μετά την απαραίτητη διευκρίνηση για την διαφοροποίηση της Σελήνης, νομίζω ότι αυτή η άποψη ότι είναι σχετική με την ταχύτητα των πλανητών έχει τις ρίζες της μάλλον στη λογική της Ωριαίας".
Καμιά απολύτως σχέση δεν έχουν οι δευτερεύουσες κατευθύνσεις με την ωριαία.
"Για να δώσω ένα παράδειγμα, αν κάποια χρονική στιγμή ο προοδευμένος Ερμής σχηματίζει όψη με ανοχή 20 λεπτά της μοίρας, εγώ δεν μπορώ να την αγνοήσω. Μπορεί εκείνη τη μέρα / χρόνο ο Ερμής να είναι στάσιμος αλλάζοντας πορεία και να ολοκληρώσει την όψη του σε τρεις μέρες / χρόνια ή και να μην την ολοκληρώσει ποτέ. Αν ήταν χάρτης Ωριαίας θα το λάμβανα υπόψη μου, αλλά σ’ έναν προοδευμένο χάρτη δεν μπορώ να πω ότι επειδή ο Ερμής θα αργήσει να φτάσει την ακριβή θέση της όψης δεν το λαμβάνω υπόψη μου. Και γνωρίζω ότι πολλοί αστρολόγοι ανά τον κόσμο θα κάνουν το ίδιο".
Σ' αυτό που λες για τον ανάδρομο Ερμή θα σου δώσω ένα παράδειγμα. Εξετάζοντας ένα προοδευτικό χάρτη δεν πρόσεξα ότι η Αφροδίτη ήταν ανάδρομη. Η Αφροδίτη αυτή ήταν πολύ κοντά στο να σχηματίσει ένα εξάγωνο με τον γενέθλιο Ουρανό. Θεωρώντας την ορθόδρομη λοιπόν, είπα στην γυναίκα αυτή ότι πρόκειται να κάνει παιδί. Και η απάντησή της ήταν "Πάλι; Πριν μερικούς μήνες γέννησα". Ως ανάδρομη η Αφροδίτη είχε ήδη σχηματίσει την όψη με τον Ουρανό και έφερε το γεγονός όταν η όψη ήταν μέσα στην ανοχή της να γίνει με ακρίβεια. Από τα λάθη μας όμως μαθαίνουμε.
Στο παράδειγμα που δίνεις με τον ανάδρομο Ερμή, αυτή η όψη με την διαφορά των 20 λεπτών της μοίρας με τον Ερμή να απομακρύνεται από την όψη μπορεί να ενεργοποιηθεί μόνο αν υπάρχουν άλλες σημαντικές ενεργοποιήσεις και το θέμα είναι ότι δεν μπορεί κανείς να το ξέρει αυτό αν δεν εξετάζει όλα τα συστήματα παράλληλα. Μπορεί να ενεργοποιηθεί μπορεί και όχι και αυτό δεν μπορεί να το ξέρει κανείς εξετάζοντας μεμονωμένα τις δευτερεύουσες κατευθύνσεις. Από την εμπειρία μου πάντως, το πιο πιθανό είναι να μην ενεργοποιηθεί. Το πιο πιθανό είναι να είχε ήδη ενεργοποιηθεί το διάστημα που έκανε την όψη με ακρίβεια.
"Είναι το ίδιο με τη διέλευση trasit. Αν ο Πλούτωνας πλησιάσει μία όψη ακριβείας αλλά μετά γυρίσει ανάδρομος, απομακρυνθεί και επιστρέψει πολύ αργότερα, αυτό δεν σημαίνει πως όταν θα έχει πλησιάσει εγώ θα το αγνοήσω".
Καμιά σχέση δεν έχει ο τρόπος λειτουργίας των τράνζιτ με τις δευτερεύουσες. Στον τράνζιτ Πλούτωνα δίνουμε περίπου 2ο ανοχή. Στον προοδευμένο Πλούτωνα με τίποτα δεν μπορούμε να δώσουμε την ανοχή αυτή.
