PDA

View Full Version : Ουρανός



Λίλιαν Σίμου
03-10-2011, 10:01 PM
Αστρονομικά στοιχεία
Ανακαλύφθηκε από τον Χέρσελ το 1781. Είναι ορατός με γυμνό μάτι. Η μάζα του είναι 14,5 φορές μεγαλύτερη της Γης κι η διάμετρός του περίπου 51.840 χλμ. Η θερμοκρασία του είναι -180ο Κελσίου. Έχει πέντε γνωστούς δορυφόρους. Γύρω του υπάρχουν δακτύλιοι κι η ατμόσφαιρά του έχει νέφη. Η πυκνότητά του είναι 1,58 φορές του νερού. Το χρώμα του είναι γαλαζοπράσινο γιατί έχει πολύ μεθάνιο στην ατμόσφαιρά του και περιστρέφεται διαφορετικά από τους υπόλοιπους πλανήτες, σαν να στρέφεται από τον Βόρειο Πόλο του προς τον Νότιο κι όχι από την ανατολή προς τη δύση.
Το βάρος ενός ατόμου 40 κιλών στη Γη, είναι 33 κιλά στον Ουρανό.


Μυθολογικά στοιχεία
Ο Ουρανός γεννήθηκε, σύμφωνα με την Θεογονία, από το Χάος και τη Γαία. Ήταν σκληρός με τα παιδιά του και τα έκρυβε στα Τάρταρα, γιατί φοβόταν ότι θα του έπαιρναν την εξουσία. Ο Κρόνος που γλίτωσε με τη βοήθεια της μητέρας του, τον ευνούχισε και τον εκθρόνισε. Από τα όργανά του που πετάχτηκαν στη θάλασσα, γεννήθηκε η θεά Αφροδίτη.


Αστρολογικά στοιχεία
Ο Ουρανός κάνει μία πλήρη περιστροφή στο ζωδιακό σε 84 χρόνια, παραμένει δηλαδή περίπου 7 χρόνια σε κάθε ζώδιο. Η ανάδρομη κίνησή του διαρκεί περίπου πέντε μήνες. Κινείται 4 μοίρες τον χρόνο.



http://i834.photobucket.com/albums/zz270/whisperer_m/U_T_.gif


Ο Ουρανός σχετίζεται με την εκκεντρικότητα, τον νεωτερισμό, το σπάσιμο της παράδοσης και του συντηρητισμού. Είναι η έκφραση του μέλλοντος, της εφεύρεσης, της ανακάλυψης, της τεχνολογίας, της μεγάλης ταχύτητας, του ανοικτού διαστήματος.

Δηλώνει τους επαναστάτες, τους αντιδραστικούς, τους ανένταχτους στα κοινωνικά δεδομένα, τους αναρχικούς.
Το ξαφνικό και το διασπαστικό είναι στα πλαίσιά του. Η επανάσταση (όπως για παράδειγμα η Γαλλική Επανάσταση που συνέβη λίγο μετά την ανακάλυψή του) του ταιριάζει. Κάθε ανατροπή και διάλυση, όπως το διαζύγιο σε προσωπικό χάρτη, τον αφορά.
Ο Ουρανός σχετίζεται με τα αεροπλάνα, τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, τις ακτίνες Χ, τη διαισθητική αντίληψη (είναι η ψηλότερη οκτάβα του Ερμή), την αύρα, τον κινηματογράφο, τις τηλεπικοινωνίες.

Οι αλτρουιστικές ιδέες, ο ανθρωπισμός, οι ομάδες κάτω από ένα κοινό σκοπό, σχετίζονται με τον Ουρανό. Είναι ο πλανήτης της Αστρολογίας, της περίεργης ή ασυνήθιστης ερωτικής συμπεριφοράς, των σεισμών, του μαγνητικού πεδίου. Χρειάζεται προσοχή στην υπερβολική χρήση των ιδιοτήτων του, γιατί θα οδηγήσει σε αναρχισμό, σκληρότητα, διάλυση αξιών και καταστάσεων, επικίνδυνες εκρηκτικές εκδηλώσεις.
Ένας Ουρανός στον Αιγόκερω, θα φέρει μία γενιά ατόμων, με ανάγκη να μεταρρυθμίσουν τα κοινωνικά δεδομένα, τις παραδοσιακές αξίες και ιδέες. Θα θελήσουν να εκδηλώσουν με νέο πρόσωπο τα πιστεύω τους, δίδοντας ώθηση στη κλασική κοινωνία να δεχθεί το μέλλον με περισσότερη ευχέρεια.
Θα φέρουν ωστόσο, αναστάτωση και αναταραχή σε ταμπού και έθιμα.