View Full Version : Σχόλιο για το άρθρο "΄Μοίρα ή ελεύθερη βούληση"
EPANASTATIS24
13-07-2010, 04:12 PM
Καλησπέρα σε όλους!
Θέλω να κάνω το προσωπικό μου σχόλιο για το άρθρο "Μοίρα ή ελεύθερη βούληση" που δημοσιεύτηκε χθες, αν δεν κάνω λάθος.
Αν δεχτούμε πως η αστρολογία είναι ένα διερευνητικό εργαλείο αυτογνωσίας και πρόβλεψης, τότε δεν μπορούμε να δεχτούμε παράλληλα πως υφίσταται η ελεύθερη βούληση. Νομίζω πως το ένα αναιρεί το άλλο, χωρίς να υπάρχει κανένα σημείο σύγκλισης για μένα.Η' στη μία άποψη θα ενταχθείς ή στην άλλη, δεν υπάρχει εδώ η μέση οδός του Αριστοτέλη.
Σε ένα άλλο forum είχα εκφράσει την άποψη πως όλα είναι μάταια τελικά και η ζωή μας κατευθύνεται από το μοιραίο. Ο αστρολόγος εκεί μου έφερε ως παράδειγμα τον Stephen Hawking, ο οποίος επέδειξε περίσσεια δύναμης και κατάφερε- παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες της υγείας του -να διαπρέψει και να αναγνωριστεί ως ιδιοφυ'ί'α. Τότε του απάντησα :"Ναι, αλλά αν ψάξουμε στο χάρτη του, σίγουρα θα βρούμε αστρολογικές ενδείξεις ότι θα τα κατάφερνε και δε θα εγκατέλειπε". Δε θυμάμαι να πήρα κάποια ικανοποιητική απάντηση σε αυτό.
Αυτό που θέλω να πω είναι ότι δεν μπορούμε να ορίσουμε ακριβώς πότε λαμβάνει χώρα η ελεύθερη βούληση και πότε όχι. Συναντάω συγκεκριμένες δυσκολίες με τη διέλευση του Κρόνου. Η αστρολογία θα το θεωρήσει φυσικό.Τις ξεπερνάω και τι γίνεται? Ξαφνικά, άσκησα ελεύθερη βούληση? Ή πάλι αστρολογικά, είχα και βρήκα τη δύναμη να τις ξεπεράσω?
Ίσως είναι άκρως πεσσιμιστική η άποψη που εκφράζω, αλλά η ελεύθερη βούληση περιορίζεται μόνο στο αν θα επιλέξω να πιω καφέ με γάλα ή χωρίς, αν θα πάω διακοπές στη Σαντορίνη ή στην Ιταλία. Ακόμα και γι'αυτές τις επιλογές, διατηρώ τις επιφυλάξεις μου για το αν η "μοίρα", η "τύχη" ή οι συγκυρίες -όπως και αν θέλει να το λέει ο καθένας- δεν παίζει κάποιο ρόλο.
Το πλέον βασικό πεδίο αστρολογικής έρευνας είναι η πρόβλεψη, Αν η πρόβλεψη επαληθευθεί, η αστρολογία λειτούργησε ικανοποιητικά. Αν δεν επαληθευθεί, τότε? Παρενέβη η ελεύθερη βούληση?
Όχι, δε νομίζω. Θα πω ότι η πρόβλεψη ήταν ελειμματική.
Με λίγα λόγια, ένα τετράγωνο σελήνης -Κρόνου θα είναι για πάντα τετράγωνο σελήνης - Κρόνου, το μαύρο μπορείς να το κάνεις γκρι, άσπρο όμως δε θα καταφέρεις να το κάνεις ποτέ.
MrGalaxy
13-07-2010, 05:41 PM
Αγαπητέ Επαναστατή
Δεν μπορω να σου πω πως εχείς άδικο όσο πολύ κι'αν το θέλω... Αλλά βλέπεις ελεύθερη βούληση έχουμε πάντα, το θέμα είναι πως η ελεύθερη βούληση μας πηγάζει από τις τάσεις που που προέρχονται από το "σύμπαν" αλλά και απο τις αλληλεπιδράσεις που έχουμε με το κοινωνικό μας περίγυρο.
Το ξέρω οτί η απάντηση μου ίσως να μην σε κάλυψε, αλλά να θυμάσαι ότι ήμαστε ελεύθεροι όταν κάνουμε αυτό που πιστεύουμε, πως είναι σωστο . Και το σωστό είναι υποκειμενικό. Δεν εννόω το σωστό με τον ιχθυακό τρόπο αλλά το σωστο για τον κάθε άνθρωπο ξεχωριστά.. Για παράδειγμα ο Ρασπούτιν θεώρουσε σωστό να πουλήσει την ψυχή του..... Δεν σου λέω σε καμία περίπτωση να πουλήσεις την ψυχή σου αλλά να ψάξεις στον εαυτό σου τι πραγματικά θέλεις και να το κάνεις!!
EPANASTATIS24
13-07-2010, 06:07 PM
"ελεύθερη βούληση έχουμε πάντα, το θέμα είναι πως η ελεύθερη βούληση μας πηγάζει από τις τάσεις που που προέρχονται από το "σύμπαν" αλλά και απο τις αλληλεπιδράσεις που έχουμε με το κοινωνικό μας περίγυρο".Ακριβώς, Galaxy, η ελεύθερη βούληση είναι συνισταμένη τόσων πολλών παραγόντων, που τελικά παύει να είναι ελεύθερη....νομίζω. Το άτομο που θα μεγαλώσει σε ένα σκληρό οικογενειακό περιβάλλον, με αδιαφορία, ασυνέπεια, απουσία συναισθήματος (κάτι που θα φαίνεται και στο χάρτη με σκληρές όψεις σέλήνης - Ήλιου υποθέτω), τι επιλογές θα κάνει στη ζωή του? Τις επιλογές που τόσα χρόνια διδάχτηκε από το λάθος περιβάλλον....δηλαδή? Τις λάθος επιλογές. Πιστεύω ότι και οι επιλογές αυτές θα απεικονίζονται και στο χάρτη του. Φαύλος κύκλος, οπότε?Προφανώς, ναι.
MrGalaxy
13-07-2010, 06:51 PM
Δυστηχώς ναι.. Η ελεύθερη βούληση φαίνεται ένα μακρινό όνειρο.. Όμως όλοι έχουμε έρθει στη ζωή για να πραγματοποιήσουμε ένα σκοπό. Η θεωρία λέει ότι η ψυχή μας επιλέγει το σώμα που θέλει να πάει και τον σκοπό που θέλει να πραγματοποιησει ωστε να ωριμάσει. Ίσως η ψυχή μας να είναι ελεύθερη.. Γιατί το σωμα δεν προκειται δυστηχως να είναι ποτε... Γι'αυτό ο μόνος τρόπος να νιώθουμε ελεύθεροι είναι η να δημιουργούμε μία ψευδαίσθηση, και να συμβιβαστούμε με αυτή.. ¶λλωστε "ignorance is a bliss" για αυτό και εμείς πρέπει να συμβιβαστούμε με ένα ψέμα, γιατί απλά η αλήθεια πονάει....
EPANASTATIS24
13-07-2010, 07:01 PM
Καλά, τώρα μιλάς πολύ υχθιακά :bigsmile: Εγώ απλά είπα ότι σε πρακτικό επίπεδο, η αστρολογία, η κατεξοχήν "επιστήμη" του προδιαγεγραμμένου προσπαθεί να μας πείσει ότι υπάρχει και η ελεύθερη βούληση..Σαν να κοροιδεύει τον εαυτό της, δηλαδή.
Μητσάκος
13-07-2010, 07:04 PM
Πέρα από τις ψυχές και τα ...κάρματα, υπάρχουν και άλλες προσεγγίσεις και δεν είναι καθόλου κακό να τις έχουμε υπόψιν μας :bigsmile:
Στο myhoroscope έχουμε πολλές φορές αναφερθεί στο θέμα της ύπαρξης ελεύθερης βούλησης ή όχι. Μια από αυτές μπορείτε να διαβάσετε σε αυτόν τον σύνδεσμο: http://www.myhoroscope.gr/38-%EA%E1%F1%EC%E9%EA%DE-%E1%F3%F4%F1%EF%EB%EF%E3%DF%E1/220-%F4%E5%EB%E9%EA%DC-%F4%EF-%F0%E5%F0%F1%F9%EC%DD%ED%EF-%EC%E1%F2-%E5%DF%ED%E1%E9-%E3%F1%E1%EC%EC%DD%ED%EF-%F3%F4%DC%F3%F4%F1%E1;.html
EPANASTATIS24
13-07-2010, 07:13 PM
Μητσάκο, το άλλοθι του μοιραίου δεν μπορεί να το αντικρούσει κανείς με λογικά επιχειρήματα, γιατί δε στηρίζεται στην κοινή λογική! Για ο,τι συμβαίνει στη ζωή σου, εγώ πάντα θα σου λέω :"Ήταν μοιραίο". Εσύ τι θα μου λες? "Ηταν η ελεύθερη βούλησή μου"? Τότε θα σου πω, "Πέτα όλα τα βιβλία αστρολογίας που έχεις και πορεύσου με την ελεύθερη βούληση, μπορείς να αλλάξεις τα πάντα μ'αυτήν, ασε τους γενέθλιους χάρτες στην άκρη!"
MrGalaxy
13-07-2010, 07:26 PM
Ρε επαναστάτη αφού Ιχθύς είμαι τι περιμένεις!!?
Μητσάκος
14-07-2010, 08:48 AM
Μητσάκο, το άλλοθι του μοιραίου δεν μπορεί να το αντικρούσει κανείς με λογικά επιχειρήματα, γιατί δε στηρίζεται στην κοινή λογική! Για ο,τι συμβαίνει στη ζωή σου, εγώ πάντα θα σου λέω :"Ήταν μοιραίο". Εσύ τι θα μου λες? "Ηταν η ελεύθερη βούλησή μου"? Τότε θα σου πω, "Πέτα όλα τα βιβλία αστρολογίας που έχεις και πορεύσου με την ελεύθερη βούληση, μπορείς να αλλάξεις τα πάντα μ'αυτήν, ασε τους γενέθλιους χάρτες στην άκρη!"