"Ούτε βέβαια οι όψεις από δευτερεύουσες κατευθύνσεις είναι τόσες πολλές μέσα σ’ ένα χρόνο. Αντίθετα είναι πολύ λίγες για να μπερδευτούμε. Και δεν πιστεύω ότι «οι αιτίες και τα γεγονότα» που δημιουργούν το παρόν βρίσκονται στο παρελθόν των γενεθλίων μας. Χρήσιμη είναι η ηλιακή επιστροφή αλλά μην την κάνουμε πια το Α και το Ω της αστρολογίας".
Υπολογίζοντας και τις όψεις που κάνει η προοδευμένη Σελήνη, οι όψεις στις κατευθύνσεις συνήθως είναι πολλές.
Μα δεν κάνω την ηλιακή επιστροφή το Α και το Ω της αστρολογίας! Ακριβώς το αντίθετο λέω. Το Α και το Ω της αστρολογίας είναι να μελετά κανείς και τα 3 προγνωστικά συστήματα ταυτόχρονα και παράλληλα και επιπλέον τους τράνζιτς. Κάνοντας πιο συστηματική δουλειά έχει συνολική εικόνα και καλύτερα αποτελέσματα.
Φυσικά συμφωνώ μαζί σου ότι ο καθένας επιλέγει τον τρόπο που εργάζεται.
Atrapos
08-12-2011, 12:42 PM
Κοραλλία,
Εγώ δεν είπα ότι έχει σχέση η Ωριαία με τις Δευτερεύουσες Κατευθύνσεις. Υπέθεσα από που κατάγεται αυτή η λογική της συσχέτισης της ανοχής όψης με την ταχύτητα. Όπως η λογική του να βλέπουμε τις θέσεις των πλανητών στα γενέθλια μάλλον κατάγεται από την εποχή που οι υπολογισμοί γίνονταν με το χέρι και μοιραία έπρεπε να γίνουν οι υπολογισμοί για κάποιες μέρες εκ των πραγμάτων σημαντικές.
Αυτή η λογική της ταχύτητα των πλανητών μας δίνει ότι μια όψη του προοδευμένου Ήλιου έχει ανοχή 1ο ενώ μια όψη της Σελήνης 1ο15’ για παράδειγμα. Δεν βρίσκω νόημα σε αυτό, πέρα από τη λογική της Ωριαίας στο πια όψη θα σχηματιστεί πρώτη, ποια καθόλου κλπ. Μπορώ να συμφωνήσω ότι μια συγκλίνουσα όψη έχει άλλη δυναμική από μια αποκλίνουσα αλλά αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι τη δεύτερη θα την αγνοήσουμε επειδή σχηματίστηκε στο παρελθόν.
Ούτε καταλαβαίνω τη λογική να δίνεις 2 μοίρες ανοχή στον Πλούτωνα που σημαίνει ότι μια όψη του (συγκλίνουσα και αποκλίνουσα) μπορεί να διαρκεί 5 χρόνια, ενώ στον προοδευμένο Άρη (που ήταν και το αρχικό θέμα) θα δώσεις μισή μοίρα, επειδή τόσο κατά μέσo όρο διανύει κάθε μέρα / χρόνο. Και φυσικά δεν μίλησα για ανοχή σε όψη προοδευμένου Πλούτωνα, κάτι που δεν υπολογίζω καθόλου αφού ο Πλούτωνας είναι πρακτικά στάσιμος σαν Δευτερεύουσα Κατεύθυνση.
Τώρα, όταν επιμένεις ότι οι όψεις από Δευτερεύουσα Κατεύθυνση είναι πολλές, παίρνοντας ανοχή το πολύ 1 μοίρα και κάτι, δεν ξέρω τι να πω.
Νομίζω όμως ότι το εξαντλήσαμε το θέμα και ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του. Αν συνεχίσουμε μάλλον θα καταλήξουμε σε παρεξηγήσεις που δεν βοηθάνε κανένα.
