PDA

View Full Version : Σελήνη, η θεά του ζωδιακού



bhagavati
26-10-2011, 07:45 AM
Η Σελήνη όπως έχει και επιστημονικά αποδειχτεί, συμβάλλει στην δημιουργία ζωής επάνω στον πλανήτη με τον τρόπο που μια μητέρα θα φρόντιζε τα παιδιά της. Η απουσία της Σελήνης από τον ουρανό θα σήμαινε ότι η γη βρίσκεται στο έλεος τεράστιων παλιρροϊκών κυμάτων που θα είχαν μειώσει κατά πολύ το διαθέσιμο εμβαδόν κατοίκησης, επίσης η τροχιά της γης πιθανόν να είχε αποσταθεροποιηθεί επειδή ακριβώς η Σελήνη λειτουργεί σαν διαστημικός σταθεροποιητής ενώ οι κλιματικές έντονες αλλαγές πιθανόν –όπως εικάζουν οι επιστήμονες– δεν θα επέτρεπαν την πληθωρική εξέλιξη των ειδών. Η θεότητα που της αποδίδεται στην Βεδική είναι η Ντουργκα, μητέρα όλης της υλικής δημιουργίας, και αντιπρόσωπος της θηλυκής αρχής.

Γράφει η Ηλέκτρα Παπαδιώτου
H Σελήνη, στην Βεδική όπως και στην Δυτική αστρολογία, σηματοδοτεί το νου, με την βαθύτερη έννοια, και του υποσυνειδήτου ενώ συνδέεται άμεσα με το Ηιρανια γκαρμπα, τον ωκεανό της αίτιας που αποτελεί την μήτρα της εγκόσμιας ζωής, και αντανάκλαση του βέβαια αποτελεί το υγρό περιβάλλον της μήτρας, από όπου προέρχεται η τωρινή μας γέννηση.

Ως εκ τούτου η Σελήνη κυριαρχεί σε όλα τα σώματα νερού. Το μουλατρικονα, πιο ευοίωνο ζώδιο της σελήνης, είναι ο Καρκίνος και αποκτά ιδιαίτερη δύναμη στον τέταρτο οίκο ενώ η έξαρση της είναι στην τρίτη μοίρα του Ταύρου.

H Σεληνη είναι επίσης βαθύτατα καρμικός πλανήτης γιατί μας αποκαλύπτει το γενεαλογικό παρελθόν ενώ η Ηλιακή ενεργεία στρέφεται περισσότερο στο παρόν και στο μέλλον.
Έτσι λοιπόν η ενέργειά της, μας προσκολλά έντονα σε σκεπτομορφές του παρελθόντος ενώ η παθητικότητα του χαμηλότερου κραδασμού της μπορεί να οδηγήσει σε έλλειψη βουλητικής δύναμης.

Ενώ ο Ήλιος αποτελεί την δυναμική πνευματική μας ταυτότητα, η Σελήνη αποτελεί τον παθητικό νου που αντικατοπτρίζει τα αντικείμενα του περιβάλλοντος και ότι αντιλαμβάνεται με τις αισθήσεις. Αποτελεί επίσης την αποθήκη των εντυπώσεων από προηγούμενες ζωές καθώς και τον αντίκτυπο του συλλογικού κάρμα της τωρινής γέννησης.

Η πρώτη αρχή της γιόγκα είναι να επιτύχουμε μια αδιατάρακτη Σελήνη, καθαρό νου, που μπορεί να καθρεφτίσει τελεία το φως που λαμβάνει από τον Ήλιο. Αυτό σημαίνει ότι όλο το Σεληνιακό υλικό πρέπει να σταθεροποιηθεί σε μια μη-συγκρουσιακή κατάσταση.