Πολύ αφοριστικά μιλάς :bigsmile:
Απλώς ανέφερα ότι υπάρχουν κ άλλες προσεγγίσεις και ότι έχουν ξαναγίνει κουβέντες για το θέμα. Παρέθεσα έναν σύνδεσμο, παραθέτω και έναν άλλο http://www.myhoroscope.gr/91-%F3%F5%E6%E7%F4%DE%F3%E5%E9%F2-%E3%E5%ED%E9%EA%DD%F2-%EA%E1%E9-off-topic-%E8%DD%EC%E1%F4%E1/8344-%F0%E5%F1%DF-%F4%E7%F2-%E5%EB%E5%F5%E8%E5%F1%DF%E1%F2-%F4%E7%F2-%F3%F5%ED%E5%DF%E4%E7%F3%E7%F2-%EA%E1%E9-%F4%EF%F5-%E1%ED%E1%F0%EF%F6%E5%FD%EA%F4%EF%F5-%F4%E7%F2-%EC%EF%DF%F1%E1%F2.html
Αν έριξες μια μια ματιά στη συζήτηση που παραπέμπω στο προηγούμενο ποστ μου, θα έπρεπε να είχες διαγνώσει ότι μάλλον κλίνω σε μια συγκεκριμένη νομοτελειακή άποψη, η οποία εμπεριέχει εν πολλοίς και στοιχεία της άποψης που εσύ πρεσβεύεις... Αν φυσικά διάβασες τη συζήτηση και αν, φυσικά, σε έχω καταλάβει σωστά :bigsmile:
Χμ... Ούτε συμφωνώ, ούτε διαφωνώ απόλυτα μαζί σου αγαπητέ Επαναστάτη 24. Θεωρώ ότι κάθε σύστημα πρόβλεψης έχει κι έναν προειδοποιητικό χαρακτήρα, όπου ο ενδιαφερόμενος όσο μπορεί παρεμβαίνει.
1. Κάπου αναφέρεις τον Stephen Hawking κι ότι σίγουρα στο χάρτη του θα υπήρχαν όλες οι όψεις. Μπορεί να υπήρχε ένδειξη που να υποδήλωνε π.χ. ότι είναι πεισματάρης. ¶λλες φορές όμως πεισματάρης = ξεροκέφαλος και άλλες πεισματάρης = επίμονος στους στόχους του. Ακόμα και υπό δυσμενή όψη, αυτός ο άνθρωπος μπορεί να κατάφερε πολλά ως επιστήμονας, γιατί αυτό επέλεξε ο ίδιος να κάνει.
2. Κάπου αλλού λες "Το άτομο που θα μεγαλώσει σε ένα σκληρό οικογενειακό περιβάλλον, με αδιαφορία, ασυνέπεια, απουσία συναισθήματος (κάτι που θα φαίνεται και στο χάρτη με σκληρές όψεις σέλήνης - Ήλιου υποθέτω), τι επιλογές θα κάνει στη ζωή του? Τις επιλογές που τόσα χρόνια διδάχτηκε από το λάθος περιβάλλον....δηλαδή? Τις λάθος επιλογές. Πιστεύω ότι και οι επιλογές αυτές θα απεικονίζονται και στο χάρτη του. Φαύλος κύκλος, οπότε?Προφανώς, ναι." Εδώ το άτομο δεν έχει μόνο αυτήν την επιλογή που λες... Σαφώς και μπορεί να γίνει σαν τα "μούτρα" της οικογένειάς του, αλλά από την άλλη μπορεί επειδή ο ίδιος ήταν αποδέκτης τέτοιων συμπεριφορών, μεγαλώνοντας να αποφασίσει ότι εκείνος δεν θα φερθεί έτσι στους γύρω του. Να έχει πάρει ένα μάθημα ζωής δηλαδή, που θα τον κάνει πιο συναισθηματικό, πιο δοτικό, πιο πονόψυχο.
3. Στο παράδειγμά σου "Με λίγα λόγια, ένα τετράγωνο σελήνης -Κρόνου θα είναι για πάντα τετράγωνο σελήνης - Κρόνου, το μαύρο μπορείς να το κάνεις γκρι, άσπρο όμως δε θα καταφέρεις να το κάνεις ποτέ." συμφωνώ ότι μπορεί ποτέ να μην το κάνεις άσπρο. Όμως πού το άσχημο αν μπορείς από μαύρο να το κάνεις γκρι; Ελεύθερη βούληση είναι κι αυτή, δεν κάθεσαι με σταυρωμένα χέρια να κοιτάζεις μοιρολατρικά το μαύρο. Μερικές φορές το γκρι είναι σωτήριο!
Όμως συμφωνώ μαζί σου στο ότι μερικά πράγματα δεν αλλάζουν, όσο κι αν παρέμβουμε. Μόνο που αυτά είναι πολύ λίγα. Στη ζωή μου αντιμετώπισα ασθένεια αγαπημένου μου προσώπου με κατάληξη το θάνατο και χαρακτήρισέ με ανόητη αν το θες, αλλά ακόμα και που γνώριζα το αποτέλεσμα, στιγμή δεν εγκατέλειψα την προσπάθεια για το καλύτερο. Τί κατάφερα; Απολύτως τίποτα. Κατά περίεργο τρόπο όμως ακόμα και τώρα δεν θεωρώ μάταιες τις τότε προσπάθειές μου.
Δεν πιστεύω απόλυτα στη μοίρα. Ναι για κάποια πράγματα, αλλά όχι για τα περισσότερα. Με την αστρολογία ασχολήθηκα για να δω τις τάσεις και τί με περιμένει. Για να έχω ένα "όπλο" εξτρα όπως αυτό της αστρολογικής γνώσης για να είμαι προετοιμασμένη καλύτερα. Αρχάρια είμαι ακόμα, αλλά κάτι καλύτερο θα καταφέρω!
Ευχαριστώ για το χρόνο σας. Καλό απόγευμα.
EPANASTATIS24
16-07-2010, 04:00 PM
cat9, καλημέρα! Βρήκα το post σου πολύ ενδιαφέρον!Συν τοις άλλοις, έχω μια συμπάθεια γενικά για τους Καρκίνους :bigsmile:
"Περισσότερες γνώσεις, περισσότερες θλίψεις", λέει η Βίβλος και άρχισα να πιστεύω από κάποιο σημείο και έπειτα πως η αναφορά αυτή αγγίζει και την αστρολογία. Είμαι από τους πρώτους που θα ήθελαν να πιστέψουν στην απόλυτη ελευθερία της ύπαρξης, κι αυτό για να καταφέρω να υπερνικήσω τη δική μου απαισιόδοξη στάση ζωής.
Σίγουρα, το να κοιτάζεις μοιρολατρικά το πρόβλημα και να τα ρίχνεις στον κακό Κρόνο δε βοηθάει σε καμία περίπτωση. Αυτό όμως στο οποίο σε βοηθάει η αστρολογία είναι να δεις τι έφταιξε και πότε θα πάψει να φταίει. Το μεγάλο πλεονέκτημά της για μένα είναι ταυτόχρονα και η μεγάλη δυστυχία μου.
Όταν γνωρίζεις πως ένα δύσκολο διάστημα έρχεται στη ζωή σου, σαφώς και προετοιμάζεσαι. Σαφώς και το αντιμετωπίζεις. Αλλά ξέρεις ότι δεν μπορείς να το αποφύγεις, θα βρέξει είτε κρατάς ομπρέλα είτε όχι. Οπως κι εσύ, ήξερες - στο παράδειγμα που μου αναφέρεις - ότι η κατάληξη θα ήταν άσχημη, άσχετα από τις προσπάθειές σου. Όφειλες ή ήθελες να προσπαθήσεις, να μην εγκαταλείψεις, να είσαι ήσυχη με τη συνείδησή σου, αλλά και πάλι το μοιραίο δε στάθηκε αναπόφευκτο και ανίκητο? Ο θάνατος, η πιο έσχατη μοιραία κατάληξη, αποστόμωσε κάθε προσπάθεια αμφισβήτησης του "πεπρωμένου".
Αυτό που καταλαβαίνω ότι θες να πεις είναι πως μπορούμε να διαχειριστούμε τη συμπεριφορά μας απέναντι σε ένα γεγονός ή μια κατάσταση. Σε αυτό συμφωνώ (με επιφύλαξη), αλλά εγώ θα ένιωθα ελεύθερος αν μπορούσα να διαχειριστώ το ίδιο το γεγονός και όχι τη συμπεριφορά μου σ'αυτό.
Ναι, αν οι γονείς σου σε πετάξουν στο δρόμο, μπορεί να γίνεις ενας σκληρός και αναίσθητος άνθρωπος, μπορεί και από αντανακλαστική αντίδραση να γίνεις δοτικός και πονόψυχος,όμως και στις δυό περιπτώσεις ο "πυρήνας" σου είναι ο ίδιος, είσαι κάποιος που οι γονείς του πέταξαν στο δρόμο δίχως την έγκρισή σου και θα πρέπει να το δεχτείς και να το αντιμετωπίσεις.
Αν εσύ είσαι ένα κακόβουλο άτομο και μου φέρεσαι με αγένεια, μπορείς να αλλάξεις τη συμπεριφορά σου. Μπορείς να μου μιλάς ευγενικά, αλλά θα παραμείνεις ένα κακόβουλο πλάσμα, που από μέσα του θα θέλει να με υποτιμήσει. Ο πυρήνας μας δεν αλλάζει, η συμπεριφορά μας ίσως ναι.
Δε συμφωνείς πως η πραγματική ελευθερία θα ήταν να μπορώ να γίνω ό,τι θέλω χωρίς περιορισμούς?Να μπορώ να επιβληθώ ακόμα και στο μαύρο, να το χρωματίσω όπως θέλω εγώ? Ο παράγοντας της τύχης έχει τόση δύναμη για μένα που η δική μου απάντηση σε αυτόν έχει μικρή σημασία. Αυτός καθορίζει αν θα γεννηθώ σε μια υποσιτισμένη χώρα της Αφρικής και καταλήξω εξαθλιωμένος εργάτης ή σε μια βασιλική οικογένεια που θα μου προσφέρονται όλα στα πόδια μου. Σου φέρνω ένα ακραίο παράδειγμα, βέβαια, απλά για τονίσω αυτό που υποστήριξα.