Καλή συνέχεια
Κοραλλία Μόζορα
08-12-2011, 02:54 PM
Δημήτρη,
είναι τόσες πολλές οι παρανοήσεις σ' αυτό το ποστ σου που δεν ξέρω από πού να αρχίσω.
Η πραγματική ταχύτητα των πλανητών είναι ακριβώς η διαφορά ανάμεσα στο ηλιακό τόξο και τις δευτερεύουσες κατευθύνσεις. Στο ηλιακό τόξο, παίρνουμε την απόσταση που διανύει ο Ήλιος το διάστημα που μας ενδιαφέρει και αυτή την απόσταση την προσθέτουμε σε όλους τους πλανήτες και τις ακμές. Αυτός είναι ο χάρτης του τόξου, οι θέσεις που παίρνουμε δεν είναι οι πραγματικές.
Στις δευτερεύουσες κατευθύνσεις παίρνουμε συγκεκριμένη μέρα και καταστρώνουμε χάρτη με τις πραγματικές θέσεις των πλανητών και την πραγματική τους ταχύτητα. Αυτό δεν έχει καμιά σχέση με την λογική της ωριαίας. Αυτή είναι η θεωρητική βάση πάνω στην οποία δημιουργήθηκαν οι δευτερεύουσες κατευθύνσεις. Αν όμως εσύ θέλεις να αμφισβητείς αυτή την θεωρητική βάση είναι δικαίωμα σου.
Αυτό που λες ότι "η λογική του να βλέπουμε τις θέσεις των πλανητών στα γενέθλια μάλλον κατάγεται από την εποχή που οι υπολογισμοί γίνονταν με το χέρι" επίσης δεν ισχύει. Ειλικρινά αν δει κανείς τον τρόπο που δούλευαν οι παλιότεροι αστρολόγοι χωρίς τους υπολογιστές θα τρελαθεί. Έκαναν όλα όσα κάνουμε σήμερα στον προοδευτικό χάρτη αλλά έκαναν όλους τους υπολογισμούς στο χέρι. Ένας τεράστιος όγκος δουλειάς.
Ο λόγος που εξετάζουμε τις δευτερεύουσες κατευθύνσεις από γενέθλια σε γενέθλια δεν είναι επειδή οι υπολογισμοί γίνονται ή δεν γίνονται στο χέρι αλλά επειδή αυτό μας βοηθά καλύτερα να προσδιορίζουμε χρονικά πότε θα γίνει ένα γεγονός.
Κι επειδή ακριβώς στις δευτερεύουσες κατευθύνσεις παίρνουμε τις πραγματικές θέσεις και την πραγματική ταχύτητα των πλανητών γι' αυτό και οι ανοχές των πλανητών δεν είναι ίδιες ούτε είναι για όλους περίπου μια μοίρα. Για τον Ερμή η ανοχή μπορεί να φτάσει σχεδόν 2ο, του Άρη περίπου 0.32΄ ενώ του Δία μπορεί να είναι 0.05΄. Όλο το νόημα στον προοδευτικό χάρτη είναι ότι αν κάποιος δεν παίρνει υπόψη του την πραγματική κίνηση ενός πλανήτη πέφτει έξω χρονικά στα γεγονότα που υποδηλώνουν οι όψεις.
Αν ο Δίας μια συγκεκριμένη μέρα/χρόνο έχει ταχύτητα 0.05΄ και πάει να κάνει όψη με ένα άλλο πλανήτη, η όψη μπορεί να ενεργοποιηθεί όσο είναι προσεγγίζουσα ή όταν γίνει αποχωρίζουσα, πάντως το γεγονός θα γίνει στο διάστημα που ισχύει αυτή η ανοχή των 0.05΄. Είναι πιο σπάνιο να ενεργοποιηθεί η όψη έξω από τα όρια της ανοχής της και πρέπει να συντρέχουν άλλες ενεργοποιήσεις είτε μέσα στον προοδευτικό χάρτη είτε στα άλλα συστήματα.