Αναπτύσσοντας μόνο το Ηλιακό μοντέλο, υπάρχει ο κίνδυνος να δημιουργήσουμε ανθρώπους με δυνατή πνευματική ταυτότητα αλλά δισεπίλυτα προβλήματα συναισθηματικής και ψυχολογικής φύσεως που εκφράζουν μέσω της υπεραναπλήρωσης, φανατισμό και έλλειψη ανοχής σε άλλους με διαφορετικό προφίλ και αρχές. Το μένος δε, τέτοιων προσωπικοτήτων επικεντρώνεται συνήθως στις γυναίκες σαν γνήσιους αντιπροσώπους της θηλυκής αρχής.

Η Σελήνη είναι ο πλανήτης που μας κάνει να αισθανόμαστε ολοκληρωμένοι και ευτυχείς, πράγμα που δεν μπορεί να αντικατασταθεί από αλλού είδους δυναμική ενέργεια. Σαν αποτέλεσμα οι άνθρωποι με συγκρουσιακές τάσεις και βαθιά πληγωμένο συναισθηματικό εγώ, εύκολα δαιμονοποιούν όλες τις εκφράσεις της θηλυκής αρχής.

Ο Ήλιος σε οίκο κέντρα (τέταρτο, έβδομο ή δέκατο) από αυτό του φεγγαριού, δραστηριοποιεί την σεληνιακή ενέργεια και επιφέρει το ανδρόγυνο πνεύμα, δηλαδή έναν νου που μπορεί να δει την οπτική λαμβάνοντας υπόψη και τις δυο αρχές, θηλυκή και αρσενική, ενώ ενδυναμώνουν την βουλητική αρχή του Ηλίου επάνω στον διάφανο καθρέφτη της Σελήνης.

Το φεγγάρι ανήκει στην κατηγορία των Ντεβα (ημίθεων) ενώ προάγει αρχές φαινομενικά αντίθετες με αυτές του Ήλιου αλλά ουσιαστικά συμπληρωματικές. Αυτές είναι η αγάπη άνευ όρων, η αφοσίωση, η θεραπεία, η απουσία εγωιστικού στοιχείου.

Η Σελήνη δεν θέτει διαχωρισμούς και δεν αναγνωρίζει δογματισμούς ενώ αποποιείται την αυστηρή Ηλιακή ιεραρχία, αντίθετα από τον Ήλιο συνδράμει πρόθυμα στις ανάγκες του πιο αδύνατου ενώ χαρακτηρίζεται από φυσική συναίσθηση των αδυναμιών των άλλων.

Στη Σελήνη υπάρχει η έννοια της συγχώρεσης και της ανεκτικότητας ενώ το θρησκευτικό μοντέλο που προτείνει είναι παραδοσιακό, βαθιά διαισθητικό και συνήθως έχει περάσει μέσα από την πίστη και αγάπη της μητέρας, χωρίς το ενδιάμεσο εκκλησιαστικών οργανώσεων και επίσημων τελετουργιών.

Στο πνευματικό επίπεδο η Σελήνη αντιπροσωπεύει την δεκτικότητα του ιερού δισκοπότηρου, συλλέγει τη φυσική, ζωτική αλλά και πνευματική ενέργεια από τον Ήλιο και την απονέμει με την μορφή που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από κάθε ζωντανό οργανισμό.

Η Σελήνη βρίσκει την πιο δυνατή της έκφραση στην Πανσέληνο όταν εκφράζει και αντανακλά με όλο της το δυναμικό το Ηλιακό φως αλλά ταυτόχρονα είναι όσο το δυνατόν γίνεται, πιο μακριά από αυτόν, ενώ οι διαφορετικές φάσεις της Σελήνης δείχνουν τις ποικιλίες στις δυνατότητες του νου να απορροφήσουν το Ηλιακό φως.

Όταν η Σελήνη είναι στο μέγιστο της δύναμης της, έχουμε πιο πολλές πιθανότητες να επικοινωνήσουμε ποιοτικά γιατί ο ανθρωπινός νους είναι πιο δεκτικός, ενώ στη χάση της Σελήνης υπάρχει μια εσωστρέφεια που μπορεί να χρησιμοποιηθεί διαλογιστικά.