Αλλά εδώ έρχεται και η ανακουφιστική επίδραση της αστρολογίας, γιατί εκτός από την μπόρα, θα σου μιλήσει και για το ουράνιο τόξο μετά. Από εκεί μπορείς να αντλήσεις αισιοδοξία, γνωρίζοντας ότι το πρόβλημα θα έχει και τη λύση του. Η ίδια προ-γνώση δηλαδή που σε απογοητεύει με τα άσχημα, η ίδια σε λυτρώνει, βεβαιώνοντας σου ότι μετά έρχεται κάτι καλύτερο.
Υ.Σ. Κανένα αφοριστικό ύφος, ίσως φάνηκε έτσι:embarrest
Fotini Christodoulou
16-07-2010, 06:56 PM
To θέμα είναι ενδιαφέρον και με ενδιαφέρον επίσης παρακολουθώ όλες τις απόψεις. Ωστόσο προσωπικά δεν δέχομαι ότι είμαστε μαριονέτες των άστρων.:bigsmile:
Έχω αρκετά παραδείγματα που με οδηγούν στο συμπέρασμα ότι εάν επιχειρούμε να "αποκοπούμε" απο τις αλληλεπιδράσεις με το περιβάλλον μας( τους άλλους ανθρώπους που βρίσκονται γύρω μας) και επικεντρωθούμε καθαρά στον γενέθλιο μας χάρτη, υπάρχει η περίπτωση να πέσουμε έξω στις αρχικές μας εκτιμήσεις σε μια κατάσταση.
Κάθε όψη γενεθλιου, κάθε διέλευση, πρόοδος κτλ θα φέρει συχνά κάποια συγκεκριμένα πράγματα. Ωστόσο κάθε όψη "τροποποιείται" απο την σχέση της με κάποια άλλη "οψη" που θα εφαρμόσει πάνω μας κάποιος άλλος άνθρωπος. Και η συναισθηματική ή φυσική αντίδραση απέναντι στο κάθε ερέθισμα, θα τροποποιησει το αποτέλεσμα.
Μια διέλευση Κρόνου είναι σκληρή όταν ενεργοποιεί γενέθλιες σκληρές όψεις δεν αντιλέγω. Αλλά ο τρόπος που θα διαχειριστεί ο καθένας το όποιο γεγονός υπολογίσει ότι του ...έρχεται, είναι κάτι το οποίο είναι ρευστό και έστω και με "αόρατους" τρόπους, θα αλλοιώσει την αρχική προ-γνωση.
Η αστρολογία για μένα πρώτα απο όλα, είναι το πιο χρήσιμο εργαλείο εξερεύνησης του εαυτού μας και πολύυυυ μετά έρχεται και η γνώση των μελλούμενων, όχι με την μοιρολατρική έννοια, αλλά νομίζω με μια πιο ουσιαστική. Να γνωρίζω, ώστε να αποτρέψω ότι μπορώ και να ελαχιστοποιήσω τον αντίκτυπο όσων δεν μπορώ.
Στο θέμα της μοίρας ή ελευθερης βούλησης, επηρεασμένη απο την φιλοσοφία και όχι το θρησκευτικό κομμάτι του Βουδισμού και σε ελευθερη προσαρμογή με το δικό μου μυαλό, θεωρώ ότι δεν υπάρχει τυχαίο, αλλά αναγκαιότητα. Δεν υπάρχουν συμπτώσεις, αλλά "συμπαντικοί" συγχρονισμοί. Θεωρώ ότι η ψυχή μας ξέρει, έλκεται και λειτουργεί ως προς τα πράγματα που θα την κάνουν καλύτερη. Έτσι, παρόλο που θεωρώ ότι προτού έρθουμε στον κόσμο γνωρίζουμε ( και ορίζουμε) την πορεία μας στην ζωή, δεν είμαι μοιρολάτρης( αν και γκρινιάζω :laugh: ).
Νομίζω πως στην ουσία, η διαφωνία έχει να κάνει καθαρά με οπτική της ζωής μας και την φιλοσοφία μας - ειδικά σε ότι αφορά τα ..δύσκολα. Γιατί καλώς ή κακώς, κανείς δεν εκανε φιλοσοφικό στοχασμό επί των όψεων υπό καθεστώς μέθης απο ευτυχία, αλλά όταν κάποια όψη τον ζόρισε. Και εκεί ξαναερχόμαστε στην αστρολογία. Πως θα διαχειριστεί ο καθένας μας την ίδια όψη, με βάση όμως την προσωπικότητα του, τις συγκυρίες, το περιβάλλον του.
Λίγο σκόρπιες οι σκέψεις μου, τώρα που με ξαναδιαβάζω, ελπίζω να μην σας μπερδέψω.:bigsmile:
jupiterios
17-07-2010, 02:41 AM
Σε γενικες γραμμες συμφωνω με τον φιλο επαναστατη24.
Οπως εχω πει και σε παλιοτερη αναρτηση μου ο ζωδιακος κυκλος τα περικλειει στην κυριολεξια ΟΛΑ. Οι εξωγενεις επιρροες (οικογενειακο περιβαλλον, παιδεια, κονωνικος περιγυρος κτλ) ειναι ηδη μεσα στο χαρτη αποτυπωμενες. Ακομα και αυτη η δυναμη του ατομου για "ελευθερια επιλογης" ή οχι φαινονται ηδη στον χαρτη.
Και οταν λεω ΟΛΑ εννοω ολα τα θνητα. Ο μονος τροπος να υπερβεις το ζωδιακο κυκλο ειναι να φθασει η οντοτητα σου στο απολυτα ανωτερο επιπεδο της θεωσης ή της απορροφησης απο το ΟΛΟ. Αλλα εδω πλεον μιλαμε για πολυ ανωτερες κι ασυλληπτες καταστασεις avatar.... Ο ζωδιακος εντελει ειναι κωδικοποιημενα η αποτυπωση του Πλανου (ή αν προτιματε του Θειου Σχεδιου....)
Ως εκ τουτου ειναι αστειο πραγμα να λεμε οτι το πεπερασμενο πλασμα (= τεχνασμα) που αποκαλουμε Ανθρωπο διαθετει ελευθερια βουλησης ή επιλογης οσο αυτο παραμενει ταυτισμενο με το γηινο τμημα του, το Εγω. Ισως ενα ποσοστο ελευθεριας διαθετει το μη γηινο, το μη πεπερασμενο κομματι μας που ονομαζουμε Ψυχη. Αυτη πιστευω οτι σε ενα ανωτερο κι ασυνειδητο επιπεδο αποφασιζει ηδη προ γεννησεως μας για την πορεια μας. Και εμεις (δηλ το Εγω μας) σαν μαριονετες απλως εκτελουμε τις αποφασεις αυτες.
Αλλα και η Ψυχη ακομα δεν ειναι απολυτως ελευθερη. Υπακουει και αυτη σε καποιες αναγκαιοτητες και σε καποιους Νομους του Πλανου. Αν το Εγω μου σε αυτην τη ζωη δεν παρει το μαθημα του τοτε η Ψυχη μου ισως αναγκαστει να ξαναστειλει το Εγω μου μεταξεταστεο στην ιδια ταξη συμφωνα με τους σχολικους νομους του συμπαντος....
Αναγκα και οι θεοι πειθονται ελεγαν σοφα οι αρχαιοι. Αλλωστε και ο ιδιος ο Ιησους απο μια κοσμικη Αναγκαιοτητα δεν ενσαρκωθηκε για να σταυρωθει; Οπως το εννοουν οι γραφες χρειαστηκε να θυσιαστει για τη Σωτηρια του Ανθρωπου. Αρα, ακομα και στο θειο επιπεδο ενιοτε η ελευθερια επιλογης ακυρωνεται; Ποσω μαλλον για το ταπεινο ανθρωπινο επιπεδο....
Αλλα ετσι παντα ηταν ο Ανθρωπος... Το παραφουσκωμενο του Εγω τον κολακευε οτι εχει ελευθερια βουλησης, ή οτι ειναι το μοναδικο νοημον πλασμα στο συμπαν ολοκληρο, ή οτι ειναι ο εκλεκτος του θεου και αλλα τετοια χαζα για να βλογαμε τα γενια μας....
Και οσον αφορα το ρολο της Αστρολογιας αυτο που λεω συνηθως ειναι οτι τα αστρα ΔΕΝ μας επηρρεαζουν και ΔΕΝ ειμαστε μαριονετες τους. Απλως, τα αστρα, οι πλανητες ειναι το ΣΥΜΠΑΝΤΙΚΟ ΡΟΛΟΙ που δειχνουν το ποτε χρονικα θα εκπληρωθει η αποφαση που εχει ληφθει απο την δικη μας Ψυχη. Η Ψυχη μας αποφασιζει τι θα γινει, οχι τα αστρα. Οι πλανητες απλως το προσδιοριζουν χρονικα. Μονο αυτο....
Αγαπητέ Epanastati24 χαίρομαι που συμπαθείς του Καρκίνους, διότι κι εσύ ανήκεις σ' ένα από τα τέσσερα πιο αγαπημένα μου ζώδια. :bigsmile: ¶σε που σε αντίθετη περίπτωση θα άρχιζα την κλάψα και ξέρεις τί σημαίνει Καρκινίσια κλαουριά φαντάζομαι! :laugh:
Το ύφος σου δεν το βρήκα αφοριστικό όπως αναφέρεις στο υστερόγραφό σου. Λίγο "βαρύ" ίσως, με την έννοια ότι δίνεις αρκετή σημασία στη μοίρα, ενώ εγώ όχι. Κατάλαβες πιστεύω από τα γραφόμενά μου ότι δεν την απορρίπτω στα πάντα, αλλά δεν την δέχομαι κιόλας απόλυτα.