Δεν είπα ότι δίνω στον προοδευμένο Πλούτωνα 2ο ανοχή. Είπα ότι στον τράνζιτ Πλούτωνα δίνουμε περίπου 2ο ανοχή ενώ στον προοδευμένο Πλούτωνα με τίποτα δεν μπορούμε να δώσουμε αυτή την ανοχή.
Πέρα από τις όψεις των πλανητών που μπορεί να σχηματίζονται, η Σελήνη διανύει ένα μέσο όρο 13ο την μέρα. Έτσι, εύκολα σχηματίζει όψεις με πλανήτες και ακμές, τόσο μέσα στον προοδευτικό χάρτη όσο και μέσα στον γενέθλιο. Και αν πάρουμε υπόψη μας ότι τον προοδευτικό χάρτη τον κοιτάμε και από μόνο του τι όψεις σχηματίζονται και σε σχέση με τον γενέθλιο τι όψεις σχηματίζονται, ναι Δημήτρη, συνήθως στον προοδευτικό χάρτη έχουμε πολλές όψεις. Ο λόγος όμως που βρίσκουμε την μηνιαία κίνηση της Σελήνης δεν είναι για να καθορίσουμε απλώς μια ανοχή 1ο ή 1ο.15΄ έτσι από μαζοχισμό αλλά γιατί αυτό μας βοηθά να εντοπίσουμε τον μήνα που θα κάνει μια όψη κι επομένως τον μήνα που μπορεί να συμβεί ένα γεγονός.
Atrapos
08-12-2011, 04:33 PM
Δεν με εκπλήσσει που όσο συνεχίζεται η κουβέντα μεγαλώνουν και οι παρανοήσεις.
Στις δευτερεύουσες κατευθύνσεις παίρνουμε συγκεκριμένη μέρα και καταστρώνουμε χάρτη με τις πραγματικές θέσεις των πλανητών και την πραγματική τους ταχύτητα.
Οι πραγματικές θέσεις των πλανητών είναι στις διελεύσεις transit κι όχι στις δευτερεύουσες κατευθύνσεις. Οι θέσεις τους στις τελευταίες είναι καθαρά υποθετικές.
Δεν είπα ότι δίνω στον προοδευμένο Πλούτωνα 2ο ανοχή. Είπα ότι στον τράνζιτ Πλούτωνα δίνουμε περίπου 2ο ανοχή ενώ στον προοδευμένο Πλούτωνα με τίποτα δεν μπορούμε να δώσουμε αυτή την ανοχή.
Ποτέ δεν είπα ότι δίνεις ανοχή 2ο μοίρες στον προοδευμένο Πλούτωνα. Για τον Transit μίλαγα και εγώ.
Πέρα από τις όψεις των πλανητών που μπορεί να σχηματίζονται, η Σελήνη διανύει ένα μέσο όρο 13ο την μέρα. Έτσι, εύκολα σχηματίζει όψεις με πλανήτες και ακμές, τόσο μέσα στον προοδευτικό χάρτη όσο και μέσα στον γενέθλιο. Και αν πάρουμε υπόψη μας ότι τον προοδευτικό χάρτη τον κοιτάμε και από μόνο του τι όψεις σχηματίζονται και σε σχέση με τον γενέθλιο τι όψεις σχηματίζονται, ναι Δημήτρη, συνήθως στον προοδευτικό χάρτη έχουμε πολλές όψεις.
Αφού είπαμε ότι η ανοχή στις όψεις της Σελήνης είναι 1 μοίρα και κάτι γιατί ξαναγυρίζεις στις 13ο; Αν κάποιος δει τον χάρτη για σήμερα, ας πούμε ότι είναι το προοδευτικό κάποιου για όλη τη χρονιά θα δει ότι δεν σχηματίζεται καμία βασική όψη ανάμεσα στους πλανήτες με τις ανοχές αυτές που συζητάμε. Με τις ακμές, αν παίξουμε με την ώρα κάτι θα βρούμε. Αν το συγκρίνει με το όποιο γενέθλιό του άντε να βρει 1-2 όψεις. Αυτές είναι όλες κι όλες. Τώρα, αν θέλει να δει σε έξι μήνες από σήμερα, η Σελήνη θα έχει μετακινηθεί αλλά αυτός είναι ένας άλλος χάρτης.
