PDA

View Full Version : SURYA RAVI GRAHA



bhagavati
03-10-2010, 02:04 PM
"Γνωρίζω αυτό το Υπέρτατο ον ,
Που έχει την λάμψη του Ήλιου πέρα από το σκοτάδι.
Μόνο Γνωρίζοντας Αυτόν μπορεί κανείς να υπερκεράσει το θάνατο.
Για αυτό το ταξίδι δεν υπάρχει κανένα άλλο ενδεδειγμένο μονοπάτι."
Shukla Yajur Veda 31.18



Γράφει η Ηλέκτρα Παπαδιώτου
Στα Σανσκριτικά Σουρια, Ραβι και Βιβασβαν είναι μερικά από τα ονόματα του ήλιου και γκραχα σημαίνει πλανήτης ο οποίος έχει λάβει λίγη από την ενέργεια του Κυρίου έτσι ώστε να επηρεάζει τα τεκταινόμενα στη γη. Τα φώτα, Σελήνη - Ήλιος δεν είναι απλοί πλανήτες, αντιπροσωπεύουν την πνευματική αρχή στην θηλυκή (Σελήνη) και αρσενική (Ήλιος) έκδοση της. Ο Ήλιος σαν Atman, εκφραστής της πνευματικής ενέργειας σηματοδοτεί την αγνή συνείδηση του φωτισμένου νου.

Κατά τις Βεδικές γραφές, ο πρώτος που έλαβε τον πνευματικό ήχο των Βεδών είναι ο Σουρια η Βιβασβαν. Κατά συνέπεια ο Σουρια δεν αποτελεί μόνο την Ζωοδόχο πηγή της ζωής στον πλανήτη αλλά και τον αυθεντικό πνευματικό διδάσκαλο, πατέρα όλων των θρησκειών.

Στην κατώτερη μορφή της ιεραρχίας ο Σουρια αντιπροσωπεύει τον πατέρα ή τον προσωπικό πνευματικό διδάσκαλο ( για τη γυναίκα δείχνει και τον πατέρα και τον σύντροφο) και την ενσαρκωμένη ύπαρξη αυτή καθ' εαυτή για αυτό και είναι Karaka (significator) του πρώτου οίκου.
Ο Ραβί επίσης είναι δυνατός όταν ανατέλλει ενώ αδύναμος όταν δύει. Όταν ξυπνά κανείς με την ανατολή του ήλιου ενισχύεται το σώμα και η υγεία (Σουρια καρακα πρώτου οίκου).

Εμφανίζεται επίσης ενισχυμένος σε ανατολικές χώρες όπου η επιρροή του είναι καταλυτική. Στην ανατολή η πνευματική αλήθεια είναι πάντα καθοδηγούμενη από πνευματικό δάσκαλο (γκουρού) και ο τρόπος λατρείας είναι πλούσιος και πομπώδης. Οι θρησκείες είναι αποκεκαλυμμένες και η πνευματική διαδοχή δεν έχει αλλοτριωθεί παρά το πέρασμα του χρόνου.

Στη Δύση όπου η επιρροή του είναι μικρότερη, η λατρεία είναι πιο λιτή, η θρησκεία εξορθολογισμένη ( Δαρβινισμός κτλ ) και η πνευματική σειρά των διδασκάλων έχει διαβρωθεί με το πέρασμα του χρόνου, όπως και η πνευματική αλήθεια, καθώς πολλά στοιχεία που την απαρτίζουν έχουν χαθεί ( Εξαγγελίες Ιερών Συνόδων, καταστροφή αυθεντικών κειμένων στην βιβλιοθήκη της Αλεξανδρείας).

Τα χρώματα του ήλιου, πορτοκαλιά, χρυσά, κόκκινα και φωτεινά κίτρινα επίσης χρησιμοποιούνται παραδοσιακά στη λατρεία των ανατολικών χωρών ( Δείτε τη σημασία του χρυσού, πορφυρού στο Βυζάντιο), ενώ για παράδειγμα στη Δύση που ο Κρόνος έχει κυριαρχία, τα αντίστοιχα χρώματα της μόδας και της λατρείας είναι γκριζωπά, μαύρα θαμπά μπλε.