Θεωρώ ότι τις περισσότερες φορές, τα γεγονότα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε -είτε ευχάριστα, είτε δυσάρεστα- είναι αποτελέσματα των δικών μας σωστών ή λανθασμένων πράξεων.
Ένας αστρολογικός χάρτης μπορεί να μας πει τί θα μας συμβεί, αλλά δεν μας περιορίζει κιόλας! Μας βοηθάει να έχουμε μια εικόνα, αλλά στο χέρι μας είναι πώς θα χειριστούμε μια κατάσταση και πώς θα την εξελίξουμε.
Ναι εντάξει θα βρέξει, αλλά άλλο είναι να βγεις έξω με το φανελάκι, χωρίς ομπρέλα, να γίνεις μούσκεμα και να πάθεις και καμιά πνευμονία (τί λέω βραδιάτικα! ) κι άλλο να ξέρεις ότι θα ρίξει καρεκλοπόδαρα, να πάρεις την ομπρελίτσα σου και να φτάσεις στον προορισμό σου χωρίς καμιά δυσάρεστη συνέπεια. Εσύ απ΄ό,τι καταλαβαίνω επικεντρώνεσαι στο "γιατί να βρέξει; " Γιατί αν δεν έβρεχε ποτέ, ίσως να βαριόμασταν κιόλας! ¶σε που θα ζούσαμε και μέσα στην ξηρασία (απραξία).
Όσο για το προσωπικό παράδειγμα που ανάφερα στο προηγούμενο post μου, θα σου πω το εξής... Το μοιραίο δεν ήταν που έφυγε ο αγαπημένος μου αυτός άνθρωπος, ήταν κι άλλες ανατριχιαστικές "συμπτώσεις" σε συνδυασμό με αυτό. Τέλος πάντων, ας επικεντρωθώ όμως σ'αυτά που λες... Θα μπορούσα να το αποφύγω αν ήθελα και μάλιστα χωρίς καμιά τύψη. Ο άνθρωπος όμως ήταν πολύ καλός για να φύγει αναξιοπρεπώς. Αυτό το ρημάδι το μαύρο, ήθελα να το κάνω γκρι. Κι έτσι έγινε.
Δεν ξέρω πόση μεγάλη σημασία έχει αλλά ο Κρόνος τότε ήταν στον Καρκίνο (είχα κάτι παρατράγουδα και με τον Πλούτωνα εκείνη την εποχή αν θυμάμαι καλά). :mad:
Χμ... Δεν συμφωνώ στο ότι μπορούμε να αναπτυχθούμε χωρίς περιορισμούς. Όταν π.χ. έχουμε κάποιον να μας φέρνει κάθε πρωί τον καφέ στο κρεβάτι, ποτέ δεν θα μάθουμε να τον φτιάχνουμε. Θα μου πεις, καφετέρια θα ανοίξουμε; Εντάξει και καφετέρια να μην ανοίξουμε, μπορεί κάποια στιγμή το πρόσωπο που μας τον φτιάχνει να απουσιάσει. Τί θα γίνει δηλαδή; Δεν θα πιούμε καφέ; :blink:
Όσο για το κακόβουλο άτομο που λες, υπάρχει και η παροιμία "απ΄το ρόδο βγαίνει αγκάθι κι απ΄το αγκάθι βγαίνει ρόδο". Ναι συμφωνώ ότι μπορεί να επηρεαστεί το άτομο από τις γύρω του συμπεριφορές, αλλά αν ο "πυρήνας" του είναι καλός και ισχυρός (κι αυτό δεν το καθορίζει τίποτα, είναι εντελώς δικό του από τη γέννησή του) τότε θα έρθει η ώρα που θα ξαναβρεί το δρόμο του. Θέληση να υπάρχει και ελεύθερη βούληση! ;)
Από την άλλη υπάρχει κι ο μοιρολάτρης που θα πει εγώ έτσι μεγάλωσα, αυτά ξέρω, της μοίρας μου είναι γραμμένο να είμαι ο κακός της υπόθεσης... Βλέπεις αυτό το δεύτερο είναι πιο εύκολο, αφού δεν απαιτεί καμιά προσπάθεια...
Έχεις πολύ δίκιο εκεί που λες για το πού θα γεννηθεί κάποιος, αν θα είναι δηλαδή στην υποσιτισμένη Αφρική ή σε βασιλική οικογένεια. Μην με περάσεις σε παρακαλώ για πνεύμα αντιλογίας, αλλά και πάλι υπάρχουν εξαιρέσεις...!!! ;) Αν θέλεις ρίξε μια ματιά εδώ...
Amancio Ortega Biography - Spanish Billionaire (http://www.woopidoo.com/biography/amancio-ortega/index.htm)
Ingvar Kamprad Biography - Swedish Billionaire (http://www.woopidoo.com/biography/ingvar-kamprad/index.htm)
Oprah Winfrey - Wikipedia, the free encyclopedia (http://en.wikipedia.org/wiki/Oprah_Winfrey)
Κι επειδή μ' έπιασε πάλι απίστευτο μπλα, μπλα, κλείνοντας θέλω να ευχαριστήσω και την roadrunner που μίλησε πιο αναλυτικά για την αστρολογία σε συσχετισμό με την ελεύθερη βούληση.
Καληνύχτα κι ευχαριστώ για την ωραία και ήρεμη συζήτηση. :love:
Σε γενικες γραμμες συμφωνω με τον φιλο επαναστατη24.
Οπως εχω πει και σε παλιοτερη αναρτηση μου ο ζωδιακος κυκλος τα περικλειει στην κυριολεξια ΟΛΑ. Οι εξωγενεις επιρροες (οικογενειακο περιβαλλον, παιδεια, κονωνικος περιγυρος κτλ) ειναι ηδη μεσα στο χαρτη αποτυπωμενες. Ακομα και αυτη η δυναμη του ατομου για "ελευθερια επιλογης" ή οχι φαινονται ηδη στον χαρτη.
Και οταν λεω ΟΛΑ εννοω ολα τα θνητα. Ο μονος τροπος να υπερβεις το ζωδιακο κυκλο ειναι να φθασει η οντοτητα σου στο απολυτα ανωτερο επιπεδο της θεωσης ή της απορροφησης απο το ΟΛΟ. Αλλα εδω πλεον μιλαμε για πολυ ανωτερες κι ασυλληπτες καταστασεις avatar.... Ο ζωδιακος εντελει ειναι κωδικοποιημενα η αποτυπωση του Πλανου (ή αν προτιματε του Θειου Σχεδιου....)
Ως εκ τουτου ειναι αστειο πραγμα να λεμε οτι το πεπερασμενο πλασμα (= τεχνασμα) που αποκαλουμε Ανθρωπο διαθετει ελευθερια βουλησης ή επιλογης οσο αυτο παραμενει ταυτισμενο με το γηινο τμημα του, το Εγω. Ισως ενα ποσοστο ελευθεριας διαθετει το μη γηινο, το μη πεπερασμενο κομματι μας που ονομαζουμε Ψυχη. Αυτη πιστευω οτι σε ενα ανωτερο κι ασυνειδητο επιπεδο αποφασιζει ηδη προ γεννησεως μας για την πορεια μας. Και εμεις (δηλ το Εγω μας) σαν μαριονετες απλως εκτελουμε τις αποφασεις αυτες.
Αλλα και η Ψυχη ακομα δεν ειναι απολυτως ελευθερη. Υπακουει και αυτη σε καποιες αναγκαιοτητες και σε καποιους Νομους του Πλανου. Αν το Εγω μου σε αυτην τη ζωη δεν παρει το μαθημα του τοτε η Ψυχη μου ισως αναγκαστει να ξαναστειλει το Εγω μου μεταξεταστεο στην ιδια ταξη συμφωνα με τους σχολικους νομους του συμπαντος....
Αναγκα και οι θεοι πειθονται ελεγαν σοφα οι αρχαιοι. Αλλωστε και ο ιδιος ο Ιησους απο μια κοσμικη Αναγκαιοτητα δεν ενσαρκωθηκε για να σταυρωθει; Οπως το εννοουν οι γραφες χρειαστηκε να θυσιαστει για τη Σωτηρια του Ανθρωπου. Αρα, ακομα και στο θειο επιπεδο ενιοτε η ελευθερια επιλογης ακυρωνεται; Ποσω μαλλον για το ταπεινο ανθρωπινο επιπεδο....
Αλλα ετσι παντα ηταν ο Ανθρωπος... Το παραφουσκωμενο του Εγω τον κολακευε οτι εχει ελευθερια βουλησης, ή οτι ειναι το μοναδικο νοημον πλασμα στο συμπαν ολοκληρο, ή οτι ειναι ο εκλεκτος του θεου και αλλα τετοια χαζα για να βλογαμε τα γενια μας....
Και οσον αφορα το ρολο της Αστρολογιας αυτο που λεω συνηθως ειναι οτι τα αστρα ΔΕΝ μας επηρρεαζουν και ΔΕΝ ειμαστε μαριονετες τους. Απλως, τα αστρα, οι πλανητες ειναι το ΣΥΜΠΑΝΤΙΚΟ ΡΟΛΟΙ που δειχνουν το ποτε χρονικα θα εκπληρωθει η αποφαση που εχει ληφθει απο την δικη μας Ψυχη. Η Ψυχη μας αποφασιζει τι θα γινει, οχι τα αστρα. Οι πλανητες απλως το προσδιοριζουν χρονικα. Μονο αυτο....
Η ισχύς εν τη ενώσει πιστεύω jupiterios. Το εγώ με τις επίγειες πράξεις του θα φροντίσει έτσι ώστε να μην ξαναγυρίσουν μαζί με την ψυχή ως μεταξεταστέοι. Γιατί πιστεύω ότι τίποτα από τα 2 δεν πάει μόνο του. Το μόνο πλάνο που αναγνωρίζω, είναι ότι αν δεν πράξω τα δέοντα, το σύμπαν θα με ξαναγυρίσει πίσω σέρνοντας από κοντά και την ταλαίπωρη ψυχή μου (γιατί η ταλαιπωρία του εγώ, είναι σχεδόν ένα τίποτα μπροστά στην ταλαιπωρία της ψυχής). Το εγώ δεν πρέπει ούτε να υπερεκτιμάται, ούτε και να υποτιμάται. Είναι το "εργαλείο" που θα βοηθήσει τον άνθρωπο σαν οντότητα είτε επίγεια, είτε συμπαντική. Αν είναι όλα να δουλεύουν βάσει σχεδίου, χωρίς καμιά ελευθερία της βούλησης, τότε δεν βλέπω γιατί να προσπαθούμε, να παλεύουμε και τελικά γιατί να ζούμε.