Κοραλλία το ξέρω ότι θα απαντήσεις αλλά πραγματικά νοιώθω ότι δεν έχει νόημα να δώσω άλλη συνέχεια. Απλά επαναλαμβανόμαστε και οι παρανοήσεις μεγαλώνουν
Κοραλλία Μόζορα
08-12-2011, 07:40 PM
Πραγματικά δεν έχει νόημα να συνεχίσουμε την συζήτηση, Δημήτρη. Όταν λες ότι οι θέσεις των πλανητών στις δευτερεύουσες κατευθύνσεις είναι καθαρά υποθετικές κι όταν δεν μπορείς να αντιληφθείς ότι η Σελήνη μπορεί να διανύσει 13ο μοίρες σε μια μέρα/χρόνο και σ' αυτό το διάστημα μπορεί να σχηματίσει διάφορες όψεις οι οποίες όμως μια μοίρα περίπου ανοχή έχουν η καθεμιά τους, εγώ δεν έχω τίποτε άλλο να σου πω.
Το μόνο που μπορώ να σου πω είναι να κάνεις ένα δικό σου προοδευτικό χάρτη οποιασδήποτε χρονιάς και να πας στις αστρολογικές εφημερίδες να κοιτάξεις τους πλανήτες για την μέρα που αντιστοιχεί εκείνη η χρονιά.
Astroboy
09-12-2011, 06:48 PM
Πιθανόν να μπερδευτείς αν ψάξεις όλα αυτά! Καλύτερα πρόσεξε αν έχεις προόδους (κυρίως συνόδους-αντιθέσεις) με ήλιο,σελήνη,ωροσκόπο και ζενίθ και αν ενεργοποιούνται από διελεύσεις του Αρη. Οι διευλεύσεις ειναι που παίζουν ρόλο σε πια περίοδο είναι πιθανότερο να συμβεί το γεγονός που περιγράφει η πρόοδος και το ξέρω από προσωπική μου πείρα. Όσο αφορά τις θετικές γωνίες σπανίως παράγουν αποτελέσματα. Ελπίζω να βοήθησα!:)
katiakiss
09-12-2011, 07:06 PM
Πιθανόν να μπερδευτείς αν ψάξεις όλα αυτά! Καλύτερα πρόσεξε αν έχεις προόδους (κυρίως συνόδους-αντιθέσεις) με ήλιο,σελήνη,ωροσκόπο και ζενίθ και αν ενεργοποιούνται από διελεύσεις του Αρη. Οι διευλεύσεις ειναι που παίζουν ρόλο σε πια περίοδο είναι πιθανότερο να συμβεί το γεγονός που περιγράφει η πρόοδος και το ξέρω από προσωπική μου πείρα. Όσο αφορά τις θετικές γωνίες σπανίως παράγουν αποτελέσματα. Ελπίζω να βοήθησα!:)Δεν μπορώ, παρά να συμφωνήσω «αστροαγόρι». Με την διαφορά ότι όταν ενεργοποιείται θετικά μια ήδη υπάρχουσα θετική γενέθλια όψη, θα σώσει γεγονός θετικής μορφής ενώ όταν ενεργοποιηθεί θετικά μια αρνητική γενέθλια όψη , το αποτέλεσμα είναι να λειτουργήσει η γενέθλια αρνητική όψη.
Συμφωνώ ότι οι διελεύσεις θα πυροδοτήσουν το γεγονός με κορυφαία επιρροή τον Άρη, τον Ήλιο και τυχών εκλείψεις που μπορεί να συμπέσουν.
Ούτε εγώ είχα ποτέ κάποιο γεγονός από άλλες όψεις, εκτός των σκληρών και της συνόδου, στις προόδους. Υπόψιν ότι οι σκληρές όψεις μπορεί να φέρουν και θετικό γεγονός.