Ανατρέχοντας σε πολλά κείμενα και εργασίες που παρουσιάζουν τις διαφορές ανάμεσα στην Βεδική και Δυτική αστρολογία, βλέπει κανείς ότι συχνά ο Σουρια απαντάται σαν κακεργέτης στην βεδική ενώ στην δυτική ως ευεργέτης. Θα τολμούσα να πω ότι αυτή είναι υπεραπλουστευμένη απόδοση μιας μερικής πραγματικότητας, που όμως δεν έρχεται σε αντίφαση με τα θέματα που θίξαμε στην πρώτη παράγραφο. Δηλαδή πιο απλά, η εύλογη ερώτηση είναι πως είναι δυνατόν ο Ζωοδότης ήλιος να είναι κακεργέτης όταν είναι ουσιαστικά υπεύθυνος για τη ζωή σε όλο τον πλανήτη.



http://i834.photobucket.com/albums/zz270/whisperer_m/3.gif



Ας δούμε πως η Βεδική κατατάσσει τον Σουρια στην πλανητική οικογένεια.
Στις κατηγορίες Ντεβα (ημίθεοι ) και Ασουρα (δαίμονες). Ο Σουρια ανήκει σε αυτή των ημίθεων μαζί με τους Σελήνη (Τσαντρα), ¶ρης ( Μανγκαλαμ) και Δίας (Μπριχασπατι).

Στην κατηγορία των δαιμόνων ανήκουν οι Αφροδίτη (Σουκρα), Κρόνος (Σανι), Ερμής (Μπουντα).

Αυτές οι κατηγορίες προσδιορίζουν και τις αντιπαλότητες των πλανητών. Ο Σουρια είναι αιώνιος αντίπαλος του Κρόνου και βρίσκεται σε αδυναμία στον Υδροχόο και Αιγόκερο, ζώδια του Κρόνου, ενώ από τις πιο δύσκολες διελεύσεις του Κρόνου είναι αυτή στον Λέοντα.

Παροιμιώδης επίσης εχθρός του Ραβι είναι η Σουκρα (Αφροδίτη), πτώση του Σουρια στον Ζυγό.
Η Σελήνη επίσης ενώ είναι φιλική και επεκτείνει τις ενέργειες όλων των πλανητών, έχει ιδιαίτερη δυσκολία στην επαφή της με τον Κρόνο.

Ο Δίας διατηρεί την ουδετερότητα του και συνεργάζεται και με τον Κρόνο χάνοντας όμως κάτι από τη λαμπερή και αισιόδοξη φύση του, ενώ ο Ερμής όντας η εξυπνάδα και πονηριά του σύμπαντος, μεταβάλλεται εύκολα και επηρεάζεται αναλόγως των επιρροών που δέχεται πάντα με το αντίστοιχο κόστος...

¶ρα λοιπόν η φύση του Σουρια είναι ευεργετική, η λαμπρότητα, η γενναιοδωρία και το μεγαλείο του είναι για να αναδείξει αντίστοιχες Θεϊκές ποιότητες. Επειδή όμως το υλικό στερέωμα αποτελεί φτωχή αναπαράσταση της πνευματικής αλήθειας, ο Σουρια υπολείπεται ταπεινότητας και εγκαρτέρησης, στοιχειά του Κρόνου ας πούμε.

Ο Σουρια απαιτεί να γίνεται αποδεκτός και να επιβάλλεται επί τη εμφανίσει και η φύση του είναι πομπώδης και περήφανη. Μολαταύτα, η υπεροχή του είναι αδιαμφισβήτητη όπως και η προσφορά του γι αυτό λοιπόν η αποδοχή και τιμή προς τον Ήλιο όπως αυτός εμφανίζεται στον προσωπικό αστρολογικό χάρτη, μόνο ωφέλεια υλική και πνευματική μπορεί να αποφέρει.

Με αυτό εννοώ, ότι πολύ συχνά ο Ήλιος εμφανίζεται σε δύσκολες θέσεις ως προς την φύση του ή ο Κρόνος τυγχάνει να είναι πολύ δυνατός σε ένα ωροσκόπιο ή ο Ήλιος να είναι προσβαλλόμενος. Σε αυτή την περίπτωση, το άτομο έχει χαμηλή αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση ενώ εύκολα του επιβάλλονται οι άλλοι, έχει κακές σχέσεις με πατέρα ή ο πατέρας του είχε δύσκολη ζωή ή έχει κακές σχέσεις με κυβερνητικά πρόσωπα και αρχές γενικότερα.