Μεγαλύτερο φεγγάρι σε έναν χάρτη, και σε αντίστοιχα καλό ζώδιο δείχνει το εσωτερικό "μαξιλαράκι" που κάνει το άτομο να αντεπεξέρχεται και στις πιο επώδυνες καταστάσεις με την στωικότητα και τη βαθιά συναισθητική του φύση, ενώ γίνεται δημοφιλής γιατί η αύρα του δεν διαταράσσεται εύκολα από εξωτερικούς παράγοντες.

Και επειδή ακριβώς η Σελήνη είναι ένας ευεπηρέαστος από εξωτερικά ερεθίσματα πλανήτης, η μουσική, τα μάντρας, το λευκό χρώμα, η θάλασσα ή η θρησκευτική ιεροτελεστία εύκολα μεταλλάσουν και γαληνεύουν τον κραδασμό της.

Στην περίπτωση νέας Σελήνης, έχουμε την κυριαρχία του Ήλιου πάνω στην Σελήνη ενώ αντίστοιχα το άτομο συνήθως δεν έχει αντίστοιχο αισθηματικό και διαισθητικό βάθος, με επακόλουθο κάποιες φοβίες και μικρή αντίσταση στις συναισθηματικές κακουχίες, ενώ αισθάνεται καλύτερα σε μια ιεραρχικά δομημένη κοινωνία με αυστηρούς κανόνες και ξεκάθαρο πλαίσιο. Σε ένα γυναικείο χάρτη, αυτή η συνύπαρξη των φώτων ίσως υπονοεί και κάποια προβλήματα υγείας.



http://i904.photobucket.com/albums/ac244/hryssa-p/vedic/Durga550copy.jpg


Σεληνιακές Γιόγκα

Η Σελήνη επειδή είναι η κυρία των ουρανών, συνήθως είναι πολύ καλύτερα να συνοδεύεται
εκατέρωθεν από πλανήτες.

Σουναπα Γιόγκα
Οποιοσδήποτε πλανήτης στον δεύτερο οίκο από την Σελήνη, μας δίνει αυτή τη γιόγκα (εκτός από τον Ήλιο, Ραχου, Κετου). Ο πλανήτης προσθέτει την χροιά του στο συναισθηματικό υπόβαθρο του ατόμου και ενδυναμώνει τη νοητική του δύναμη και δεκτικότητα. Επειδή είναι ο δεύτερος οίκος, πιθανόν να έχει και οικονομικό αντίκτυπο ειδικά στην περίπτωση του Άρη. Στο συναισθηματικό - ψυχικό επίπεδο, δείχνει ποια στοιχεία χρησιμοποιεί το άτομο για να αισθανθεί ολοκληρωμένο και ενταγμένο, αν δηλαδή είναι η Αφροδίτη, το άτομο χρειάζεται την αισθητική απόλαυση και το κάλος για να αισθανθεί ολοκληρωμένος.

Αναπα γιόγκα
Οποιοσδήποτε πλανήτης στον δωδέκατο οίκο από την Σελήνη, σταθεροποιεί την ενέργειά της και δρα επιβοηθητικά. Ο Άρης δίνει μια δυναμική πολεμική στο άτομο που είναι έτοιμο να αγωνιστεί για τα πιστεύω του, ενώ οι ευεργέτες προσθέτουν στην υλική του πρόοδο και ευημερία. Ψυχικά οι πλανήτες στον δωδέκατο από την Σελήνη, μαρτυρούν τι έλκει το άτομο και που αναζητά την δικαίωση του πχ. ένας Άρης εκεί δείχνει ότι ελκύεται από προστριβές ή συγκρούσεις, λεκτικές ή μη, εξαρτάται από τον Άρη.

Σε περίπτωση που δεν υπάρχει κανείς πλανήτης να συνοδεύει την Σελήνη, έχουμε Κεμαντρουτα γιόγκα, όπου το άτομο δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει το δυναμικό του, που μένει ουσιαστικά ανεκμετάλλευτο. Ευτυχώς πλανήτες σε κέντρα (7,4,10) από την Σελήνη, επιτελούν εν-μέρει αυτό το έργο.