Η σωτηρία της ψυχής είναι πολύ μεγάλο πράγμα που λεει και το άσμα και δεν βλέπω κανένα λόγο να μας πετάει το σύμπαν εδώ αφαιρώντας μας κάθε πρωτοβουλία γι' αυτήν την σωτηρία της. Το σύμπαν όμως είναι δίκαιο και φυσικά μας έχει δωρίσει την ελεύθερη βούληση ως όπλο που από μας εξαρτάται πώς θα το χρησιμοποιήσουμε.
jupiterios
17-07-2010, 05:25 AM
Να επαναδιατυπωσω την αποψη μου λοιπον για να γινω κατανοητος και για να απαντησω στη φιλη cat9.
Καταρχην θεωρω οτι γενικα μιλωντας υπαρχουν 3 επιπεδα
1. επιπεδο του Ζωδιακου Κυκλου. Ειναι το χαμηλοτερο επιπεδο, της υλης, το γηινο. Κανει κουμαντο το Εγω το οποιο ομως υποκειται σε πληθος Νομων και Αναγκαιοτητων που καθοριζονται απο τους ανωτερους κοσμους. Ως εκ τουτου ειναι ο κοσμος του Πεπρωμενου. Εδω λοιπον οι αρχες της αστρολογιας μπορουν και λειτουργουν. Στο επιπεδο αυτο γεννιομαστε, ζουμε, και δρουμε οι περισσοτεροι απο εμας τους κοινους θνητους.
2. επιπεδο της Ψυχης. Ειναι το ενδιαμεσο μεταβατικο σταδιο οπου υπαρχει η Ψυχη μας. Η οποια εχει ενα βαθμο ελευθεριας βουλησης αλλα οχι απολυτο.
3. επιπεδο του ΟΛΟΥ. Ειναι το ανωτερο επιπεδο Avatar, εδω υπαρχει η ενωση με το ΟΛΟ, με τον Πατερα. Ειναι το επιπεδο της Απολυτης Αληθειας κι Ελευθεριας.
Το σύμπαν όμως είναι δίκαιο και φυσικά μας έχει δωρίσει την ελεύθερη βούληση ως όπλο που από μας εξαρτάται πώς θα το χρησιμοποιήσουμε.
Φυσικα και υπαρχει Ελευθερια βουλησης αλλα τη διαθετει μονο η Ψυχη μας. Και παλι ομως σε σχετικο βαθμο, υποκειται σε νομους και αναγκαιοτητες και αυτη. Αντιθετως, το Εγω ειναι ενα μηχανιστικο ον, μια μαριονετα που υπακουει σε εντολες της Ψυχης.
Δυστυχως η συντριπτικη πλειοψηφια των ανθρωπων παραμενουν εγκλωβισμενοι στον γηινο κοσμο του Εγω και στα δελεαρ αυτου (βλ απολαυσεις της ζωης, πειρασμοι κλπ) και αδυνατουν να ξεφυγουν απο αυτο παρολες τις φιλοτιμες παροτρυνσεις της Ψυχης (μας στελνει παθηματα που ελπιζει να γινουν μαθηματα). Καταλαβαινεις λοιπον γιατι λεω οτι στο γηινο επιπεδο του Εγω ή κοσμο του Ζωδιακου, δεν υπαρχει ελευθερια βουλησης ουτε για αστειο;
Αν είναι όλα να δουλεύουν βάσει σχεδίου, χωρίς καμιά ελευθερία της βούλησης, τότε δεν βλέπω γιατί να προσπαθούμε, να παλεύουμε και τελικά γιατί να ζούμε.............και δεν βλέπω κανένα λόγο να μας πετάει το σύμπαν εδώ αφαιρώντας μας κάθε πρωτοβουλία γι' αυτήν την σωτηρία της
Παραδοξως, φιλη μου, το σχεδιο που εχει το Συμπαν για εμας ειναι να βρουμε τελικα την Απολυτη Ελευθερια με τρια καθολου απλα βηματα.....:
1. να υπερβουμε το Εγω ή γηινο επιπεδο ή ζωδιακο κυκλο.
2. να φτασουμε το επιπεδο της Ψυχης και με την βοηθεια αυτης
3. να ανελθουμε ακομα ψηλοτερα, εξω απο τον Ζωδιακο Κυκλο, στο ΟΛΟ οπου υπαρχει η πραγματικη Ελευθερη Βουληση.
Με αλλα λογια στο γηινο επιπεδο του Εγω που βρισκομαι τωρα, τον Ζωδιακο Κοσμο οπως τον ονομαζω, δεν υπαρχει Ελευθερια. Ουτε για αστειο! Για να την αποκτησω θα πρεπει να ακολουθησω το Πλανο, δηλ να απαλλαγω απο το Εγω και το γηινο επιπεδο του Ζωδιακου Κυκλου, να ταυτιστω με την Ψυχη και μετα να απορροφηθω απο το ΟΛΟ (διαδικασια της θεωσης). Στο ΟΛΟ υπαρχει πραγματικη Ελευθερια, σε κανενα αλλο επιπεδο.
Η Ψυχη μου ειναι το ενδιαμεσο σταδιο, ο μεσολαβητης που θα με βοηθησει να υπερβω τον στενο Ζωδιακο Κυκλο (δηλ. το γηινο επιπεδο, το Εγω) οπου δεν υπαρχει καμμια Ελευθερια, καμμια Αληθεια παρα μονο Ψευδαισθησεις. Και κατοπιν θα με σπρωξει προς τα πανω για να ενωθω με το ΟΛΟ (ανωτερο επιπεδο avatar) οπου εκει μονο υπαρχει αληθινη Ελευθερια.
Για ολους εμας που ζουμε ακομα στον κοσμο του Ζωδιακου Κυκλου, στον κοσμο του Εγω, θα τελουμε υπο καθεστως Πεπρωμενου. Αρα υποκειμεθα στους Νομους του Ζωδιακου και της Αστρολογιας. Αρα η Αστρολογια μπορει να μιλησει με ακριβεια για μας, για το ποιον μας και για το μελλον μας. Οι Νομοι της θα παψουν να ισχυουν για εμας μολις υπερβουμε τον Ζωδιακο Κυκλο, περασουμε στο ΟΛΟ και ενωθουμε με το ΟΛΟ. Τοτε θα ειμαστε το ΟΛΟ. Το αν εχουμε τις δυνατοτητες να κανουμε αυτο το ιερο αλμα νομιζω οτι λογικα φαινεται καπου στο γενεθλιο ωροσκοπιο μας....
Και μιας και ανεφερα τον Ιησου, θεωρω οτι δεν ηταν παιδι του Ζωδιακου ή γηινου Επιπεδου. Ηλθε κατευθειαν απο το επιπεδο της Ψυχης. Γι'αυτο ονομαστηκε θεανθρωπος επειδη δεν ηταν του κοσμου τουτου (του ζωδιακου). Ειχε ενα επιπεδο Ελευθερης Βουλησης (θαυματουργουσε επιβαλλοντας την Βουληση του πανω στην υλη) αλλα οχι απολυτα (υποκειταν ακομη και Αυτος στο Πεπρωμενο: επρεπε να θυσιαστει). Οταν ομως εκπληρωσε το πεπρωμενο του ανηλθε στο ανωτερο Επιπεδο Avatar, στο επιπεδο του Πατερα, ή οπως το ονομαζω εγω στο επιπεδο του ΟΛΟΥ.
Kαλημέρα!
Αγαπητέ jupiterios, να είσαι καλά για την απάντηση, αλλά θέλω να ρωτήσω το εξής... Αυτά είναι κάποια πράγματα τα οποία έχεις διαβάσει και τα έχεις ασπαστεί σαν θεωρίες; Σε βιβλία με θρησκευτικό περιεχόμενο; Αστρολογικό ή μήπως γενικότερα μεταφυσικό; Μην με παρεξηγείς για την ερώτηση, αλλά πραγματικά θα ήθελα να ξέρω.
Όπως και να 'χει ποτέ δεν θεώρησα ότι τα σημαντικά πράγματα, πρέπει να είναι και πολύπλοκα. Αντίθετα όσο πιο σημαντικά, τόσο πιο απλά. Αδαής; Μπορεί... Όμως και απλή και κατανοητή.
Δεν πιστεύω σε τίποτα απ΄όλα αυτά. Το τί πιστεύω περί σύμπαντος το ανάφερα πιο πάνω. 2 τα επίπεδα, επίγειο και ουρανιο και τέρμα. Είσαι καλός άνθρωπος; Ok, μένεις εκεί πάνω. Δεν ήσουν; Πάρε τη ψυχή σου αγκαζέ και άντε ξανά κάτω να μάθεις να πορεύεσαι. Ούτε ενδιάμεσα επίπεδα, ούτε avatar, oύτε πατέρες, ούτε νόμοι αναγκαιοτήτων, ούτε όλα αυτά που αναφέρεις. Μια δίκαιη ανώτερη δύναμη υπάρχει -που δεν έχει ανάγκη περαιτέρω χαρακτηρισμών- και τέλος.
Βέβαια εδώ τίθεται θέμα πίστης... τί πιστεύει ο καθένας μας ως ανώτερη δύναμη. Μεγάλες οι διαφορές μας και δεν νομίζω ότι θα συγκλίνουν ούτε γι' αστείο.
Όμως δεν με ενοχλεί αυτό, γιατί η ουσία είναι το αποτέλεσμα. Να είναι θετικό και οι άνθρωποι να βελτιώνονται. Το πώς ας το βρει ο καθένας μας.