Πιθανόν είναι επίσης να παρουσιάζει προβλήματα υγείας όπως αναιμία, προβλήματα καρδιάς, κακή πέψη, υπόταση, κατακράτηση υγρών, αδυναμία αποβολής τοξινών είτε διακατέχεται από αρνητική διάθεση ή είναι υπερβολικά επικριτικός και διακατέχεται από αμφιβολία και φόβο (φύση του Ερμή κυρίως Σουρια στον 6 οίκο) ή σε οίκους ντουστχαμσα 8,12.

Η ενέργεια του Ραβι, υπάρχει και μέσα στο φυσικό σώμα, τσάρκα ηλιακού πλέγματος και φωτιά της πέψης που ενισχύονται αντίστοιχα και με τη δράση καυτερών μπαχαρικών όπως πιπέρι (κόκκινο και μαύρο), ξηρό τζίνζερ, κανέλλα και άλλα. (Η αγιουρβεδα είναι συγγενής επιστήμη και χρησιμοποιεί τον χάρτη του ασθενούς για την χορήγηση φαρμάκων και θεραπείας, ίσως έτσι να γίνεται η Ιατρική του μέλλοντος).

Σε περίπτωση αδυναμίας, η ηλιακή ενέργεια ενισχύεται επίσης με την φυσική επαφή με τον Ήλιο (ηλιοθεραπεία), το άκουσμα των σχετικών μάντρας (ο Ραβί είναι φυσικός κυρίαρχος του πέμπτου οίκου των μάντρας), δραστηριότητες που δραστηριοποιούν τις ηλιακές ιδιότητες, δηλαδή γενναιόδωρη δράση, προβολή του εαυτού μας με στόχο το γενικό καλό, εξαγνισμός και καθαριότητα εσωτερική και εξωτερική, αποφυγή της αμφιβολίας και του πνευματικού ταλανισμού, μεγαλοπρέπεια στον τόπο και τρόπο λατρείας, εξωστρέφεια και ενθουσιασμός, δημιουργία, γενναιότητα και ενέργεια, αποδοχή στην αυθεντία και σεβασμός στο πατρικό πρόσωπο έστω και ως αρχή, υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής και διατροφής, όλα αυτά είναι χαρακτηριστικά που προάγουν και ενισχύουν τον φυσικό κραδασμό του Ραβι. Μέχρι εδώ λοιπόν βλέπουμε μόνο θετικά στοιχεία και απομένει να δούμε γιατί έχει αποδοθεί ο τίτλος "κακεργέτης" στον Ήλιο από τους Βεδικούς αστρολόγους.

Ο Σαραβαλι αναφέρει πως ο Ραβι στον τέταρτο οίκο κάνει την προσωπικότητα να έχει κακές σχέσεις με τους συγγενείς, να υποφέρει από καρδιακά νοσήματα ενώ καταστρέφει το πατρικό σπίτι και την περιουσία.

Στον πρώτο επίσης οίκο, ο Σουρια λέγεται ότι επηρεάζει αρνητικά την υγεία, κάνει το άτομο εγωιστικό και συχνά ανίκανο να συμπάσχει ή να κατανοήσει τους άλλους και κοινωνικά απομονωμένο.

Στον έβδομο, το άτομο καταπιέζεται από τους συντρόφους και συνεργάτες όμως η προσωπικότητα του συντρόφου είναι επιβλητική με ηγετικές ικανότητες.

Ενώ ακόμα και εκεί που ο Ήλιος έχει φυσική κυριαρχία, πέμπτος οίκος ( πουτρα μπαβα), ο Ήλιος εμποδίζει τη γέννηση παιδιών ή περιορίζει των αριθμό τους, δίνει όμως πλούσια δημιουργικότητα και ίσως φήμη.

Τα προαναφερθέντα αποτελέσματα αφορούν και την κυριαρχία στους οίκους, όπου δηλαδή ο Ήλιος εμφανίζεται με τη μορφή του Λέοντα στο προσωπικό ωροσκόπιο. Για παράδειγμα, ο ωροσκόπος Υδροχόος με το Λιοντάρι στον έβδομο οίκο και δεδομένης της αντιπαλότητας του κυβερνήτη Ήλιου με τον κυβερνήτη του ωροσκοπίου Κρόνο, έχουμε την περίπτωση στην οποία ο σύντροφος, σύζυγος ή συνεργάτης παρουσιάζεται εγωιστικός και κυριαρχικός χωρίς ιδιαίτερη ευαισθησία και συναίσθηση στις ανάγκες του συντρόφου. Και σε αυτή όμως την περίπτωση η φυσική γενναιοδωρία και μεγαλοπρέπεια του Ραβι θα τιμήσει τη σχέση με πράγματα που ο ίδιος θεωρεί σημαντικά...