Κατζα Κεσαρι
Η διάσημη και ποθητή σχεδόν από όλους, γιόγκα που δηλώνει την σχέση μεταξύ Σελήνης και Δία, όταν ο Δίας βρίσκεται στον έβδομο, δέκατο ή τέταρτο από τη Σελήνη ή όταν ο Δίας είναι στο ίδιο ζώδιο με τη Σελήνη. Η γιόγκα αυτή βέβαια δεν είναι ίδια σε όλες τις περιπτώσεις και χρειάζεται προσεκτική εκτίμηση, από πλευράς οικοθεσίας, ισχύς πλανητών, ζωδίων κτλ. αλλά σε γενικές γραμμές υπόσχεται μια σταθερή οικονομική κατάσταση για το άτομο, ενώ ενισχύεται η αυτοπεποίθηση του και η αποδοχή που απολαμβάνει από τους άλλους.

Σε λίγους ωροσκόπους πάντως ο Δίας εμφανίζεται ανόθευτα ευεργετικός και αντίστοιχα η Σελήνη είναι ευνοϊκή για τους Σκορπιούς (κυβερνήτης 9), τους Ιχθείς (κύριος του 5), για τους Κριούς (κύριος του 4) και Καρκίνους βέβαια. Για τους Ιχθείς ας πούμε, ο Δίας εκφράζει τον πρώτο, δέκατο οίκο οπότε μια Κατζα Κεσαρι με ένα μεγάλο φεγγάρι σε καλό οίκο, δινει σίγουρα προσωπική επιτυχία με εκπληκτικό τρόπο.

Τσαντρα – Μανγκαλαμ γιόγκα
Πλανητική σχέση (κυρίως ο Άρης να κοιτάζει την Σελήνη) ή παραμονή στο ίδιο ζώδιο μεταξύ Άρη και Σελήνης. Η γιόγκα λέμε ότι σε γενικές γραμμές αποφέρει οικονομικά οφέλη, κυρίως αν βρίσκεται σε "οικονομικό οίκο", πρώτο, δεύτερο, ενδέκατο. Συνήθως έχουμε συγκρουσιακές καταστάσεις στον εσωτερικό κόσμο του ατόμου και δυσκολίες στη σχέση με την μητέρα του. Η γιόγκα χρωματίζεται, και βέβαια αποδίδει τα αναμενόμενα, ανάλογα με τον οίκο που βρίσκεται καθώς και λαμβάνοντας υπόψη την πλανητική ισχύ της, κυριαρχία στους οίκους κτλ.
Για τους Διδύμους (ωροσκόπους), οποιαδήποτε επαφή μεταξύ Σελήνης και Άρη αποφέρει οικονομικά οφέλη, μιας και ο Άρης είναι κύριος του ενδέκατου και η Σελήνη του δεύτερου, και οι δυο αποτελούν δείκτες πλούτου.

Εδώ να επισημάνουμε ότι ο Άρης κοιτάξει τον τρίτο, έβδομο και όγδοο οίκο από αυτόν στον όποιο βρίσκεται, είτε από διέλευση είτε σαν γενέθλια θέση. Επίσης πολύ δυνατή πλανητική σχέση είναι η ανταλλαγή ζωδίων μεταξύ των πλανητών, ας πούμε η Σελήνη να είναι στον Κριό και ο Άρης στον Καρκίνο. Η σχέση (γιόγκα) και πάλι πρέπει να εκτιμηθεί ως προς τα αποτελέσματα της, γιατί αυτά κάλλιστα θα μπορούσαν να είναι και αρνητικά. Μια αμοιβαία υποδοχή ας πούμε, ανάμεσα στους κυρίους του έκτου ή δωδέκατου οίκου, μπορεί να αποβεί οικονομικά καταστροφική.


Η κα. Ηλέκτρα Παπαδιώτου είναι Σύμβουλος Βεδικής Αστρολογίας.
e-mail: electra.papa3@gmail.com