EPANASTATIS24
17-07-2010, 02:25 PM
cat9, τώρα θέτεις ένα άλλο σημαντικό ζήτημα: το ζήτημα της προσωπικότητας που πάλι καταλήγει στο ζήτημα των επιλογών μας. Τι θα πει ήσουν καλός άνθρωπος? Είναι λίγο εώς πολύ σχετικό αυτό που λές. Διότι έχω π.χ. μια σύνοδο ¶ρη - Ποσειδώνα στο 12ο οίκο ή στον 8ο, άρα θα τις κάνω τις βρωμοδουλειές μου ή μπορεί να γίνω μνησίκακος με τους άλλους. Φταίω όμως πραγματικά εγώ? Αν λογοδοτήσω στην ανώτερη δύναμη, έχω την απάντηση στο τσεπάκι: "Μα είχα σύνοδο ¶ρη - Ποσειδώνα και με έσπρωχνε προς τα κει..".
Fotini Christodoulou
17-07-2010, 03:25 PM
. Τι θα πει ήσουν καλός άνθρωπος? Είναι λίγο εώς πολύ σχετικό αυτό που λές. Διότι έχω π.χ. μια σύνοδο ¶ρη - Ποσειδώνα στο 12ο οίκο ή στον 8ο, άρα θα τις κάνω τις βρωμοδουλειές μου ή μπορεί να γίνω μνησίκακος με τους άλλους. Φταίω όμως πραγματικά εγώ? Αν λογοδοτήσω στην ανώτερη δύναμη, έχω την απάντηση στο τσεπάκι: "Μα είχα σύνοδο ¶ρη - Ποσειδώνα και με έσπρωχνε προς τα κει..".
Ή μπορεί να γίνω γιατρός και να δουλεψω σε κάποιο ίδρυμα, ή να δουλέψω στην διαχείριση πόρων τρίτων, με φιλανθρωπικό χαρακτήρα. Οι όψεις εκτός του ότι είναι αμφίδρομες, λειτουργούν και σε συνάρτηση με ολόκληρο τον χάρτη. Η επιλογή όμως του πως θα εφαρμοστούν είναι σε ένα σημαντικό βαθμό, δικη μας.
Στον χάρτη μου έχω τετράγωνα Σελήνης- Ηλιου Δία με τον Πλούτωνα. Θα έπρεπε να είμαι αυταρχική, μνησίκακη, να πατάω επί πτωμάτων για να πετύχω τον σκοπό μου, να μην δέχομαι καμία άλλη άποψη εκτός της δικής μου, να θέλω να ελεγχω τους άλλους και πολλά πολλά άλλα; Δεν έχω την επιλογή, να προσπαθώ να ελέγξω, αντί τους άλλους, τον εαυτό μου και να προσπαθήσω να γίνω καλύτερος άνθρωπος ακόμα και με προσωπικό κόστος;
Έχω τετράγωνο ¶ρη Ποσειδώνα, πρέπει να γίνω βίαιη, ή να εκμεταλλεύομαι τους άλλους ή να εργαστώ για έναν καλό σκοπό,ή να αφεθώ και δέχομαι τα πάντα παθητικά, ή να μάθω να συγκεντρώνω τις δυνάμεις μου σε κάτι συγκεκριμένο που θέλω αντί να ανακατεύομαι με 1500 πράγματα; Όλα αυτά αποτελούν ερμηνεία των ίδιων όψεων. Η επιλογή της εφαρμογής τους όμως, είναι δική μας επιλογή και το καλύτερο είναι μέσα απο την γνώση που προσφέρει η αστρολογία για το δυναμικό μας, να είναι και συνειδητή επιλογή.:bigsmile: Και αυτή είναι για μένα προσωπικά, η μοναδική εντελώς ελεύθερη επιλογή.:bigsmile:
cat9, τώρα θέτεις ένα άλλο σημαντικό ζήτημα: το ζήτημα της προσωπικότητας που πάλι καταλήγει στο ζήτημα των επιλογών μας. Τι θα πει ήσουν καλός άνθρωπος? Είναι λίγο εώς πολύ σχετικό αυτό που λές. Διότι έχω π.χ. μια σύνοδο ¶ρη - Ποσειδώνα στο 12ο οίκο ή στον 8ο, άρα θα τις κάνω τις βρωμοδουλειές μου ή μπορεί να γίνω μνησίκακος με τους άλλους. Φταίω όμως πραγματικά εγώ? Αν λογοδοτήσω στην ανώτερη δύναμη, έχω την απάντηση στο τσεπάκι: "Μα είχα σύνοδο ¶ρη - Ποσειδώνα και με έσπρωχνε προς τα κει..".
Αυτό ακριβώς θέλω να πω! Δεν μπορούμε να λογοδοτούμε σε ανώτερη δύναμη και να χρησιμοποιούμε δικαιολογίες τύπου "μα είχα σύνοδο ¶ρη-Πλούτωνα"! Την είχες τη σύνοδο, τί έκανες όμως για να εξελιχθείς; Εδώ μπαίνει το πώς έχουμε πράξει στη ζωή μας και αναλόγως θα κριθούμε.
Το καλός άνθρωπος ήταν πράγματι πολύ γενικευμένο από τη μεριά μου, απλά θεώρησα πια ότι ήδη είχα δώσει το "στίγμα" μου σαν τρόπο σκέψης, οπότε δεν χρειαζόταν να αναλύσω άλλο. Δεν μπορώ να δεχτώ ότι μια ανώτερη δύναμη (εγώ το ονομάζω σύμπαν) θα ασχοληθεί να φτιάξει πλάνο με το αν π.χ. πηγαίνοντας στο μπάνιο, σκοντάψω και πέσω. Θεωρώ ότι το μειώνω, το υβρίζω, το κάνω πολύ ευτελές με τέτοιου είδους σκέψεις, προκειμένου να δεχτώ ότι ήμουν απλώς απρόσεκτη. Δικαιολογίες δηλαδή, για να μην σηκώσω το βάρος της αφηρημάδας μου. Το σύμπαν θα ασχοληθεί μαζί μου για πολύ σοβαρότερα θέματα. Θέλω να πιστεύω σε κάτι πραγματικά ανώτερο.
Δεν νομίζω ότι διαφωνώ κάπου μαζί σου. Ίσως να μην απέδωσα σωστά αυτό που σκεφτόμουν...
Ελπίζω να έχει γίνει κατανοητός ο τρόπος που πιστεύω στα επίγεια και στα ουράνια. Στη μοίρα και στην ελεύθερη βούληση. Γιατί πραγματικά δεν έχω να προσθέσω κάτι άλλο, εκτός από το να επαναλαμβάνομαι και να γίνομαι βαρετή... :worried:
Χωρίς καμία απολύτως διάθεση κολακείας epanastati24, ευχαριστώ για το αρχικό θέμα που έθιξες. Ήσουν σαφής, κατανοητός και μεταδοτικός στο λόγο σου. Τα μέλη είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις και μερικές ομολογώ ότι ήταν πολύ ενδιαφέρουσες. Να είσαι καλά. Perfect
jupiterios
17-07-2010, 04:16 PM
Αγαπητέ jupiterios, να είσαι καλά για την απάντηση, αλλά θέλω να ρωτήσω το εξής... Αυτά είναι κάποια πράγματα τα οποία έχεις διαβάσει και τα έχεις ασπαστεί σαν θεωρίες;
Αγαπητη cat9 οσα ανεφερα παραπανω ειναι μια συνοπτικη και καπως χονδροειδης αναφορα οσων εχω κατα καιρους μελετησει απο διαφορες σχολες και συγγραφεις. Φυσικα το εχεις καταλαβει πιστευω οτι δεν τα εβγαλα απο το μυαλο μου. Σε καποιους ισως θυμισουν βουδιστικη σκεψη, σε αλλους ισως την θεοσοφικη σκεψη, σε καποιους τριτους ισως ακομα και τις θεωριες της ψυχαναλησης που μιλαει για το Εγω, το Υπερεγω και το Αυτο και παει λεγοντας. Ειναι ενας συγκερασμος επιρροων απο διαφορα συστηματα σκεψης που ομως πανω κατω λενε τα ιδια.
Παντως αν το ψαξεις περισσοτερο (πχ καμπαλα, θεοσοφια, μασονικες θεωρησεις, εσωτερικος χριστιανισμος κλπ) θα δεις οτι τα πραγματα δεν ειναι τοσο απλα. Δεν ειναι μονο 2 τα επιπεδα οπως λες επιγειο και ουρανιο. Στην πραγματικοτητα δεν ειναι ουτε 3 οπως απλοϊκα ειπα εγω. Ειναι πολυ περισσοτερα (καποιοι μιλουν για 7, καποιοι αλλοι για 9). Λενε ας πουμε οτι υπαρχει επισης το βασιλειο της ανοργανης υλης (αψυχα αντικειμενα), το βασιλειο των αγγελων (ανωτερες οντοτητες) και κ.ο.κ. μεχρι να φτασεις στο υψιστο επιπεδο του Απολυτου, του Μοναδικου Θεου, του ΟΛΟΥ. Εξαρταται παντα ποια σχολη σκεψης ακολουθεις.
Φυσικα ολα αυτα δεν αποδεικνυονται εμπειρικα - οποτε ειναι θεμα προσωπικης πιστης, παιδειας και αντιληψης για το τι θα δεχτεις και τι θα απορριψεις.
EPANASTATIS24
17-07-2010, 04:38 PM
Λοιπόν, το θέμα της ελεύθερης βούλησης είναι περίπλοκο και εξαρτάται μάλλον από τη φιλοσοφική τοποθέτηση του καθενός.Υπάρχουν πολλές θεωρίες και για την ανθρώπινη ανάπτυξη και για την ανθρώπινη ύπαρξη.
Εγώ μάλλον συντάσσομαι με την άποψη του Freud, όπως είπε ο jupiterios, όπου το μεγαλύτερο έλεγχο της συμπεριφοράς μας τον έχει το ασυνείδητο και όχι το συνειδητό. Αυτό το ασυνείδητο πλάνο απεικονίζεται πιστεύω στο γενέθλιο χάρτη και από εκεί και πέρα ξεκινά η διαδικασία επαλήθευσης-εκπλήρωσης.