Βλέπουμε λοιπόν ότι σε όλες αυτές τις περιπτώσεις η φημολογούμενη κακοποιός φύση του ήλιου, οφείλεται περισσότερο στην ιδιάζουσα φυσιογνωμία του και στην δυνατή πύρινη φύση του που αδυνατεί να εκφραστεί τέλεια στο γήινο υλιστικό περιβάλλον. Η ανικανότητα του να συμμορφωθεί και να συνδιαλλαγεί, μπορεί να οδηγήσει σε ουσιαστική απομόνωση ακόμα και αδιαφορία στα ζητήματα του οίκου που κυβερνά, που πάντα όμως αυτό ενέχει το σπέρμα της πνευματικής εγρήγορσης και αποκάλυψης που για να αποδώσουν βέβαια πρέπει να υπάρχει και η συνδρομή άλλων πλανητικών συνδυασμών.


Και από αυτή λοιπόν την άποψη, ο Ήλιος δεν αξιολογείται κατά τον ίδιο τρόπο όπως άλλοι γνήσιοι κακεργέτες.

1) Τα οποιαδήποτε αρνητικά στοιχεία που του αποδίδονται είναι αποτέλεσμα της πύρινης φύσης του, που δύσκολα εκφράζεται σωστά στη χαμηλή δόνηση της χονδροειδούς υλικής πραγματικότητας ( Κυριαρχία του Κρόνου).

2) Συχνά παρέχεται στον Ήλιο πλανητική στήριξη έτσι ώστε το άτομο ενσυνείδητα να καλλιεργήσει τις απαραίτητες ικανότητες για την ανάδειξη των ιδιοτήτων του Ραβι.



http://i904.photobucket.com/albums/ac244/hryssa-p/vedic/sunsetcopy.jpg


Γιατί λοιπόν πολλοί Βεδικοί αστρολόγοι τον τοποθετούν στη λίστα των κακεργετών;
Έχω ακούσει διάφορες γνώμες και παραθέτω μερικές από αυτές:

1) Όταν ο Ήλιος είναι πολύ δυνατός όπως στην περίπτωση του Αδόλφου Χίτλερ (Ήλιος στον Κριό Βεδική).

2) Ο Ήλιος καίει τον πλανήτη που βρίσκεται κοντά του σε απόσταση λιγότερη των 10-12 μοιρών)

3) Ο ήλιος καταστρέφει τις ιδιαίτερες σημασίες του οίκου στον οποίο βρίσκεται.

Και όλα αυτά βέβαια ισχύουν, πρακτικά μιλώντας, σε αρκετά ωροσκοπία ( με τη συναίνεση βέβαια και άλλων συνθηκών). Κατά πολλούς, αυτό οφείλεται στην πύρινη φλόγα του ήλιου που δεν σέβεται ευαισθησίες και λεπτομέρειες, κατά τη φύση της Αφροδίτης.

Ο Ήλιος θα μπει σε ένα ωροσκόπιο, θα δώσει ζωή, για την επιτέλεση ενός έργου, εάν ο φέρων το ωροσκόπιο μπορεί να συνδράμει στο έργο του Ήλιου και να το επαυξήσει με θετικό πάντα τρόπο, οι ανταμοιβές θα έρθουν, ο υπεύθυνος όμως ενός σημαντικού project δεν είναι πάντα ανεκτικός στις αδυναμίες των συμβαλλομένων παρά ωθεί σε όλο και μεγαλύτερη προσπάθεια γιατί το έργο είναι πραγματικά σημαντικό και ας υπερβαίνει τις δικές τους δυνατότητες.

Σε αυτό το σημείο ο απλός εργάτης εξαντλείται και ο αδέκαστος διευθυντής εμφανίζεται ως κακεργέτης... είναι όμως πράγματι;

Σε αυτή την περίπτωση, η στήριξη του Ήλιου παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Και ας μην ξεχνάμε εδώ ότι η ισχύς του Ήλιου κρίνεται στη Βεδική και από την τοποθέτηση του σε ζώδιο και οίκο του ναβαμσα δηλαδή του ένατου αρμονικού ωροσκοπίου. Για παράδειγμα, ένας Ήλιος σε αδυναμία στο γενέθλιο χάρτη που όμως στο ένατο αρμονικό είναι σε κυριαρχία, Κριός ή στο δικό του Ζώδιο Λέοντας, μπορεί να αποκατασταθεί 100% μέσα από την δραστηριότητα που προτείνει ο ναβαμσα οίκος ή ο κύριος του οίκου. (¶ρης, μανγκαλαμ).


YOGA του Ραβι

Μιλώντας για την στήριξη του Σουρια από τα υπόλοιπα πλανητικά σημεία, παραθέτω τρεις σημαντικές γιόγκα (πλανητικές σχέσεις) που ενδυναμώνουν τους εμπλεκόμενους πλανήτες και διευκολύνουν το έργο του Ραβι.


Vesi yoga

Οποιοσδήποτε πλανήτης εκτός του Φεγγαριού και των δεσμών, στον δεύτερο οίκο μετά από αυτόν που κατέχει ο Ήλιος. Φυσικά είναι καλύτερα ο πλανήτης ή οι πλανήτες να είναι ευεργέτες. Αυτοί οι πλανήτες ενισχύουν τη θέληση του ατόμου, προσθέτουν αυτοπεποίθηση και εγγυώνται σταθερές οικονομικές συνθήκες (αν είναι ευεργέτες), προσθέτουν δυσκολίες αλλά ενισχύουν την πυγμή του ατόμου αν είναι κακεργέτες στο ζώδιο τους ή στο ζώδιο της έξαρσης τους. Σε περίπτωση που έχουμε άσχημα τοποθετημένους κακεργέτες, τα αποτελέσματα μπορεί να είναι τα αντίθετα.


Vasi yoga

Οποιοσδήποτε πλανήτης εκτός από από το Φεγγάρι και των δεσμών, στον δωδέκατο οίκο από την Βιβασβαν. Ο πλανήτης αυτός ενισχύεται και ενισχύει την ηλιακή λειτουργία αναλόγως της θέσης και φύσης του, επίσης λέγεται ότι δημιουργεί την πρώτη εντύπωση για το άτομο, μορφοποιώντας τα χαρακτηριστικά του Σουρια.


Ubacharya yoga

Πλανήτες εκτός του Φεγγαριού ή των δεσμών, (καλά τοποθετημένοι) στα αριστερά και δεξιά του Ήλιου χαρίζουν αριστοκρατικότητα, πυγμή, οικονομική σταθερότητα και ίσως φήμη αν συνάδουν και άλλα στοιχεία του ωροσκοπίου. Κακεργέτες σε πτώση προκαλούν αντίθετα αποτελέσματα ενώ κακεργέτες στο δικό τους ζώδιο ή ζώδιο της έξαρσης τους, μπορούν να αποδώσουν κάποια καλά αποτελέσματα ανάλογα με τη φύση τους.


Οι γιόγκα δεν ισχύουν όταν οι πλανήτες είναι πολύ κοντά στον Σουρια.
(λιγότερο από 12 μοίρες ή στο ίδιο ζώδιο)

Στη Βεδική, ειδικά για ζητήματα που αφορούν εξουσία, απόκτηση κάποιας κυβερνητικής θέσης, κοινωνική προβολή ή τα ζητήματα του πατέρα, ο χάρτης αναλύεται λαμβάνοντας το Ζώδιο του Βιβασβαν σαν πρώτο οίκο και εξετάζοντας τα θέματα όπως ακριβώς θα κάναμε με τον ωροσκόπο. Η ανάλυση πρόβλεψης και νίκης που έκανα για τον κύριο Σαμαρά, έγινε λαμβάνοντας υπόψη τη θέση του Ήλιου στο χάρτη μια και δεν υπήρχε ακριβή ώρα γέννησης.

Φαίνεται λοιπόν πως η φήμη του κακεργέτη έχει αποδοθεί στον Σουρια όχι εξαιτίας της αρνητικής φύσης του αλλά μάλλον εξαιτίας της λειτουργίας του σε αυτή την πραγματικότητα με τα πράγματα ως έχουν. Είναι μάλλον πρακτικός κανόνας παρά απόλυτος, και πως θα μπορούσε άλλωστε όταν ευμενώς τοποθετημένος Ήλιος δημιουργεί τους ηγέτες, τις αρχές, την εξουσία, προάγει την ατομικότητα, αυτοπεποίθηση και δυναμικότητα.