Για το Ηλιακό Τόξο διατηρώ τις επιφυλάξεις μου, αν και το έχω τσεκάρει με άπειρα σημαντικά γεγονότα του παρελθόντος. Εκεί θα έλεγα ότι δουλεύουν οι θετικές όψεις των φώτων του Ηλιακού τόξου με γενέθλιους πλανήτες και εκείνες που βρίσκονται σε γωνιακούς οίκους. Οι σκληρές και οι σύνοδοι δίνουν πάντα κάποιο γεγονός.
*alkmini
09-12-2011, 08:18 PM
Όταν ελέγξουμε μία μέθοδο, τότε μπορούμε να είμαστε σίγουροι αν λειτουργεί ή όχι.
Προσωπικά θα ήθελα να δοκιμάσω την μέθοδο της κας Μόζορα.
Συνοπτικά η διαδικασία είναι η εξής:
1. Βλέπουμε την Ηλιακή Επιστροφή της χρονιάς που μας ενδιαφέρει.
2. Ετοιμάζουμε τον προοδευτικό χάρτη με την ημερομηνία ίδια με της Ηλιακής Επιστροφής.
3. Βρίσκουμε τη θέση της Σελήνης και των πλανητών από τις εφημερίδες για 2 διαδοχικές ημέρες.
4. Βρίσκουμε την ανοχή πλανητών και τη μηνιαία κίνηση της Σελήνης.
5. Βλέπουμε και το Ηλιακό Τόξο για την ίδια ημερομηνία.
6. Βρίσκουμε τις όψεις που σχηματίζονται προοδευτικές με γενέθλιους πλανήτες, προοδευτική Σελήνη με προοδευτικούς και γενέθλιους .
7. Βρίσκουμε τις όψεις των πλανητών του Ηλιακού Τόξου με γενέθλιους πλανήτες.
Είναι σωστά τα παραπάνω βήματα ή χρειάζεται και κάτι επί πλέον ? Μήπως διελεύσεις ?
Ευχαριστώ.
Κοραλλία Μόζορα
11-12-2011, 05:16 PM
alkmini,
είναι σωστά τα βήματα που λες αλλά δεν είναι μόνο αυτά. Η προγνωστική είναι ολόκληρος κλάδος της αστρολογίας και δεν μπορεί να εξηγηθεί με μερικά ποστ. Θα προσπαθήσω όμως να εξηγήσω την γενική αρχή.
Ο προοδευτικός χάρτης από μόνος του δεν μπορεί να μας διαφωτίσει και πολύ ως προς τα γεγονότα, αν θα είναι δηλαδή σημαντικά ή πιο καθημερινά. Για παράδειγμα, η προοδευτική Σελήνη μπορεί να ενεργοποιεί την γενέθλια Αφροδίτη και να πας για ψώνια ή μπορεί και να παντρευτείς. Αυτό όμως δεν μπορούμε να το ξέρουμε κοιτώντας μόνο τον προοδευτικό χάρτη.
Ο μόνος τρόπος για να ξέρουμε τι σημαίνει κάθε όψη του προοδευτικού χάρτη είναι να τον κοιτάμε παράλληλα με το ηλιακό τόξο και την ηλιακή επιστροφή. Το ηλιακό τόξο μας δείχνει τα σημαντικά γεγονότα της χρονιάς και όποια απ' αυτά επαναλαμβάνονται στον προοδευτικό χάρτη θα είναι επίσης σημαντικά. Συνήθως όμως δεν ενεργοποιούνται από τις ίδιες όψεις (π.χ. να έχουμε σύνοδο Αφροδίτης/Δία και στα δυο συστήματα) γι' αυτό χρειάζεται μεγάλη προσοχή και εμπειρία για να τις αναγνωρίσουμε.
Για παράδειγμα, έχουμε ένα τρίγωνο Σελήνης/Πλούτωνα στο ηλιακό τόξο και ένα πιθανό ενδεχόμενο είναι μια εγκυμοσύνη. Παράλληλα, βλέπουμε ότι η προοδευτική Σελήνη μέσα στην χρονιά θα κάνει όψη με τον κυβερνήτη του 5ου. Αυτές οι δύο ενεργοποιήσεις αμέσως συνδέονται μεταξύ τους και μάλιστα η όψη της προοδευτικής Σελήνης με τον κυβερνήτη του 5ου μπορεί να μας δώσει και τον χρόνο του γεγονότος. Αν δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο στο τόξο, τότε η όψη της προοδευτικής Σελήνης με τον κυβερνήτη του 5ου δεν θα δώσει τίποτε σημαντικό, μπορεί να πας σ' ένα πάρτυ ή σ' ένα ποδοσφαιρικό αγώνα.
Στα προγνωστικά συστήματα, οι θετικές όψεις δίνουν θετικά γεγονότα και οι δυσαρμονικές όψεις υποδηλώνουν προβλήματα και δυσκολίες.
Παράλληλα, κάθε όψη του ηλιακού τόξου μπορεί να σημαίνει πολλά πράγματα. Για παράδειγμα, το τρίγωνο της Σελήνης/Πλούτωνα που ανάφερα πιο πάνω μπορεί να σημαίνει εγκυμοσύνη/γέννα, αγορά ακινήτου, λεφτά, δάνειο κ.λπ. Ο προοδευτικός χάρτης και η ηλιακή επιστροφή θα μας βοηθήσουν να υπολογίσουμε τι από όλα αυτά θα είναι. Κι οι τράνζιτς επίσης βοηθούν.
Επίσης, στο ηλιακό τόξο όλες οι ακμές όταν ενεργοποιηθούν δίνουν σημαντικά γεγονότα. Επειδή όμως συνήθως δεν έχουμε τόσο ακριβή ώρα, ένα γεγονός μπορεί να μας διαφύγει. Όταν κοιτάμε όμως όλα τα προγνωστικά συστήματα μαζί, θα φανεί στα υπόλοιπα, δηλαδή θα το δούμε να επαναλαμβάνεται στα προοδευτικά και στην ηλιακή επιστροφή, πιθανόν και από τους τράνζιτς.
*alkmini
11-12-2011, 05:21 PM
Ευχαριστώ πολύ !
Στους transit πλανήτες ποια απόκλιση χρησιμοποιείτε ? Για τον Πλούτωνα απ' ότι κατάλαβα 2ο.
Κοραλλία Μόζορα
11-12-2011, 05:29 PM
2ο μοίρες εκτός από την Σελήνη που δίνω περισσότερο. Όμως και οι τράνζιτς έχουν τους δικούς τους κανόνες και κάποτε δίνουμε μεγαλύτερη ανοχή. Για παράδειγμα, όταν έχουμε σύνθετες όψεις από τράνζιτς ή όταν ένας τράνζιτ πλανήτης κάνει όψη μ' ένα γενέθλιο και γυρίσει ανάδρομος, μπορεί να φέρει ένα γεγονός σε οποιοδήποτε σημείο της σκιάς του χωρίς να ισχύει ανοχή.
errikaki
11-12-2011, 08:44 PM
καλέ πώς τα καταφέρνετε και δεν μπερδέυεστε με τόσα πολλά?
εγώ είπα να κάνω μια προσπάθεια και πελάγωσα με τόσους χάρτες... γενέθλιος, πρόοδοι, ηλιακό τόξο, διελεύσεις.... :wacko: :wacko: :wacko:
κοίταζα τους χάρτες, με κοίταζαν και αυτοί αλλά κανένας δεν έκανε το πρώτο βήμα :rolleyes::p
hattie23
11-12-2011, 10:17 PM
Μαλιστα :rolleyes:. Προβλεπεται δηλαδη "περιεργη " χρονια .Εβλεπα το τριγωνο που θα γινει μεταξυ ηλιου -σεληνης σε προοδευτικο και ηλιακο τοξο και "ονειρευομουν" οτι για λιγο θα ερθει σε μια ισορροπια το πραγμα ...Αλλα τελικα που ?
Με λιγα λογια ενεργοποιειται με το τριγωνο η οψη χιαστι που εχω αναμεσα στα φωτα στο γενεθλιο . Αρα να υποθεσω οτι και το τριγωνο μεταξυ σεληνης-διας στο ηλιακο τοξο θα λειτουργησει σαν τετραγωνο (την γενεθλια οψη που ηδη υπαρχει στον προοδευτικο μου χαρτη ).
Δεν σωζομαι :lol:.
Κοραλλία Μόζορα
12-12-2011, 08:21 AM
hattie,
οι δευτερεύουσες όψεις (όπως η χιαστί) δεν ενεργοποιούνται στα προγνωστικά συστήματα. Έτσι, θα ισχύει το τρίγωνο Σελήνης/Ήλιου που έχεις στο τόξο και στο προοδευτικό. Το τρίγωνο Σελήνης/Δία που έχεις στο τόξο θα λειτουργήσει ως τετράγωνο αν υπάρχει τετράγωνο μεταξύ τους στον γενέθλιο χάρτη.
hattie23
12-12-2011, 05:40 PM
Συγγνωμη μια ακομα ερωτηση . Αυτο ισχυει και αντιθετα ? Μια οψη χιαστι σε προγνωστικο χαρτη δεν ενεργοποιει μια οψη σε γενεθλιο ?
Παραδειγμα , εχω οχη χιαστι πλουτωνα -ωροσκοπου στον προοδευτικο χαρτη αυτη δεν ενεργοποιει το γενεθλιο τετραγωνο μεταξυ των δυο ?
Κοραλλία Μόζορα
12-12-2011, 08:20 PM
Ναι, hattie, ισχύει και αντίθετα.
SAGIVI
14-12-2011, 11:22 AM
Κυρια Μοζορα, να δω κι εγω αν καταλαβα καλα, γιατι απο το 2010 εχω ενα αγχος με τον προοδευμενο αρη.
Στο γενεθλιο υπαρχει οψη χιαστι αρη-κρονου. Στο προοδευτικο του 2012(δευτερευουσες), θα σχηματιστει ακριβης αντιθεση του προοδευμενου αρη με τον γενεθλιο κρονο. Αδικα ανησυχω τοσο καιρο? Τι πρεπει να υποθεσουμε αν την ιδια περιοδο ο αρης δεχεται επισης την επιδραση του διελαυνοντος πλουτωνα?:cry:
Μ αυτη την ευκαιρια θα ηθελα να ρωτησω κατι γενικοτερο.
Εχω διαβασει στο παρελθον, οτι ενας πτωτικος πλανητης η καλυτερα ενας αρνητικα τοποθετημενος πλανητης, ακομη κι αν προοδευτικα σχηματισει μια θετικη οψη δεν εχει την δυνατοτητα να δημιουργησει θετικα αποτελεσματα.
Σας παρακαλω θα ηθελα την γνωμη σας.
Κοραλλία Μόζορα
14-12-2011, 07:31 PM
SAGIVI, θα λειτουργήσει η αντίθεση του προοδευμένου Άρη με τον γενέθλιο Κρόνο σου και όχι η χιαστή. Θα πρέπει να λάβεις υπόψη σου και τον τράνζιτ Πλούτωνα φυσικά. Το πόσο σημαντική θα είναι αυτή η αντίθεση θα το κρίνεις και από άλλα πράγματα. Ό,τι είναι σημαντικό σε μια χρονιά συνήθως επαναλαμβάνεται με διάφορους τρόπους.
Ένας πλανήτης σε αδυναμία ή πτώση όταν σχηματίζει θετική όψη στο ηλιακό τόξο ή στα προοδευτικά φέρνει θετικό γεγονός αλλά μετά από δυσκολίες, εμπόδια ή καθυστερήσεις.