Roadrunner, δηλαδή έχεις καταφέρει κάθε φορά που το γενέθλιο τετράγωνο Αρη-Ποσειδώνα σου ενεργοποιείται με άσχημο τρόπο, να το εκμεταλλεύεσαι προς όφελός σου?
Fotini Christodoulou
17-07-2010, 04:44 PM
Roadrunner, δηλαδή έχεις καταφέρει κάθε φορά που το γενέθλιο τετράγωνο Αρη-Ποσειδώνα σου ενεργοποιείται με άσχημο τρόπο, να το εκμεταλλεύεσαι προς όφελός σου?
Όχι κάθε φορά, αλλά κάθε φορά προσπαθώ πάντως. Κάποιες φορές τα καταφέρνω, κάποιες φορές όχι. Αλλά πάντως δεν βλέπω μοιρολατρικά την όψη.:bigsmile: Επειδή ωστόσο το "προς όφελος μου" δεν μου αρέσει και τόσο, θα έλεγα με όχι και τόσο άσχημο αντίκτυπο στην ζωή μου. Κι αυτό γιατί κάποιες φορές επιλέγουμε συνειδητά κάτι που δεν είναι προς όφελος μας, αλλά προς όφελος των υπολοίπων.:bigsmile:
katiakiss
17-07-2010, 09:06 PM
Λοιπόν, το θέμα της ελεύθερης βούλησης είναι περίπλοκο και εξαρτάται μάλλον από τη φιλοσοφική τοποθέτηση του καθενός.Υπάρχουν πολλές θεωρίες και για την ανθρώπινη ανάπτυξη και για την ανθρώπινη ύπαρξη.
Εγώ μάλλον συντάσσομαι με την άποψη του Freud, όπως είπε ο jupiterios, όπου το μεγαλύτερο έλεγχο της συμπεριφοράς μας τον έχει το ασυνείδητο και όχι το συνειδητό. Αυτό το ασυνείδητο πλάνο απεικονίζεται πιστεύω στο γενέθλιο χάρτη και από εκεί και πέρα ξεκινά η διαδικασία επαλήθευσης-εκπλήρωσης.
Roadrunner, δηλαδή έχεις καταφέρει κάθε φορά που το γενέθλιο τετράγωνο Αρη-Ποσειδώνα σου ενεργοποιείται με άσχημο τρόπο, να το εκμεταλλεύεσαι προς όφελός σου?Αγαπητέ μου τείνω να συμφωνήσω μαζί σου σχετικά με την απεικόνιση του ασυνείδητου στις επιλογές της ζωής που έχουν υλική υπόσταση και πρακτικό αντίκτυπο. Πράγματι ο χάρτης του καθενός ενέχει θέση εγχειρίδιου χρήσης ενός πολύπλοκου «μηχανισμού». Είναι κάτι σαν τους κανόνες ενός παιχνιδιού.
Η δική μου φιλοσοφία -γιατί στην πραγματικότητα ο καθένας φτιάχνει το δικό του φιλοσοφικό οικοδόμημα και είναι τέτοιο που να εναρμονίζεται με το σύστημα αξιών του- η καρδιά του «μηχανισμού», τοποθετείτε στο σημείο που βρίσκονται οι δεσμοί της σελήνης. Σε αυτή την ζωή ήρθες να «παίξεις» ένα παιχνίδι που σκοπός του είναι να φέρεις σε πέρας την αποστολή σου με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Ο χάρτης μας, μας δείχνει με τι εφόδια και τι αντιξοότητες θα παίξουμε αυτό το παιχνίδι. Αυτό από μόνο του έχει κάτι το μοιραίο, αλλά αφήνει περιθώρια για ελεύθερη βούληση. Το πόσο καλά θα παίξεις και τι θα αποκομίσεις από την χαρά του παιχνιδιού, είναι στο χέρι σου!
Όταν έχεις έναν ¶ρη σε τετράγωνο με τον Ποσειδώνα και αυτό το ξέρεις, το να μην αντισταθείς στις αδυναμίες σου, είναι μόνο δικό σου θέμα. Οι σειρήνες και οι Κύκλωπες δεν εμπόδισαν τον Οδυσσέα να φτάσει στην Ιθάκη του, ακόμα κι όταν οι θεοί δεν ήθελαν να το επιτρέψουν.
Ωστόσο πιστεύω ότι το πιο μοιραίο που μπορώ να δεχτώ, είναι ότι κάποιοι έρχονται σ’ αυτή την ζωή με μεγάλα περιθώρια για ελεύθερη βούληση, κάποιοι με λιγότερα και κάποιοι με ελάχιστα.
Είμαι ένας άνθρωπος που όταν παίζω μια απλή παρτίδα τάβλι, συνεχίζω την παρτίδα ακόμα κι όταν έχω πιαστεί στην παραμάνα. Ξέρεις κάτι; Πολλές φορές μου έχουν κλείσει το τάβλι στα μούτρα επειδή κέρδισα μια τέτοια χαμένη παρτίδα. Είχα όμως την ελεύθερη βούληση να την παίξω ακόμα κι όταν ο συμπαίκτης μου χαμογελούσε ειρωνικά. Εντελώς απλοϊκό θα μου πεις, αλλά το λέω για να προσθέσω ότι ίσως να μην συνέχιζα το παιχνίδι μέχρι την νίκη αν δεν είχα τον Κριό στον Ωροσκόπο. Σ’ αυτό θα συμφωνήσω. Από την άλλη, για τον ίδιο λόγο, ίσως να ήμουν εγώ εκείνη που θα έκλεινα το τάβλι με θυμό επειδή έχασα.
Ελπίζω να έπιασες το πνεύμα μου.
Κοραλλία Μόζορα
18-07-2010, 12:02 AM
Ακριβώς αυτό πιστεύω κι εγώ, τον μεγαλύτερο έλεγχο της συμπεριφοράς μας τον έχει το ασυνείδητο. Έτσι, εμείς μη γνωρίζοντας τις μέσα μας συνθήκες που μας οδηγούν σε γεγονότα και επιλογές πιστεύουμε ότι ήταν τυχαία ή θέμα πεπρωμένου. Επομένως το κλειδί στο θέμα της ελεύθερης βούλησης είναι η αυτογνωσία, η βαθύτερη γνώση του εαυτού μας.
MrGalaxy
18-07-2010, 07:27 PM
Εγώ πάντως πιστεύω οτι μπορεί να ειμαστε ερμαια των πλανητων και του κοινουνικού μας περίγυρου αλλά και πάλι είμαστε και μπορούμε να είμαστε ελεύθεροι..! Αν σκεφτουμε πως οι "πρωτόπλαστοι" είχαν έναν γενέθλιο χάρτη και τα παιδιά τους επηρεάστηκαν από αυτούς αλλα και από τον γενέθλιο χάρτη τους και πάει λέγοντας μέχρι σήμερα!! πάει να πει ότι είμαστε περιορισμένοι στο να κάνουμε καποια πράγματα.. Αλλά για να τα κάνουμε αυτά τα πράγματα πρέπει να το αποφασίσουμε να τα κάνουμε!! "Εμείς" και μόνο εμείς.. Κανένας άλλος.. Τώρα το γεγονός ότι μας επηρέασε το σύμπαν να αποφασίσουμε δεν μας κόβει την ελευθερία να αποφασίσουμε μόνοι μας. Σύμφωνα βέβαια και με τν "κακό" μας Κρόνο και όλους τους άλλους πλανήτες..! Αλλα στην τελική, αυτοί ειμαστε.. Ένα μάτσο πλανήτες!!!!:laugh:
katiakiss
19-07-2010, 03:46 AM
Εγώ πάντως πιστεύω οτι μπορεί να ειμαστε ερμαια των πλανητων και του κοινουνικού μας περίγυρου αλλά και πάλι είμαστε και μπορούμε να είμαστε ελεύθεροι..! Αν σκεφτουμε πως οι "πρωτόπλαστοι" είχαν έναν γενέθλιο χάρτη και τα παιδιά τους επηρεάστηκαν από αυτούς αλλα και από τον γενέθλιο χάρτη τους και πάει λέγοντας μέχρι σήμερα!! πάει να πει ότι είμαστε περιορισμένοι στο να κάνουμε καποια πράγματα.. Αλλά για να τα κάνουμε αυτά τα πράγματα πρέπει να το αποφασίσουμε να τα κάνουμε!! "Εμείς" και μόνο εμείς.. Κανένας άλλος.. Τώρα το γεγονός ότι μας επηρέασε το σύμπαν να αποφασίσουμε δεν μας κόβει την ελευθερία να αποφασίσουμε μόνοι μας. Σύμφωνα βέβαια και με τν "κακό" μας Κρόνο και όλους τους άλλους πλανήτες..! Αλλα στην τελική, αυτοί ειμαστε.. Ένα μάτσο πλανήτες!!!!:laugh:Αγαπητέ νεαρέ και μεταφυσικά ανήσυχο ψαράκι μας, νομίζω ότι το νερό στη γυάλα σου έχει θολώσει ελαφρώς και δεν σε χωράει πια! Κάνε ένα σάλτο στην ανοιχτή θάλασσα και άσε την αλμύρα να σε ψήσει. Πριν μου θυμώσεις, να σου πω ότι η εικοσαετία που μας χωρίζει με κάνει να σου καταθέτω με αγάπη ότι σου καταθέτω. Στην ηλικία αυτή υπήρξαμε κι όλοι οι υπόλοιποι και είναι η στιγμή σου να αναρωτηθείς για τα μυστήρια του κόσμου. Ωστόσο, η γυάλα που ανέφερα πριν, ήταν μεταφορικής σημασίας. Εννοώ ότι είναι καιρός να σκεφτείς να σπάσεις τα κληρονομημένα ιδεολογικά σου κλισέ και να δημιουργήσεις τα δικά σου, μέσα από τον δρόμο της αμφισβήτησης και της προσωπικής αναζήτησης. ¶σχετα με το αν πιστεύεις στον θεό ή όχι (αυτό είναι μια προσωπική υπόθεση για τον καθένα), η επιστήμη έχει αποδείξει ότι η ιστορία των πρωτόπλαστων ανήκει στη σφαίρα της μυθολογίας και είναι εντελώς ανεδαφικό να στηρίζεις την άποψή σου σε κάτι που δεν υφίσταται καν. Όλα αυτά στα λέω γιατί διαισθάνομαι ότι μια φλογίτσα αναζήτησης σιγοκαίει μέσα σου και είναι καλό να την κρατήσεις αναμμένη στον σωστό δρόμο. Μοίρα ή ελεύθερη βούληση; Σκέψου βαθιά, με ότι εμπειρίες έχεις προλάβει να καταγράψεις -στον ακόμα μικρό κύκλο ζωής σου- και μοιράσου το άφοβα, έτσι όπως το αισθάνεσαι. Μίλα… Διάβασε… ¶κου… Δέξου και απόρριψε. Αν ψάξεις σε αυτό τον χώρο, θα βρεις πολλά ενδιαφέροντα άρθρα που θα σου ανοίξουν καινούργιους δρόμους. Καλή ελεύθερη βούληση! :bigsmile:
MrGalaxy
19-07-2010, 01:36 PM
Αγαπητη Κάτια!!