Δείτε τον χάρτη Καραμανλή, Μπακογιαννη. Ο Πρώτος, Ήλιος σύνοδο Δια στον 11, η δεύτερη, Ήλιος στον Κριό στον 11. Που ακριβώς έβλαψε ο Ήλιος αυτές τις προσωπικότητες; Η εξουσία και η δυνατότητα προβολής, τους δόθηκε γενναιόδωρα από τα παιδικά τους χρόνια και η φυσική τους λάμψη αποδεικνύεται μέσα από την δημοτικότητα (11 οίκος) που απολάμβαναν όλα αυτά τα χρόνια.

Σε μια σύντομη αποτίμηση αλλά κάπως βαθύτερη ανάλυση των εννοιών, ένα κοίταγμα ας πούμε πίσω από τις λέξεις, δεν μπορούμε να ισχυριστούμε πως ο Ήλιος είναι ένας γνήσιος κακεργέτης όπως διατείνονται κάποιοι Βεδικοί αστρολόγοι και φυσικά όχι όλοι, ούτε όμως να δεχτούμε ότι είναι άνευ όρων ευεργετικός για την συγκεκριμένη οντότητα, εφόσον η δυναμική του πολλές φορές την ξεπερνά και άρα αγνοεί μέχρι κάποιο βαθμό τις ευαισθησίες και ανάγκες της, μια και σκοπός του είναι να αποκαλύψει την αλήθεια, να κινητοποιήσει και να εξαγνίσει.

Μητσάκος
04-10-2010, 05:49 PM
Καλογραμμένο το άρθρο αλλά για εμάς που δεν έχουμε εξοικείωση με αυτήν τη σχολή της αστρολογίας (και πολύ περισσότερο με τα επίθετα και τα ονόματα της ινδικής), ίσως θα έπρεπε να υπάρχει μια έστω και συνοπτική παρουσίαση των αρχών της βεδικής (οι διαφορές της με τη δυτική υπάρχουν και σε άρθρο του site, βέβαια) και γενικότερα μια πιο "ήπια" εισαγωγή στον κόσμο της.

ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΟΥΚΙ
04-10-2010, 09:03 PM
συμφωνω με τον Μητσακο

ηταν τουλαχιστον για μενα πολυπλοκο
δυσκολονοητο
Αν γινετε να μας τα πει πιο απλα
ισως να μπορουσα να καταλαβω
τι ειναι ι ινδικη αστρολογια


ευχαριστω :bigsmile:

Χρυσάνθη
04-10-2010, 09:52 PM
Εγώ πάλι απλά ανακάλυψα, ....ότι από Ήλιο είμαι...χαμένη! Επίσης δεν ισχύει καμία γιόγκα από τις 3 που αναφέρθηκαν... Μήπως υπάρχουν και άλλες τεχνικές να ενιχύσουμε τον ήλιο μέσα από πλανήτες διαφορετικους δίνοντας έμφαση στις ιδιότητές τους?

Πάντως ανάλογες ερμηνείες-θεωρίες έχω ακουσει-διαβάσει και από κλασικούς αστρολόγους...Τελικά δεν έχω καταλήξει αν όντως ο ήλιος καιει τους πολυ κοντινους σε αυτόν πλανητες... Ο Ποσειδώνας να υποθέσω θεωρείται κακεργετης?

Σε κάθε περίπτωση ήταν μια γοητευτικη προσεγγιση..

dvork
05-10-2010, 12:22 AM
Οι άνθρωποι μερικές φορές πιστεύουν ότι το πνευματικό μονοπάτι και ο υλικός πλούτος δεν συνάδουν και ο πνευματικός αναζητητής πρέπει να είναι μες στην φτώχεια αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια. Το σύμπαν είναι γεμάτο αφθονία η φύση επίσης, η φτώχεια δεν είναι παρά μια κατάσταση της συνείδησης.

Όταν ένας άνθρωπος είναι φτωχός στο πνεύμα συνέχεια θα αισθάνεται ανασφάλεια είτε έχει πολλά είτε λίγα υλικά αγαθά. Η Κρονική επίδραση στην δύση είναι γεγονός, από πού να αρχίσουμε και που να τελειώσουμε για αυτήν την επίδραση είναι τόσα πολλά.

Σίγουρα και είναι υπεραπλουστευμένη απόδοση της πραγματικότητας, ότι η βεδική αστρολογία θεώρει κακεργέτη τον Ήλιο ενώ η δυτική ευεργέτη.

Τα Βασικά της Βεδικής αστρολογίας
Οι πλανήτες οι Γκράχας (Grahas) του ηλιακού μας συστήματος έχουν σημαντική επίδραση στα ζωντανά όντα που βρίσκονται στην γη και οι απόμακροι έχουν αμελητέα.
Οι πλανήτες που έχουν την μεγαλύτερη επιρροή σε μας είναι ο Ήλιος και η Σελήνη.

ΟΙ φυσικοί ωφέλιμοι ή ευοίωνοι πλανήτες είναι οι εξής:
• Δίας
• Αφροδίτη
• Σελήνη όταν βρίσκεται μέσα στις 180 μοίρες μετά από την θέση που βρίσκεται τον Ήλιος.
• Ο Ερμής όταν βρίσκεται με την συντροφιά με έναν ευοίωνο πλανήτη ή είναι μόνος του.

Φυσικοί Κακεργέτες ή δυσοίωνοι πλανήτες είναι οι εξής:
• Κρόνος
• ¶ρης
• Rahu
• Ketu
• Ήλιος
• Σελήνη όταν εξασθενεί και βρίσκεται μέσα στις 180 μοίρες πριν από θέση που βρίσκεται ο Ήλιος.
• Ο Ερμής όταν βρίσκεται σε συντροφιά με δυσοίωνο πλανήτη.

Για παράδειγμα ο Κέτου ο όποιος θεωρείται κακεργέτης στον 12ο οίκο είναι γνωστό ότι μας δηλώνει πνευματική επιτυχία Μόκσα (Moksha) Η γνώστη μητέρα Τερέζα έχει τον Κέτου στον 12ο

Πηγή: Bhrigu Sutras
Ο Ραβί ή Βισβασβάν -Ο Πατέρας και Χορηγός της Ζωής
Ο Ήλιος είναι ο βασιλιάς ανάμεσα στους πλανήτες , επίσης καλείται «ο Πατέρας των πλανητών ».
Όντας το κέντρο όλων της ζωτικής δύναμης και ενέργειας και ο δωρητής του Πράνα, ο ΒιΒασβάν λατρεύεται ως θεϊκή ύπαρξη . Εκπροσωπεί τον Ράμα.
Κύριες Ενδείξεις – Η ψυχή (η ¶τμα), η ταυτότητα του ατόμου, ο σκοπός, οι φιλοδοξίες, η γενική υγεία, ζωντάνια, το σώμα, η εμφάνιση, η αυτοπεποίθηση, το χάρισμα , η φωτιά, η δύναμη της θέλησης, η δημιουργική έκφραση , η ευφυΐα, η συνείδηση , το καθεστώς της σταδιοδρομίας, η εργασία, ο πατέρας, οι αρχές, την πολιτική εξουσία, οργανωτική ικανότητα, οργανισμούς, κυβερνήσεις, η ηγεσία.

Μητσάκος
05-10-2010, 05:04 AM
• Rahu • Ketu

Εκπροσωπεί τον Ράμα.
Ε, μα για αυτό λέω.... Ποιοι είναι αυτοί; :blink:
Και από ό,τι καταλαβαίνω, η ινδική προσέγγιση μάλλον προϋποθέτει και μια πιο θρησκευτική θέαση της αστρολογίας -άρα μιλάμε για κάτι πιο σύνθετο από ό,τι μια πρακτική μεθοδολογία ερμηνείας χαρακτήρων ή καταστάσεων. Αυτό από μόνο του είναι μεγάλο κεφάλαιο, που γίνεται ακόμα πιο σύνθετο με τις εξειδικευμένες ινδικές ονομασίες και ορισμούς...

bhagavati
05-10-2010, 09:42 AM
Ευχαριστω ολους για τα καλα σας σχολια .
Η Βεδικη φαινεται λιγο περιπλοκη ,εκ πρωτης οψεως ,και πιθανον να ειναι αλλλα ο επιμενων νικα ...
Τα αρθρα θα προσπαθησω να ειναι οσο πιο απλουστευμενα γινεται και θα χρησιμοποιω λιγους ορους ετσι ωστε να γινονται κατανοητα .
Ειμαι σιγουρη πως οποιος θελει πραγματικα να μαθει ,θα μπορεσει να προσεγγισει το θεμα χρειαζεται λιγη υπομονη μεχρι να ξεπερασθουν καποιες πρωτες δυσκολιες ,οχι τοσο απο τους ορους αλλα απο την γλωσσα και την προσεγγιση που ειναι καινουργια ....
Φιλικα

dvork
05-10-2010, 10:26 AM
Εύλογο το ερώτημα. Μητσάκο

Η βασική τοποθέτηση της βεδικής αστρολογίας είναι ότι το Σύμπαν δεν δημιουργήθηκε από μόνο του και ούτε παίχτηκε στα ζάρια.
Δεν υπάρχει όμως η δογματική θρησκευτική προσέγγιση όπως είναι γνώστη στην δύση.
Ράμα σημαίνει αυτός που κατέχει αναρίθμητες δυνάμεις
Η βεδική αστρολογία λαμβάνει ως οι σκιώδεις πλανήτες τον Ραχού και τον Κέτου αυτοί ονομάζονται επίσης <<Βόρειος δεσμός >> και <<Νότιος δεσμός >> αντίστοιχα. (Πρόκειται για το κεφάλι και την ουρά του δράκου)
Σύμφωνα με την δυτική Rahu και Ketu δεν είναι πραγματικοί πλανήτες ! Αλλά μαθηματικά σημεία.
Επειδή όμως δεν είμαι ο θεματογράφος δεν θα το συνεχίσω
Φιλικά και ευχαριστώ

nanstenka
05-10-2010, 03:44 PM
Γεια χαρά!

Ευχαριστούμε πολύ για το άρθρο!

Θα ήθελα αν γίνεται να μου προτείνετε κάποιο βιβλίο για Βεδική Αστρολογία (εισαγωγικό σαφώς).
Εξοικείωση έχω κάποιοα σε 'ο,τι αφορά τις γραφές όμως δεν έτυχε να έχω καμμιά επαφή με την αστρολογία τους και με ενδιαφέρει. Βέβαια κάποια πράγματα τα γνωρίζω αππο γραφές αλλά όχι ξεκάθαρα ...
Αν μπορείτε να με παραπέμψετε έχει καλώς αλλιώς θα ήταν πολύ καλό να ακολουθήσουν κ άλλα άρθρα σαν κ αυτό :bigsmile:

υγ σοβαρα πρβλματα με πλκτρολογιο...συγνωμη για λάθη..

nanstenka
05-10-2010, 03:48 PM
Συγνώμη κ κάτι ακόμα γιατί το γιόγκα εδώ μεταφάζεται σε πλανητικές σχέσεις?
Ευχαριστώ

bhagavati
05-10-2010, 09:48 PM
Kαλησπερα nanstenka ,
Τα βιβλια που μπορω να προτεινω ειναι ολα στα Αγγλικα ,στα Ελληνικα πρεπει να εχει μεταφραστει ενα βιβλιο του James Graha .
Εγω εχω γραψει καποιο υλικο και ευχαριστως να το παραθεσω σταδιακα ετσι ωστε σιγα -σιγα καποια πραγματα να γινουν πιο κατανοητα ,με τακτικη μελετη ,επειδη δεν μπορουν ολα να εξηγηθουν αμεσως .


Ευχαριστω το μελος dvorg για τις ευστοχες και χρησιμες παρατηρησεις .
Μια και ετεθη το θεμα Ραχου ,Κετου δηλαδη Βορειου και Νοτιου δεσμου αντιστοιχα πιθανον να ειναι το επομενο αρθρο με την αυθεντικη Βεδικη εξιστορηση που αφορα τους δεσμους της Σεληνης .

Γιογκα στην αστρολογικη διαλεκτο ειναι η πλανητικη σχεση .
Φιλικα
Ηλεκτρα Παπαδιωτου (veda sastra )

bhagavati
06-10-2010, 10:55 PM
Xρυσανθη ,
Υπαρχουν και αλλοι τροποι να στηριχθει ο Ηλιος σε εναν χαρτη
.Πλανητες που ειναι σε οικο κεντρα (γωνιακο )απο τον Ηλιο επισης πριμοδοτουν τα θεματα του Ηλιου με δραστικο τροπο .
Οι πλανητες που ειναι σε οικο κονα (δηλαδη τριγωνικο ) 5,9 εχουν πιο αδιορατη επιδραση αλλα ωφελιμη κυριως αν ειναι φιλικοι προς τον Ηλιο .
Ο χαρτης λαμβανετε υποψην συνολικα παντα .

Φιλικα