Με αυτό που εγραψα!! Δεν εννοούσα ουτε κάτι θρησκευτικό αλλά ούτε οτι οι πρωτόπλαστοι υπηρχαν πραγματικά.... Ετσι κι αλλίως έχοντας αποκτήσει όλες αυτές τις αστρολογικές γνώσεις εχω καταλάβει οτί δεν υπάρχει ο ιχθυακος θεος που έχουμε και πιστεύουμε όλοι σήμερα αλλα υπάρχει το καλό και το κακό της κάθε εποχής!! Στην πραγματικότητα αυτό που εννοούσα ηταν το οτι από την στιγμή που αποκτήσαμε νοημοσύνη και "αποκτήσαμε" βούλησημ, κάθε άνθρωπος (οπού έχει τν δικό του αστρολογικό του χάρτη!) άρχισε να αλληλεπιδρά με τους υπόλοιπους ανθρώπους! Αν σκεφτούμε τώρα ότι αυτή η αρχή της ανθρωπότητας ήταν αναπόφευκτη μιας που πριν δεν είχαμε καν νοημοσύνη για να πάρει άλλη τροπή, όλα αυτά που ακολούθησαν ήταν αναποφευκτα.. Που σημαίνει ότι όλα αυτα που γίνονται είναι γραφτό να γίνουν..! Αλλά το ένα δεν αναιρεί το άλλο.. Φυσικά υπάρχει η μοίρα... Πιστεύω ότι όλοι μας την συναντάμε στην καθημερινή ζωή μας!! Αλλα η μοίρα είναι αυτό που θα αποφασίσουμε και θα επιλέξουμε εμείς.. Δεν μας εμποδίζει κανένας να επιλέξουμε ή να σκεφτουμε διαφορετικά από ότι θα σκεφτόμαστε.. Η μοίρα είναι ότι επιλέγουμε, έχουμε νοημοσύνη, έχουμε βούληση, έχουμε κρίση.. Φυσικά και αυτά προέρχονται από τους πλανήτες και "το σύμπαν".. Παραδείγματος χάρη εγώ σκέφτομαι έτσι όπως σκέφτομαι γιατί είμαι ζώδιο του Ερμή και έχω αυτό το εκφραστικό πρόβλημα, που κανείς δεν καταλαβαίνει τι εννόω γιατί βρίσκεται ο Ερμής μου βρίσκεται στον Ιχθύ. ΑΛΛΑ έτσι σκέφτομαι και αυτός είμαι... Αυτό που θα αποφασίσω και που κατα συνέπεια θα είναι και η μοίρα μου προέρχεται από αυτό που είμαι.. Εγώ τότε σαν οντώτητα που έχει τν Ερμή της στη τάδε θέση θα αποφασίσω και θα σκεφτώ ελεύθερα τι θα κάνω και αυτό που θα απόφασίσω θα είναι η μοίρα μου...! Αρα κατά τη γνώμη μου υπάρχουν και τα δύο!! Και ελεύθερη βούληση αλλά και μοίρα!!!:bigsmile:
EPANASTATIS24
19-07-2010, 03:57 PM
Επειδή τα τελευταία 4 χρόνια έχω τον Κρόνο στον 8ο, μάλλον η πίστη στην ελεύθερη βούληση έμοιαζε ουτοπία. Από το φθινόπωρο και μετά,που ίσως έχω ηρεμήσει, "προβλέπω" ότι μοιραία θα αρχίσω να σκέφτομαι και το ενδεχόμενο ύπαρξής της τελικά :laugh:
Κώστας
19-07-2010, 04:39 PM
Πάντα το Ασυνείδητο...δηλαδή το 95% του Ανθρώπου. Και όπως λέει και η Κοραλία, είναι θέμα αυτογνωσίας, πόσο διατεθειμένοι είμαστε να σκάψουμε βαθιά, πολύ βαθιά, και πόσο έτοιμοι είμαστε να διαχειριστούμε όσα βρούμε στα σκοτεινά βάθη της ψυχής.
Όσο για τα κλασικά δίπολα «μοίρα ή ελεύθερη βούληση» εντάξει, αυτά έχουν ξεπεραστεί...και την απάντηση τη δίνουν για μία ακόμη φορά οι υπεραναλυτικοί αρχαίοι Έλληνες, για τους οποίους οι Μοίρες ήταν τρεις και όχι μία. Θυμάμαι το είχε γράψει ο εκδότης Διμελής παλιότερα στο myhoroscope. Η ¶τροπος, το προκαθορισμένο και αμετάκλητο της ζωής, προϊόν του Κάρμα και γενικά όλων των χρωστουμένων και απαραίτητων μαθημάτων που οφείλει να πάρει η ψυχή στο μυητικό της ταξίδι, η Λάχεσις, ο λαχνός της ζωής, το τυχαίο και οι ποίκιλες διακυμάνσεις του έργου, διότι «άλλοι γεννιούνται στο φως και άλλοι στο σκοτάδι», άλλοι φέρνουν τις εξάρες στο χαλαρό και χωρίς κόπο και άλλοι τα δίνουν όλα για να φέρουν τελικά ασόδυο....και η Κλωθώ, το κάρμα που εμείς κλώθουμε σε αυτή τη ζωή, η πορεία που συνειδητά επιλέγουμε και το ανάλογο τίμημά της. Η οποία είναι και η σημαντικότερη μοίρα, διότι ακόμα και αν μας τύχει το χειρότερο χαρτί, είτε λόγω Ατρόπου είτε λόγω Λάχεσις, εάν το παίξουμε σωστά στο τέλος εμείς θα είμαστε κερδισμένοι, ακόμα και εάν δεν το καταλάβουμε και το εισπράξουμε ποτέ συνειδητά...
Τρία σε ένα, συνδεδεμένα και αδιαχώριστα...και η Αστρολογία δεν ισχυρίζεται κάτι πολύ διαφορετικό...κάθε «όψη» έχει πολλές όψεις...πόσο μάλλον ένα ολόκληρο Ωροσκόπιο...κάθε ωροσκόπιο είναι μία άβυσσος που «ούτε φανερώνει, ούτε αποκρύπτει, αλλά σημαίνει»...
Κοραλλία Μόζορα
19-07-2010, 08:53 PM
Αν με την ελεύθερη βούληση εννοούμε μια ροδακινιά να μπορεί να γίνει κερασιά επειδή της αρέσουν τα κεράσια, όχι δεν υπάρχει. Γιατί όμως να θέλουμε να γίνουμε κάτι που δεν είμαστε; Ελεύθερη βούληση είναι η δυνατότητα να γίνω αυτό που είμαι και να το εκφράσω στο μέγιστο των δυνατοτήτων μου. Κι αυτό είναι ήδη πολύ μεγάλο και σημαντικό.
Η αστρολογία δεν δείχνει κανένα πεπρωμένο. Ακόμα και οι προβλέψεις της δεν δείχνουν ακριβώς γεγονότα. Όλα είναι συμβολικές απεικονίσεις του τι συμβαίνει μέσα σε ένα άνθρωπο κάθε στιγμή. Ο σημαντικότερος νόμος της αστρολογίας είναι ο νόμος της έλξης. Ό,τι είμαι έλκω, ό,τι σκέφτομαι και αισθάνομαι το έλκω. Κι αυτό λειτουργεί περισσότερο σ' ένα ασυνείδητο επίπεδο.
Αν έχω για παράδειγμα τράνζιτ Δία πάνω στον Ήλιο μου, μπορεί εκείνη την περίοδο να νιώσω ασυνείδητα την ανάγκη να ανοικτώ, να επεκτείνω τα όρια του εαυτού μου και της γνώσης μου για τον κόσμο. Επειδή αισθάνομαι έτσι μπορεί να ελκύσω στην ζωή μου ανθρώπους που να με μάθουν πράγματα ή να επιδιώξω ταξίδια ή να ελκύσω άλλες εμπειρίες που θα ανοίξουν τους ορίζοντες μου. Εγώ όμως ελκύω αυτές τις εμπειρίες γι' αυτό και είμαι υπεύθυνη γι' αυτές έστω κι αν δεν το ξέρω.
Έτσι λειτουργούν οι προβλέψεις ουσιαστικά, βλέπουμε τι συμβαίνει μέσα σε ένα άτομο και "μαντεύουμε" το είδος των εμπειριών που θα ελκύσει στην ζωή του σε μια δεδομένη στιγμή. Κι αυτά δεν τα προκαλούν οι πλανήτες με κάποιο μηχανιστικό τρόπο αλλά απλώς απεικονίζουν το τι συμβαίνει μέσα μας. Γι 'αυτό και η αστρολογία είναι ένας δρόμος αυτογνωσίας και γι 'αυτό η αυτογνωσία είναι τόσο σημαντική για την ανάπτυξη μας. Κι αυτό είναι στην ελεύθερη βούληση μας να το επιδιώξουμε.
MrGalaxy
20-07-2010, 12:28 AM
Αγαπητη Κοραλια
Απλά φοβερη απάντηση! Η καλύτερη που εχει γραφτεί σε ολόκληρο το post!!!!:cheesy: